Kas trečia moteris šeimoje patiria smurtą

Mušama moteris tyli, smurtautojas jaučiasi stiprus, Lietuvoje nėra apsaugos nuo smurto įstatymo, fizinį smurtą prieš moterį lydi psichologinis ir net seksualinis. Šios ir kitos temos šiandien aptartos savivaldybėje surengtoje konferencijoje „Karas šeimose: kodėl moterų situacija nesikeičia šimtmečiais?".

„Teismų praktika rodo, kad tarp dviejų žmonių kylančius nesutarimus labai sunku išspręsti. Tokios bylos dažnai nutraukiamos, nes moteris, pabūgusi viešumo ir vyro grasinimų, nusprendžia atsiimti pareiškimą", - portalui aiškino Kauno moterų draugijos direktorė Daiva Baranauskienė.

Per šiuos metus į Kauno moterų draugiją dėl smurto ir patyčių šeimoje kreipėsi 170 moterų. Du trečdaliai tokių moterų yra patyrusios fizinį bei psichologinį smurtą.

Beveik penkerius metus veikiančios organizacijos vadovė tvirtina, kad smurto šeimose daugėja, tačiau tikslios statistikos niekas negali pateikti. „Tik maža dalis kenčiančių moterų kreipiasi pagalbos: policija padėti negali, moteris turi kreiptis į teismą, tuo pačiu ji dažnai būna emociškai ir finansiškai priklausoma nuo vyro, kuris gąsdina ir grasina susidorosiąs. Nemaža dalis nukentėjusių moterų savo skundus iš policijos atsiima", - pasakojo D.Baranauskienė.

Pasak jos, dažniausiai nuo smurto kenčiančios moterys pagalbos kreipiasi tik tada, kai kantrybės taurė persipildo. Kauno moterų draugijai padedantys psichologai svarbiausiu dalyku laiko pagalbą nukentėjusiai moteriai ir jos vaikams. „Aiškinamės jų poreikius. Stengiamės visapusiškai padėti, mums talkina ir Kauno kolegijos Teisės katedros specialistai. Dažnai tokioje šeimoje jau nebėra ką gelbėti, todėl mūsų prioritetas - moteris ir jos vaikai", - aiškino pašnekovė.

Pasak jos, visa bėda, kad Lietuvoje nėra sukurta apsaugos nuo smurto įstatymo, paprasčiau tariant, teisinių priemonių, kurios saugotų nuo smurtautojo kenčiančią moterį.

„Kasmet inicijuojame įstatymų pataisas, tačiau mūsų prašymai lieka neišgirsti. Bandysim naująją  valdžią remti prie sienos ir pagelbėti spręsti smurto šeimoje problemas", - ryžtingai nusiteikusi Kauno moterų draugijos vadovė.

„Smurtas šeimoje - toks pat nusikaltimas kaip ir gatvėje. Nuo praėjusių metų gruodžio iki šių metų kovo mėnesio Kauno apskrityje panašiomis aplinkybėmis buvo nužudytos trys moterys. Tyrimo metu paaiškėjo, kad prieš moteris buvo naudojamas ilgalaikis smurtas, kurį jos bandė nutraukti pačios. Prieš tai jos kreipėsi į policiją, tačiau pagalbos taip ir nesulaukė", - primena pašnekovė.

Ji paneigia visuomenėje populiarią nuomonę, kad smurtaujama tik asocialiose šeimose: „Pas mus ateina išsilavinusios, protingos ir labai nelaimingos moterys, kurios ne vienerius metus kenčia patyčias, fizinį smurtą, kurios žino savo teises ir nori jomis pasinaudoti", - aiškino D.Baranauskienė.

2000-ais metais Jungtinių Tautų generalinė asamblėja patvirtino rezoliuciją, kurioje lapkričio 25-ji oficialiai  paskelbta Tarptautine prievartos prieš moterį panaikinimo diena. JT duomenimis, kas trečia moteris šeimoje patiria smurtą.

Kauno moterų draugija atkreipia dėmesį: „Jeigu prieš tave smurtaujama šeimoje - nedelsdama pranešk policijai. Nedvejodama kreipkis dėl medicininės ekspertizės. Esant nežymiam sveikatos sutrikdymui, ikiteisminis tyrimas pradedamas, kai moteris į teismą kreipiasi pati, privataus kaltinimo tvarka."

Jeigu reikės pagalbos, konsultacijų, paprasto bendravimo su to paties likimo moterimis neabejotinai kreipkitės į Kauno moterų draugiją adresu Demokratų gatvė 3. Čia moterų laukia psichologai, veikia dienos centras. 


Šiame straipsnyje: smurtasmoterys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių