Kardinolas nesureikšmina Aušros Vartų restauravimo klaidų

Vilniaus arkivyskupas kardinolas Audrys Juozas Bačkis sako, kad su paveldosaugininkais nesuderintas Aušros Vartų restauravimo projektas nesumenkino šios vietos sakralumo.

"Čia jokio klausimo nėra. Man Aušros Vartai labai brangi vieta. O kas yra, ar sakralumas, tai aš sprendžiu. Manau, čia bažnyčia turi spręsti apie tai. O kai klausimas apie laiptus, aš nematau jokio sakralumo", - žurnalistams pirmadienį po susitikimo su premjeru Andriumi Kubiliumi sakė A.Bačkis.

Priminus, kad paveldosaugininkai aptiko šiurkščių klaidų, kurios trims žmonėms kainavo nekilnojamųjų kultūros paveldo apsaugos specialisto atestatus, A.Bačkis ragino žiūrėti rimtai.

"Ką reiškia tiksliai nepadaryta? Turbūt tai vamzdžiai, radiatorių vamzdžiai, kur sovietiniai

uždėti, ar nudilusios plytelės, ar betoniniai laiptai, kurie tik 1932 metais pastatyti, jau visai nudilę. Na, būkime rimti. Aš sakralumo pažeidimų nematau, o mane puola, kad aš čia pažeidžiu sakralumą", - kalbėjo kardinolas.

Jis ragino palikti Aušros Vartų prieigų restauravimo klausimą ir pabrėžė, kad visada projektus derina su Kultūros paveldo departamentu (KPD).

"Kiek esu daręs dalykų ar čia, ar kitur, visada derinome projektus su jais. Keista, kad yra suderinti projektai, paskui tik kai pastatyta, kažkas staiga pastebi, kad nepadaryta", - stebėjosi A.Bačkis.

Kaip BNS rašė balandžio pabaigoje, trys specialistai neteko nekilnojamųjų kultūros paveldo apsaugos specialisto atestatų dėl pažeidimų, padarytų rekonstruojant Aušros Vartų koplyčią Vilniuje.

KPD Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialistų atestavimo komisija nutarė panaikinti bendrovės "Archinova" direktoriaus Antano Gvildžio, architekto Iljos Makarovo ir architekto restauratoriaus Virgilijaus Spudo nekilnojamųjų kultūros paveldo apsaugos specialisto atestatų galiojimą.

Konstatuota, kad Aušros Vartų galerijos tvarkybos darbų projektas (projekto vadovas A.Gvildys, projekto dalies vadovas - I.Makarovas) parengtas neatlikus KPD Vilniaus teritorinio padalinio sąlygose nurodytų reikalavimų.

V.Spudas, atlikęs paveldosaugos specialiąją ekspertizę, pažeisdamas teisės aktus, klaidingai nurodė, kad projekto sprendiniai atitinka apsaugos reikalavimus, pasiūlė projektą derinti ir pagal jį išduoti leidimą.

Specialistas, kurio atestato galiojimas panaikintas, gali pateikti prašymą komisijai jį atestuoti ne ankščiau kaip po trejų metų nuo atestato galiojimo panaikinimo dienos.

KPD yra nustatęs, kad atliekant Vilniaus Aušros Vartų koplyčios remontą, buvo sunaikintos vertingosios koplyčios savybės.

Pasak KPD direktorės Dianos Varnaitės, remontas koplyčioje vykdytas ne pagal jų parengtą ir su departamentu suderintą projektą - esą nuo projekto savavališkai nukrypta.

Žalą tyrusios komisijos įvertino valstybės saugomam objektui padarytus nuostolius 22 tūkst. litų.

Pasak D.Varnaitės, sužaloti tokie autentiški kultūros paminklo elementai kaip grindų dangos keraminės plytelės, laiptų pakopų dangos, grindjuostės, demontuoti senoviniai porankiai ir laiptų pakopos, išardytos medinės durys, sugadintas sienų mūras ir tinkas, pakeistos palangės, užmūryta niša ir kita.

"Darbų metu pažeistas paminklo autentiškumas - objekto išraiška, forma, medžiagos, suplanavimas ir atlikimo technologijos", - sakė D.Varnaitė.

Anot KPD, šiame kultūros paminkle galėjo būti vykdomi tik restauravimo darbai.


Šiame straipsnyje: aušros vartai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių