Kariuomenę iš Afganistano ves per Klaipėdos uostą

Išvesti kariuomenę iš Afganistano JAV ketina naudotis ir Klaipėdos uostu, nors jo neplanuojama padaryti išskirtiniu.

Akcentai - saugumui

Pagal 2011 metų krovos apimtis Klaipėdos uostas JAV būtų 5-6 vietoje. Tai sužavėjo amerikiečius.

Prieš pradėdami gabenti NATO krovinius per Klaipėdos uostą jo saugumu specialiai domėjosi iš JAV atvykę generolai.

Ir dabar susisiekimo ministro Eligijaus Masiulio ir uosto atstovų vizito metu amerikiečiai akcentus dėjo dėl Klaipėdos uosto saugumo. Jiems svarbu ir tai, kiek uostas atitinka ISPS kodeksą. Tai yra amerikiečių po 2001 metų rugsėjo 11 dienos terorizmo akto iškeltas uostų saugumo reikalavimų paketas. Jie, anot E.Gentvilo, liko patenkinti Klaipėdos uosto pasirengimu ir saugumu.

Po praėjusiais metų įvykių Pakistane, kai JAV raketos smogė taikiems gyventojams, santykiai su šia šalimi pablogėjo. Todėl ieškoma naujų JAV ir kitų NATO šalių aprūpinimo Afganistane maršrutų ir vietų, per kur JAV saugiai išvestų savo kariuomenę.

Nebus išskirtinė

Klaipėdos uostas bus vienas iš tų uostų, per kurį ketinama išvesti iš Afganistano JAV kariuomenės padalinius. Bus gabenami ne tik konteineriai, bet ir ratinė karo technika. Jos paimti atplauks specialūs laivai.

Kada tai bus pradėta, E.Gentvilas teigė žinantis, bet negalintis apie tai kalbėti viešai.

Lietuvos delegacija apsilankė Sent Luise JAV kariuomenės aprūpinimo bazėje. Aprūpinimo srityje dirba apie 150 tūkst. žmonių. Naudojamasi 900 lėktuvų ir 312 įvairios rūšies laivų. Jais gabenami ne tik ginkluotė, kariuomenės daliniai, bet ir sužeistieji, žuvusieji.

Dar nėra sudėliota grandinė, kaip bus išvedama JAV kariuomenė iš Afganistano, kokia dalis krovinių teks Klaipėdos uostui. Per Baltijos uostus JAV kariuomenės ir NATO krovinių srautai gali išaugti kelis kartus.

“JAV kariuomenė naudojasi daugybe uostų įvairiose pasaulio dalyse, todėl negalime tikėtis, kad Klaipėda bus pasirinktas kaip išskirtinis uostas. Jų nuostata – turėti kuo daugiau nepriklausomoų aprūpinimo maršrutų”, - svarstė E.Gentvilas.

NATO krovinių daugėjo

Pernai per Klaipėdos uostą krauta 2100 TEU arba sąlyginių vienetų NATO šalių konteinerių. Jie buvo skirti JAV ir kitų šalių kariniams padaliniams Afganistane.

Didžiausia dalis NATO krovinių krauti Klaipėdos konteinerių terminale.

Klaipėdos uoste NATO krovinių daugėjo. Tuo pat metu anksčiau šiuos krovinius pradėjusiuose krauti Rygos ir Talino uostuose jų mažėjo.

Į Baltijos uostus pagrindinis NATO krovinių srautas keliauja iš JAV Norfolko uosto. Tai yra apie 15 mln. tonų per metus krovinių kraunantis uostas. Didžiausią dalį krovinių jame sudaro konteineriai – 2,1 mln. TEU. Kitas Baltijos šalių partnerystės su JAV uostas – Filadelfija. Iš jo yra daug laivybos linijų į Europą.


Šiame straipsnyje: Klaipėdos uostas

NAUJAUSI KOMENTARAI

super

super portretas
idomu, o europoje kelintas pagal krovu apimtis klp uostas?

visi

visi portretas
nato kroviniai per klaipeda keliauja veltui.juk buvo rasyta....

Gal

Gal portretas
JAV Kariuomene begs per Klaipedos uosta_Jei per ilgai uytemps reiks begt kaip is Vietnamo.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių