Kas vadovaus Vilniaus policijai - ne mūsų reikalas

„Koks yra jūsų reikalas? Kodėl aš turėčiau sakyti, apie ką aš kalbėjausi?", - taip nušalintasis prezidentas Rolandas Paksas antradienį reagavo į portalo klausimą ar slaptame, šeštą valandą ryto vyskusiame, susitikime su premjeru Gediminu Kirkilu nekalbėjo apie Vilniaus policijos vadovo kandidatūros parinkimą.

Konkursas netikėtai nukeltas

Portalo duomenimis, socialdemokratai, dėl valdžios sostinėje besitariantys su Tvarkos ir teisingumo partija ketina imti valdžią ir teisėsaugos struktūrose.

Sostinėje baigiasi konkursas Vilniaus Vyriausiojo policijos viršininko pareigoms užimti. Į šį postą pretenduoja laikinai miesto policijai vadovaujantis Sigitas Mecelica ir buvęs premjero G.Kirkilo patarėjas, dabartinis generalinio komisaro Vizgirdo Telyčėno patarėjas Visvaldas Račkauskas, kažkada patarinėjęs ir tuometiniam prezidentui R.Paksui.

Šiandien turėjęs įvykti konkursas dėl neaiškių aplinkybių buvo perkeltas į ketvirtadienį. Tai portalui patvirtinusi Policijos departamento atstovė spaudai Danutė Daunoravičiūtė sakė, kad atranka net neprasidėjo neatvykus kažkam iš komisijos narių. Atstovės teigimu, komisiją sudaro devyni žmonės iš vidaus reikalų ministerijos institucijų.

Apie vykstantį vadovų konkursą nieko negalėjo pasakyti ir VPK darbuotojai. „Mus skiria per daug kilometrų nuo tiesioginės vadovybės“, - ironizavo vienas VPK atstovų.

Pats policijos generalinis komisaras V.Telyčėnas šiandien buvo nepasiekiamas. Kurį laiką nekėlęs telefono ragelio Lietuvos policijos viršininkas išsijungė mobilųjį telefoną.

Neoficialiomis žiniomis, konkursas nukeltas, nes pabijota žiniasklaidos sukelto šurmulio dėl galimai jau iš anksto žinomo jo nugalėtojo.

G.Kirkilas: turime apie ką pasikalbėti

Šią savaitę žiniasklaidai nutekėjo informacija, kad praėjusios savaitės antradienio rytą, 6 val. Vyriausybės svečių namuose buvo surengtas slaptas premjero Gedimino Kirkilo ir nušalintojo prezidento Rolando Pakso susitikimas.

Portalo žiniomis, per šį susitikimą kalbėta ir apie Vilniaus policijos vadovo rinkimus. Neabejojama, kad tiek G.Kirkilui, tiek R.Paksui palankesnė buvusio abiejų patarėjo V.Račkausko kandidatūra. Tiesa, abu politikai paslaptingojo susitikimo detalių neišduoda. 

Laikinasis premjeras G.Kirkilas apie praeitos savaitės susitikimą ir tai, kas jame buvo aptariama, su portalu kalbėjo nenoriai. „Esame opozicinės partijos, taigi turime apie ką pasikalbėti“, - atsakė premjeras, tačiau sukonkretinti, kas buvo aptariama per šį susitikimą jis nepanoro. 

Paklaustas, ar tiesa, kad per susitikimą kalbėta apie Vilniaus apskrities policijos viršininko konkursą ir jame dalyvaujančius asmenis, G.Kirkilas tai kategoriškai paneigė. „Apie šį konkursą mes visiškai nekalbėjome“, - tikino laikinasis premjeras.

Paprašytas įvertinti Vilniaus apskrities policijos viršininko konkurse dalyvaujančius pretendentus - buvusį savo patarėją V. Račkauską ir dabartinį Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato viršininką S.Mecelicą - G.Kirkilas kalbėjo trumpai.

„Račkauską vertinu teigiamai. Kito kandidato negaliu vertinti, nes jo visiškai nepažįstu“, - pareiškė laikinasis Vyriausybės vadovas.

R.Paksas: „kodėl turėčiau sakyti apie ką kalbėjau?“

Nušalintasis prezidentas, o dabar Tvarkos ir teisingumo partijos lyderis R.Paksas supyko vos išgirdęs, kad su juo norima pasikalbėti apie Vilniaus apskrities policijos viršininko rinkimus.

„Klausykit, patys sukūrėte kažkokias blevyzgas, patys komentuojate, patys darote išvadas. Skaičiau tą žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją. Ar turite dar klausimų?“, - vos prasidėjusį pokalbį pabaigti skubėjo R.Paksas.

Pasidomėjus apie ką jis praėjusią savaitę ankstyvą rytą Vyriausybės svečių namuose šnekėjosi su premjeru G.Kirkilu, nušalintasis prezidentas pratrūko.

„Koks yra jūsų reikalas? Kodėl aš turėčiau sakyti apie ką aš kalbėjausi? Ar turite dar klausimų?“, - klausė R.Paksas. Netrukus jis palinkėjo sėkmės ir padėjo telefono ragelį.

Permainos visoje Lietuvoje

Mažinant policijos vadovų skaičių Lietuvos komisariatuose vyksta pertvarkymo darbai. Nuo spalio mėnesio visų apskričių komisarai tapo laikinai einantys pareigas ir iš naujo turi įrodinėti, kad yra verti policijos vadovų vardo.

Iki šiol Lietuvos policija turėjo 59 komisariatus, o visoje Lietuvoje vadovaujančias pareigas užėmė daugiau nei 90 policijos pareigūnų. Įgyvendinus naują įstatymą, šalyje liks tik 10 komisariatų, kurie valdys visas šalies apylinkes.

Kaip portalui sakė Policijos departamento atstovė spaudai D. Daunoravičiūtė, naujoji struktūra turi būti įgyvendinta iki gruodžio 1 dienos. Jau išrinkti Kauno, Alytaus, Marijampolės, Utenos, Panevėžio, Tauragės apskričių vyriausieji policijos komisariatų vadovai. Šiauliuose, kandidatams surinkus vienodą vertinimo balų skaičių, įvyks pakartotinis konkursas. Rytoj bus renkamas Klaipėdos komisariato vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių