Kas nori parduoti Žaliakalnio pradinę mokyklą?

Žaliakalnio pradinės mokyklos mokinių tėveliai, ne vienerius metus kovoję dėl mokyklos išlikimo, baiminasi, kad po gražiais valdžios pažadais slypi kažkieno interesai parduoti šios mokyklos pastatą.

Racionaliausia - parduoti

„Oficialiuose susitikimuose tiek politikai, tiek valdininkai šypsosi ir sako, kad niekas nieko mokyklai nedarys, o paskui paaiškėja, kad padaryta taip, kaip reikia“, - piktinosi Žaliakalnio pradinėje mokykloje besimokančios antrokės mama. Miesto tarybai nusprendus sujungti Žaliakalnio pagrindinę ir pradinę mokyklas, pasklido kalbos, kad Savanorių prospekte esantį pradinės mokyklos pastatą ketinama parduoti.

Nerimą tarp tėvų pasėjo savivaldybės interneto svetainėje skelbiami dokumentai. Vasario mėnesį miesto taryba nusprendė, kad Žaliakalnio pradinė ir pagrindinė mokyklos pertvarkomos į vieną juridinį vienetą - Žaliakalnio pagrindinę mokyklą. Balandžio 8-ąją Kauno politikai nubalsavo, kad mokyklos sujungiamos paliekant abu pastatus. Patvirtinti ir naujosios mokyklos nuostatai.

Tačiau savivaldybės interneto svetainėje pateikiama abiejų mokyklų duomenų analizė ir sujungimo galimybės siūlo visai ką kita. Šiame dokumente juodu ant balto parašyta, kad efektyviausia būtų prijungti pradinę mokyklą prie pagrindinės, atlaisvinant Žaliakalnio pradinės mokyklos pastatą ir naujai formuojant klasių komplektus. Dalis pradinukų iki 2011-ųjų galėtų likti Savanorių prospekte esančiame mokyklos pastate, o vėliau jis būtų išnuomotas arba parduotas.

„Mokykla praranda juridinį statusą. Gal iš pradžių ir leis joje mokytis pradinukams, bet kas gali garantuoti, kad po metų čia nebus sandėlis, kurį vėliau parduos kaip nereikalingą“ - svarstė Žaliakalnio pradinės mokyklos pirmokės mama Inga Čisler.

Tėvai gina mokyklą

Kalbos apie tai, kad pradinę mokyklą ketinama uždaryti, sklando jau ne vienus metus. Tėvai neabejotinai pasisako už tai, kad mokykla liktų tokia, kokia yra dabar. Tėvų manymu, nuo sunaikinimo mokyklą gali pasaugoti tik juridinis statusas, tačiau priimti miesto politikų sprendimai liudija, kad Žaliakalnio pradinės mokyklos nebeliks.

„Mums buvo žadama, kad Žaliakalnio pradinė mokykla veiks kaip Žaliakalnio pagrindinės mokyklos filialas. Apie tai kažkodėl pamiršta“, - atkreipė dėmesį Žaliakalnio pradinės mokyklos tarybos pirmininkas Kęstutis Markevičius.

Pažadus, kad mokyklos niekas nenaikins, Žaliakalnio pradinės mokyklos bendruomenei ne kartą žarstė miesto meras Andrius Kupčinskas, Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas, tarybos nariai. Į pagalbą kviesta Žaliakalnyje rinkta Seimo narė, o vėliau Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė taip pat žadėjo, kad šios mokyklos niekas nelies.

„Gaila, bet pažadų prie sprendimo nepridėsi“, - apgailestavo I.Čisler.

„Kokia prasmė stipresnį juridinį vienetą jungti prie silpnesnio. Mūsų mokyklai pakanka mokinių, mes turime gerą vardą. Mūsų mokyklai tikrai nenaudinga tapti Žaliakalnio pagrindine mokykla“, - tokias nuomones dėstė Žaliakalnio pradinės mokyklos mokinių tėvai, praėjusią savaitę susirinkę į visuotinį susirinkimą.

Tėvai įsitikinę, kad Švietimo ir ugdymo skyrius taip bando gelbėti Žaliakalnio pagrindinę mokyklą, kuriai nuolat trūksta mokinių, tačiau niekaip negali suprasti, kodėl norima pakenkti stipriai mokyklai.

„Jau žinome, kaip nutiko su „Animos“ mokykla, kurią visi gyrė. Šiandien jos nebėra. Kas gali garantuoti, kad ir mūsų mokyklai taip nenutiks“, - retoriškai klausė vienos pirmokės mama.

Už Žaliakalnio pradinės mokyklos išlikimą kovojantys tėvai abejoja, ar po pertvarkos pavyks pagerinti Žaliakalnio pagrindinės mokyklos lygį. „Jeigu mes ir įsiliesime į ją, vis tiek neužpildysime reikiamo klasių skaičiaus. Neliks prasmės laikyti antrą mokyklos pastatą“, - niūrų ateitis scenarijų apibūdino vienas iš tėvelių.

„Mano sūnui - 26-eri. Jis čia mokėsi. Nuo tada jau girdžiu kalbas, kad kažkas nori nupirkti geroje vietoje esantį mokyklos pastatą“, - po tėvų susirinkimo apgailestavo vieno pradinuko mama.

Sprendimus pakeisti lengva

„Aš jokių pasikeitimų nežinau. Yra aiškiai pasakyta, kaip bus. Iš kur čia tie gandai?“ - gynėsi Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas, paprašytas paaiškinti, kaip bus pertvarkoma Žaliakalnio pradinė mokykla.

Jo teigimu, balandį priimtame tarybos sprendime nurodyta, kad mokyklos sujungiamos paliekant abu pastatus. „Įstaiga bus viena, nes tokio dalyko kaip filialo statusas nėra. Bet čia kažkokie išvedžiojimai“, - tvirtino A.Bagdonas.

Paklaustas, kodėl viename iš viešai skelbiamų dokumentų kalbama apie mokyklos pastato pardavimą, Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas nieko negalėjo atsakyti. „Darbiniai variantai ir dokumentai buvo įvairūs“, - teisinosi valdininkas. Po kelių valandų dokumentas buvo išimtas iį savivladybės interneto svetainės.

Mokyklų duomenų analizę rengęs Švietimo ir kultūros įstaigų veiklos analizės skyriaus vedėjas Virgilijus Mažeika tikino, kad dokumentas buvo parengtas 2009 m. rudenį, nors viešai jokia parengimo data nenurodoma. „Pateikėme pasiūlymus darbo grupei mokyklų tinklo klausimams spręsti. Jie atsižvelgė ne tik į finansinius, bet ir į socialinius aspektus, į mokyklų bendruomenių nuomonę. Taryba nusprendė palikti abu pastatus“, - aiškino V.Mažeika.

Paklaustas, ar ta analizė ir siūlymai parduoti Žaliakalnio pradinės mokyklos statusą nebeteko prasmės, V.Mažeika nepatvirtino. „Analizė atlikta, ji yra, bet tarybos sprendimas priimtas pasirenkant kitą variantą negu mes siūlėme“, - paaiškino valdininkas.

„Šiandien tarybos sprendimas yra toks, bet niekas negali garantuoti, kad jis nebus pakeistas“, - skeptiškai valdininkų paaiškinimus įvertino I.Čisler.

Jūratė Bijeikienė, Žaliakalnio pradinės mokyklos direktorė

17 metų dirbu šioje mokykloje. Iš pradžių gyvenome ramiai, o paskui prasigirdo kalbos apie mokyklos uždarymą. Tėvai nuolat kovojo už mokyklą. Ir dabar mokyklos bendruomenė - vaikų tėvai - pastebėjo, kad dokumentuose kalbama apie visai kitus dalykus, negu iki šiol buvo žadama. Apie tai, kad jau patvirtinti naujos mokyklos nuostatai, sužinojau iš tėvų praėjusią savaitę. Kol kas jų nepasirašiau, negaliu eiti prieš tėvų valią. Kita vertus, nuostatai su mūsų mokykla nesuderinti, tik su Žaliakalnio pagrindine mokykla. Šioje mokykloje nuolat trūksta vaikų. Ten klasėse sėdi po 14-16 mokinių, kai turi būti ne mažiau kaip 23. Sujungus abi mokyklas gali būti, kad mūsų vaikus perkels į pagrindinę mokyklą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių