Karo muziejus eksponatus renka iš karių

Vytauto Didžiojo karo muziejus tikisi savo ekspoziciją papildyti šiuolaikinių karių dovanotais eksponatais.

Muziejaus direktorius pulkininkas Kęstutis Kuršelis išplatino viešą kreipimąsi į Lietuvos kariuomenės karininkus, puskarininkius, seržantus ir kareivius, prašydamas esant galimybei, perduoti muziejui savo uniformas, karinę atributiką, nuotraukas ir kitus daiktus, turinčius didelę vertę Lietuvos kariniam paveldui.

„Jūsų padovanoti  daiktai, tapę eksponatais, pasieks šiuo metu restauruojamas muziejaus parodų sales ir šio laikotarpio ekspozicijų vitrinas. Jūsų vaikai ir anūkai, lankydamiesi Vytauto Didžiojo karo  muziejuje, su pasididžiavimu sakys: “Mano tėtis ar senelis buvo Lietuvos karys ir kūrė jos kariuomenę", – skelbiama pranešime.

Vytauto Didžiojo karo muziejus – vienas seniausių Lietuvoje. Jis pradėtas kurti 1919 metų gruodį Kaune nepriklausomos Lietuvos kariuomenės vadų iniciatyva. Muziejus iškilmingai atidarytas 1921 metų vasarį. Nuo 2006 metų jis priklauso Krašto apsaugos ministerijai.

Muziejuje kaupiami ir eksponuojami archeologiniai radiniai, šaltieji ir šaunamieji ginklai, amunicijos rinkiniai, pasakojantys apie Lietuvos valstybės ir karybos istorijos raidą, „Lituanicos“ skrydžio per Atlantą daiktai ir dokumentai, fotonegatyvų ir fotonuotraukų kolekcijos, užsienio valstybių kariuomenių uniformų kolekcija, dokumentų ir knygų rinkinys.

Muziejus kaupia, saugo, restauruoja, tiria ir propaguoja lietuvių tautos ir Lietuvos valstybės kovų už laisvę ir nepriklausomybę paminklus, eksponatus, kurie pasakoja apie Lietuvos istoriją, ginklų bei karinės atributikos evoliuciją, materialinės ir dvasinės kultūros vertybes, supažindinančias su Lietuvos ir kitų valstybių istorija, karybos menu nuo seniausių laikų iki mūsų dienų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių