Kaunas nepasirengęs kiaulių gripo epidemijai

Gripo epidemija jau nusinešė 53 ukrainiečių gyvybes, dalį iš jų pasiglemžė kiaulių gripas, kuris sparčiai plinta Rusijoje ir grėsmingai artėja prie Lietuvos. Kiaulių gripu serga septyni kauniečiai.

Specialistų teigimu, miestas neturi reikalingos vakcinos ir nėra pasirengęs galimam epidemijos protrūkiui.

Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Kristina Rudžinskaitė tikino, kad specialistai šiuo metu atidžiai stebi situaciją Kaune. Ypatingas dėmesys skiriamas gripo ir į gripą panašių ligų atvejams.

„Paūmėjimo nepastebėjome, sergamumas nėra peržengęs įprastinės ribos“, - tvirtino K.Rudzinskaitė.

Specialistė skaičiuoja, kad nuo balandžio mėnesio, kai pradėjo plisti kiaulių gripas, Kaune yra užfiksuoti 7 atvejai, paskutinis iš jų - spalio 20 d. Daugelis sergančiųjų liga užsikrėtė viešėdami užsienyje.

Kur kas rimtesnė situacija Ukrainoje - kaimyninėje šalyje per gripo epidemiją mirė 53 žmonės, sekmadienį pranešė Ukrainos sveikatos apsaugos ministerija. Tačiau ministerija nepatikslino, kiek žmonių tapo kiaulių gripo aukomis. Žinybos duomenimis, Ukrainoje gripu jau susirgo daugiau kaip 184 tūkst. Į ligonines buvo paguldyti 7 tūkst. 383 žmonės.

Penktadienį paskelbta, kad šalyje kilo patogeninio gripo epidemija. Tą pačią dieną, nuogąstaujant, kad epidemija neišplistų, šalyje trims savaitėms buvo uždarytos visos mokymo įstaigos, kino teatrai, uždrausti žmonių susibūrimai.

Apie gripo protrūkį praneša ir Rusijos tarnybos. Sveikatos apsaugos ministro pavaduotoja Veronika Skvorcova žurnalistams sakė, kad 75 - 80 proc. gripu sergančių rusų yra užsikrėtę virusu A/H1N1. Esą kiaulių gripu sergama dažniau negu įprastu sezoniniu gripu. Per pastarąsias paras šalyje užregistruotos dešimtys naujų kiaulių gripo atvejų. Iš viso Rusijoje užfiksuoti maždaug 2 tūkstančiai šios ligos atvejų, penki ja sirgę žmonės mirė.

„Rizika didėja, iš esmės situacija priklauso nuo mūsų bendravimo su šių šalių gyventojais, nuo to, kiek žmonių į šias šalis išvažiuoja ir grįžta“, - kalbėjo K.Rudzinskaitė.

Didžiausia problema, anot jos, yra ta, kad kol kas nei Kaune, nei kitur Lietuvoje nėra su šia liga kovoti reikalingos vakcijos. Ji, Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Lietuvą pasiekti turėtų pavasarį.

Gydytojai jau išsiaiškino specifinius šio gripo požymius. Pavyzdžiui, daugelis ja sergančių žmonių skundžiasi virškinimo trakto sutrikimais, pykinimu, vėmimu, viduriavimu. Vienas iš pirmųjų požymių yra sausas kosulys, neretai iškosint kraują.

Lietuvoje nustatyti  57 kiaulių gripo atvejai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių