Iš Kariotiškių sąvartyno ištekėjęs dumblas nėra labai pavojingas

Uždarytame Kariotiškių sąvartyne iš rezervuaro į mišką prieš dvi savaites ištekėjęs dumblas nėra labai pavojingas, sako Trakų rajono savivaldybės ekologas Jonas Kriaučiūnas.

Anot ekologo, tai paaiškėjo aplinkosaugininkams atlikus dumblo tyrimus.

„Pirminiais duomenimis, pirmos-antros kategorijos dumblas, kurį šiaip jau ūkininkai gali naudoti įterpimui - trąšai. Nėra labai pavojinga, dėl to mes čia triukšmo nekeliame“, - BNS ketvirtadienį sakė J.Kriaučiūnas.

Avarijos vieta per dvi savaites dar nesutvarkyta.

Trakų rajono savivaldybės administracijos direktorės pavaduotojos Irenos Narkevič teigimu, iš sąvartyno ištekėję 2 tūkst. kubinių metrų dumblo ketvirtadienį tebebuvo pilami atgal į rezervuarą.

Kol kas nepaaiškėjo ir avarijos dumblo kaupykloje priežastys.
Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, sudariusi komisiją avarijos tyrimui, trečiadienį pranešė, kad tyrimo aktą surašys tik gavusi ekspertų išvadas bei apibendrinusi kitą surinktą informaciją.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Trakų rajono agentūros vedėjas Zigmas Butvilas anksčiau BNS sakė, kad dėl avarijos aplinkai gali būti padaryta 40-50 tūkst. litų žala.

Spalio 20-osios pavakare Trakų rajone esančiame uždarytame Kariotiškių sąvartyne plyšus specialiai dumblą dengiančiai plėvelei, iš rezervuaro į aplinką ištekėjo apie 2 tūkst. kubinių metrų dumblo. Specialistų skaičiavimais, buvo užteršta 85 arų teritorija.

Premjeras Andrius Kubilius ir į įvykio vietą nuvykęs aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas pareiškė reikalausiantys asmeninės kaltininkų atsakomybės. G.Kazlauskas teigė, kad visa aplinkai padaryta žala bus nustatyta ir suskaičiuota, o kaltieji privalės ją atlyginti.

Panaši avarija Kariotiškių sąvartyne įvyko ir pavasarį. Tąkart dumblą dengianti plėvelė prasmego, dalis dumblo taip pat pateko į aplinką. Ši avarija dar nebaigta galutinai likviduoti.

Į rezervuarą šalia Kariotiškių sąvartyno dumblą bendrovė „Vilniaus vandenys“ vežė nuo 1987-ųjų iki 2007-ųjų. Ten buvo iškastas 12-14 metrų gylio baseinas ir užpildytas dumblu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ciut

Ciut portretas
sąvartyno ištekėjęs dumblas nėra labai pavojingas :o)... tik ciut ciut pavojingas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių