Kas išveš surinktus lapus ir šakas?

200-300 litų - tiek kauniečiams gali kainuoti išvežti šakas ir lapus. Pavasario talkų rengėjai pagalbos iš Kauno valdžios nesulauks.

Kainuoja nepigiai

"Šiukšles pakrauti kainuoja 50 litų, kilometras - 3 litai. Talkų organizatoriai gali patys apskaičiuoti, kiek jiems kainuos, kad surinktos šiukšlės būtų nuvežtos iki Lapių sąvartyno", - aiškino "Kauno švaros" Miesto valymo skyriaus viršininkas Darius Visockis.
Jis ragino miestiečius nemesti per pavasario talkas surinktų medžių lapų ir šakų į buitinėms atliekoms skirtus konteinerius.

"Jeigu į tuos konteinerius primesite šakų, lapų, nebebus kur dėti buitinių atliekų, konteinerių aikštelės bus užkrautos, sutriks mūsų išvežimo periodiškumas, gyventojai piktinsis", - aiškino D.Visockis.

Deginti kieme - nevalia

Nors žinoma, kad mieste negalima deginti šiukšlių, kartkartėmis nemalonų kvapą skleidžiantis dūmelis pakyla virš daugiabučių namų.

"Ne pirmas kartas, kai Partizanų g. 7A individualaus namo gyventojai savo kieme, tvarkydami aplinką, užkuria laužiuką. Tai kartojasi kiekvieną rudenį ir pavasarį. Netoliese daugiabutyje esantis mano butas dūmais persismelkia per kelias minutes. Prašiau, kad užgesintų laužą, bet buvau iškeiktas necenzūriniais žodžiais", - guodėsi "Kauno dienos" skaitytojas.

Pasak jo, šį pavasarį, vos nutirpus sniegui, situacija ir vėl pasikartojo. "Nebenorėdamas gadinti savo nervų, paskambinau bendruoju pagalbos telefonu 112. Atvykę ugniagesiai tik įspėjo ir išvyko, o laužas dar labiau suliepsnojo", - pasakojo skaitytojas.

Seniūnijų atstovai perspėja, kad mieste draudžiama deginti surinktas šakas ir lapus.

Riogso kalnai

Pakanka pervažiuoti miestą, ir akys iškart kliūva už jau surinktų šiukšlių kalnų. Lapai, šakos ir kitos atliekos, surinktos draugiškų bendrijų gyventojų pastangomis, kol kas kėpso ir laukia, kada bus išvežtos.

Kai kalba pasisuka apie tokių šiukšlių išvežimą, Miesto tvarkymo skyriaus vadovas Aloyzas Pakalniškis sunerimsta. "Pernai talkos padariniams likviduoti skyrėme 350 tūkst. litų, šiemet ši suma susitraukė iki 50 tūkst. litų", - skaičiavo A.Pakalniškis.
Jis neslepia, kad šiukšlių išvežimas bus dar vienas skausmas Miesto tvarkymo skyriui. "Šiandien pinigų tokioms šiukšlėms išvežti miestas neturi, tačiau artimiausiu metu jų tikrai bus", - žadėjo skyriaus vadovas.

Pavasariais gyventojai skuba švarinti miestą, tačiau savivaldybės valdininkai iš skylėto biudžeto negali nieko pasiūlyti iniciatyviems miestiečiams.

"Kasmet prašome gyventojų, kad patys pasirūpintų ne tik savo aplinka, bet ir pagalvotų, kur visas surinktas šiukšles dės", - kalbėjo A.Pakalniškis.

Eigulių seniūnas Ovidijus Adomaitis viliasi, kad Miesto tvarkymo skyrius ras pinigų kalnams šakų ir lapų, susikaupusių ne per vienus metus, išvežti.

"Mūsų seniūnijos teritorijoje labai daug šakų, medžių lapų sukaupta. Dar yra nuo praėjusių metų neišvežtų. Tarsimės su Miesto tvarkymo skyriumi, kad padėtų išvežti per talkas surinktas šiukšles", - tvirtino seniūnas.

Akcija:

Balandžio 17-ąją rengiama visuotinė talka "Darom".
Kaune bus įrengtos 9 aikštelės surinktoms šiukšlėms sukrauti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių