Kas šiukšlina: butai ar žmonės?

Šeštadienį posėdžiavę miesto politikai nusprendė, kad kauniečiai už komunalinių atliekų išvežimą turi mokėti ne pagal būste gyvenančių asmenų skaičių, kaip buvo iki šiol, bet pagal jo plotą.

Nesuskaičiuoja šiukšlintojų

„Ta tvarka morališkai susidėvėjo. Paskaičiavome, kad negauname apie 0,5 mln. litų pajamų, nors šiukšlių kiekiai nemažėja“, - argumentus dėstė „Kauno švaros“ generalinis direktorius Dalius Tumynas.

Pasak jo, nemažai kauniečių pradėjo deklaruoti gyvenamąją vietą savivaldybėje ir taip išvengia komunalinių mokesčių. Nekilnojamojo turto turintys gyventojai būstus užleidžia nuomininkams, o šie nemoka už išmetamų šiukšlių išvežimą. Rudenį, kai į Kauną suvažiuoja studentai,

„Kauno švara“ negauna daugiau pajamų, nors šiukšlintojų padaugėja. „Todėl ir buvo nuspręsta ne didinti mokestį už atliekų išvežimą, o keisti mokėjimo tvarką“, - paaiškino D.Tumynas. Anot jo, naujoji tvarka įsigalios ne anksčiau kaip nuo gegužės mėnesio.

Nukentės vieniši kauniečiai

Savivaldybės teigimu, mokestis už atliekų išvežimą pagal buto plotą, o ne jame gyvenančius žmones skaičiuojamas daugelyje Lietuvos miestų ir rajonų. Anot „Kauno švaros“ generalinio direktoriaus, tokia tvarka arba mokestis „pagal durų rankeną“ taikomas ir daugelyje kitų Europos šalių.

Klaipėdiečiai tokią miesto valdžios patvirtintą tvarką apskundė teismui. Jų skundą dėl vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą teisėtumo Klaipėdos apygardos administracinis teismas 2009-ųjų balandį atmetė kaip nepagrįstą. Pareiškėjai pastarąjį teismo sprendimą apskundė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

D.Tumynas teigia, kad kai kuriems gyventojams šiukšlių išvežimas atpigs, tačiau pripažįsta, kad įsigaliojus naujai tvarkai ši paslauga pabrangs vienišiems kauniečiams.

Savivaldybės valdoma įmonė „Kauno švara“ paskaičiavo, kad pagal naują tvarką komunalinių atliekų išvežimo mokestis Kaune už kvadratinį metrą naudingojo ploto bus 0,25 lito per mėnesį.

Pernai mokestį už atliekų išvežimą taryba kauniečiams padidino du kartus. Iki šiol vienas daugiabutyje gyvenantis žmogus už mišrių atliekų išvežimą per mėnesį mokėdavo 5,55 lito.

Nelogiškas, bet geras?

„Kaip logiškai mąstantis žmogus gali balsuoti už tokį sprendimą? Jeigu jau žmones smaugia šildymo ir dujų kainos, negi juos reikia pribaigti mokesčiu už šiukšles?“, - piktinosi socialdemokratas Gintautas Labanauskas. Anot jo, socialdemokratai bandė įtikinti kolegas tarybos narius, kad siūlymas keisti mokėjimo už atliekų išvežimą tvarką yra nelogiškas, tačiau nebuvo išgirsti. „Europoje taip daroma, bet mes negauname europinių atlyginimų ir pensijų, ir į tai reikia atsižvelgti. Savivaldybės nesugebėjimą susitvarkyti ir suskaičiuoti šiukšlintojus mes perkeliame ant sąžiningų žmonių pečių“, - įsitikinęs G.Labanauskas.

Jis siūlė, kad kilus teisminiams ginčams dėl mokesčio teisėtumo, nuostolius atlygintų miesto vadovai.

„Iš principo sutinku, kad šiukšlina gyventojai. Sprendimas yra neypatingai logiškas, bet geras“, - įsitikinęs konservatorius Jonas Koryzna. Jis, kaip ir visi valdantieji, viliasi, kad naujoji tvarka sudrausmins už atliekų išvežimą vengiančius mokėti gyventojus.


Šiame straipsnyje: šiukšlės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių