Kas grasino apnuodyti maisto produktus parduotuvėse? (papildyta)

Kauno prekybos centruose produktus užnuodyti grasinantis anoniminis laiškas išjudino ne tik prokurorus. Pabūgo ir miesto valdžia, kurios sprendimai galėjo iššaukti anonimo įtūžį. Laiško autorius dar nenustatytas, bet pareigūnai nepraranda vilties.

Laišką rašė politikai?

Jau savaitę Kauno teisėsaugos pareigūnai varto anoniminį laišką, kuris kol kas neišduoda, kas grasina didžiuosiuose prekybos centruose užnuodyti maisto produktus, jei artimiausiu metu miesto ir šalies valdžia nepriims smulkiajam verslui palankesnių sprendimų.

„Kauno dienai“ atsiųsto laiško autoriaus aukštų reikalavimų savivaldybė savo jėgomis negali įvykdyti, tačiau antradienį sušauktas miesto ir smulkiųjų bei vidutinių verslininkų atstovų susirinkimas.

Daugiausiai susirinkusių akių nukrupo į smulkiųjų ir vidutiniųjų verslininkų asociacijos „Dirbk ir klestėk“ prezidentą Žaną Mongirdą. Kaip tik šios asociacijos vardu pasirašė laiško autorius.

„Aš matau, kad laišką rašė ne verslininkas. Manau, kad tai politikų raštas. Mes dalyvavome praėjusiuose savivaldybės rinkimuose ir pasirodėme visai neblogai. Manau, kad artėjant kitiems rinkimams taip kažkas bando mums pakenkti. Bet laiško autorius galiu nuraminti, kad rinkimuose mes nedalyvausim“, - bet kokius įtarimus dėl laiško autorystės neigė Ž.Mongirdas.

Visi susirinkę smulkaus ir vidutinio verslo atstovai anoniminį grasinimą pasmerkė.

Griežčiausios sąlygos - Kaune  

Diskusijos metu gimė ir daugiau laiško atsiradimo versijų.

Visa smulkiųjų verslininkų bendruomenė ūžia po gruodžio viduryje miesto tarybos priimto sprendimo, dėl kurio Kaune „atominę elektrinę lengviau pastatyti nei kioską“. Taip pat nuo šių metų pradžios kur kas aktyviau darbuojasi kioskus ir prekybos paviljonus tikrinanti savivaldybės Viešosios tvarkos tarnyba.

Nedrąsiai išlindo ir versija, kad laiško autoriais gali būti stambieji prekybininkai, kurie taip nori kompromituoti smulkiuosius konkurentus.

Galų gale prieita nevieningos išvados, kad laiško autorius greičiausiai yra nusivylęs verslininkas, kurį link bedugnės stumia eilę metų vykdyta nedraugiška miesto valdžios politika ir bendra ekonominė šalies padėtis.

„Smulkiųjų interesų visada buvo paisoma mažiau nei didžiųjų. Ir taip yra ne tik Lietuvoje“, - sakė Kauno regiono smulkių ir vidutinių verslininkų asociacijos pirmininkas Artūras Mackevičius.

Licencijų ir paslaugų skyriaus vedėja Rasa Palevičienė atkirto, kad kioskininkai neturėtų pernelyg verkšlenti, nes Kaune savivaldybei mokamas mokestis už prekybos vietą yra mažiausias visoje šalyje.

„Taip, Kaune mokesčiai mažiausi, bet visos kitos sąlygos griežčiausios“, - kioskų įrengimo taisyklėmis mojavo Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkė Zita Sorokienė.

Suburs darbo grupę

Gruodį patvirtintas naujas kioskų įrengimo taisykles rengę tarnautojai teigė, jog vadovavosi galiojančiais įstatymais, tačiau kažkodėl kitų miestų tarnautojai tuos pačius įstatymus apvilko švelnesnėmis taisyklėmis.

Posėdyje buvo prieita prie išvados, kad tarp tarnautojų ir verslininkų labai trūksta paprasčiausio žmogiško bendravimo. Dėl eilinio dokumento verslininkai turi nueiti kryžiaus kelius.

Nutarta steigti iš tarnautojų ir verslininkų atstovų sudarytą darbo grupę, kurioje būtų svarstomos gruodį tarybos patvirtintų taisyklių pataisos. Nuspręsta ekonominės krizės metu nebepriimti jokių sprendimų, kurie bent per nago juodymą galėtų pakenkti smulkiajam verslui.

„Jeigu ši darbo grupė turėtų aiškų tikslą - pagerinti smulkiojo verslo sąlygas, gal kažkas ir išeis. Bet bijau, kad tai ir vėl nevirstų tik kalbomis“, - išeidamas iš posėdžių salės sakė A.Mackevičius.  

Laišką rašęs žmogus žinojo, ką daro  

Kai kurie smulkieji verslininkai į maisto produktus didžiuosiuose prekybos centruose užnuodyti grasinantį laišką numoja ranka, bet teisėsauga į jį sureagavo rimtai.

Nedelsiant policijoje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl melagingo pranešimo apie visuomenei gresiantį pavojų ar ištikusią nelaimę. Pagal Lietuvos Respublikos baudžiamąjį kodeksą už tai laiško autoriams gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dviejų metų. Tačiau jei tyrimo eigoje paaiškės rimti laiško autorių kėslai, nusikalstama veika gali būti perkvalifikuota į kur kas sunkesnį nusikaltimą.

Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Kęstutis Betingis teigė, kad kol kas įtariamieji nenustatyti, bet tyrimas į aklavietę dar nepateko. Policijos pareigūnai nuo laiško ir voko nuėmė pirštų antspaudus. „Kauno dienos“ žiniomis, laiško turinio tyrimą atlikę specialistai teigia, jog jį rašė ne jaunas, išsilavinęs, savo žodžius apgalvojęs žmogus.


Šiame straipsnyje: Smulkieji verslininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių