Karas dėl dujų Kleboniškyje: gyventojai tapo įkaitais

Beveik 80 Kleboniškio individualių namų šeimininkų nuo pirmadienio nutraukiamas dujų tiekimas. Tokiu būdu "Lietuvos dujos" esą kovoja su savo vamzdyno neprižiūrinčiu kooperatyvu.

Gavo grasinamus pranešimus

Daugiavaikės šeimos galva Artūras Zigmantas per savaitgalį turi surasti laikiną būstą savo artimiesiems, nes nuo pirmadienio jo 200 kv. m namas nebebus aprūpinamas gamtinėmis dujomis.

"Šildomės dujomis, o malkomis kūrenamos krosnies neturime. Nežinau, ką reikės daryti. Turime septynių mėnesių mažylį ir dvi ūgtelėjusias dukreles", – pasakojo A.Zigmantas.

Jo kaimynė Asta Giedraitienė taip pat sunerimusi, nes prieš kelias dienas iš bendrovės "Lietuvos dujos" Kauno filialo gavo tokio paties turinio pranešimą: "Perspėjame, kad nuo spalio 18 d. bus nutrauktas dujų tiekimas į dujų reguliavimo punktą Nr. 75, esantį Undinės gatvėje."

"Nesame skolingi, visi tvarkingai apmokame sąskaitas. Nesupratome, kodėl mums grasina nutraukti dujų tiekimą", – susirūpino Kleboniškio gyventoja medikė Vilija Vertelienė. Ji išsiaiškino, kad tokio paties turinio pranešimus iš "Lietuvos dujų" Kauno skyriaus gavo dauguma kaimynų – beveik 80 individualių namų savininkų.

Surinko po 6 tūkst. litų

Maždaug prieš dešimtmetį prie Kleboniškio pušyno individualius namus pasistatę kauniečiai būstui apšildyti rinkosi, kaip patys sako, patikimiausią, nors ir ne pigiausią variantą – gamtines dujas.

"Tuo metu visiems buvo siūloma stoti į kooperatyvą, kuriam priklausė vamzdynas. Net nesusimąstę daugelis naujakurių sumokėjo nario mokestį – 6 tūkst. litų", – prisiminė V.Vertelienė.

Mokestį sumokėjęs būsto šeimininkas gavo pažymą, kurią pateikęs "Kauno dujoms" galėjo įsivesti į namą dujas.

"Tie pinigai nebuvo naudojami dujoms įvesti. Jie tiesiog atsidūrė kooperatyvo sąskaitoje, o dujas vestis turėjome iš kitų pinigų. Tas mokestis tebuvo rinkliava už leidimą kreiptis į "Kauno dujas", – pasakojo V.Vertelienė.

Kooperatyvo nariais tapę Kleboniškio gyventojai dabar stebisi, kodėl tuomet skubėjo apsispręsti. Esą gudresni kaimynai pasidomėjo dujotiekio trasomis ir išsiaiškino, kad netoliese yra "Lietuvos dujų" vamzdynas. Pastarieji dujas įsivedė nemokamai.
"Tokių, sumokėjusių po 6 tūkst., yra beveik 80 šeimų, niekas nepagalvojo, kad visa tai gali būti apgaulė", – kalbėjo A.Giedraitienė.

Nuolatinis pajamų šaltinis

Kleboniškio gyventojai stebisi, kodėl dujas įsivesti buvo galima tik per kooperatyvą, o ne tiesiogiai iš "Lietuvos dujų", mat netoliese yra nutiesta kita gamtinių dujų trasa.

Naujakurei Sigitai Kairienei 2001 m. vasarį "Lietuvos dujose" pasiteiravus dėl galimybės tapti bendrovės kliente, moteris gavo atsakymą, kad gyvenamasis namas bus dujofikuotas tik tuomet, kai "bus gautas raštiškas sutikimas iš dujotiekį paklojusių gyvenamųjų namų savininkų, t.y. kooperatyvo".

"Dabar mums aišku, kad buvo sudaryta schema, kaip susirinkti iš mūsų pinigus, galbūt buvo susitarta su "Lietuvos dujų" darbuotojais. Juk visus tuos metus iš mūsų surinktų tūkstančių buvo mokami atlyginimai kooperatyvo pirmininkui, valdybos nariams", – įtarimais dalijosi A.Zigmantas.

A.Giedraitienė atkreipia dėmesį į kooperatyvo sąskaitą – ji sparčiai tuštėja, o pagrindinis kooperatyvo turtas  – dujotiekio trasa – nyksta, į ją neinvestuojama.
"Mūsų pinigai tirpsta, o vamzdyno niekas neprižiūri. Vieną dieną gali įvykti rimta avarija", – būgštavo V.Vertelienė.

Atsisako parduoti vamzdyną

178-oji Kleboniškio individualių gyvenamųjų namų bendrija, kuriai priklauso dujų trasa nuo Kauno iki Kleboniškio, yra gavusi "Lietuvos dujų" Kauno filialo pasiūlymą parduoti vamzdyną. Perimti trasas iš įvairių savininkų visoje Lietuvoje dujų bendrovę yra įpareigojusi Ūkio ministerija.

2002 m. vasario 5 d. ūkio ministras įsakymu pakeitė gamtinių dujų perdavimo, paskirstymo, laikymo ir tiekimo taisykles, nurodydamas įvairiems subjektams, tarp jų ir kooperatyvams, perduoti vamzdyną tinklus eksploatuojančioms "Lietuvos dujoms". Tačiau Kleboniškio dujų kooperatyvas turto parduoti nenori.

"Mes visi tapome įkaitais. Nesame dujininkai, nežinome, kaip prižiūrėti vamzdyną, todėl geriausia būtų jį atiduoti "Lietuvos dujoms", bet kooperatyvo pirmininkas tai daryti atsisako. Jis gi prarastų pajamų šaltinį", – piktinosi V.Vertelienė. Jos žiniomis, "Lietuvos dujos" už vamzdyną pasiūlė apie 30 tūkst. litų.

"Lietuvos dujų" Kauno filialo Eksploatavimo tarnybos viršininkas Jonas Radvilavičius sako, kad ketinimai nutraukti dujų tiekimą Kleboniškio gyventojams yra rimti.
"Mes tikrai nutrauksime dujų tiekimą. Apie sprendimą kooperatyvo nariams jau pranešėme, – kalbėjo J.Radvilavičius. – Imtis tokių priemonių mus įpareigojo Energetikos inspekcija."

Jo teigimu, patikrinę reguliavimo punktą specialistai rado pažeidimų ir toliau jis negali būti eksploatuojamas.

"Bendrijos nariai neremontuoja, neinvestuoja. Jie ką – laukia tragedijos? Turėdami nuosavybę jie turėtų prižiūrėti vamzdyną", – kalbėjo J.Radvilavičius.



Pirmininkas problemos neįžvelgia

Kooperatyvo pirmininkas Vidmantas Dambrauskas įsitikinęs, kad pirmadienį nenutrūks dujų tiekimas nė į vieną Kleboniškio individualų namą.

"Nėra pagrindo tokioms kalboms. Čia tik tam tikri tiekimo pakeitimai, bet dujas gyventojai turės," – kalbėjo V.Dambrauskas. Paklaustas, kodėl nesutinka parduoti vamzdyno dujų bendrovei, V.Dambrauskas atsakė, kad tokį sprendimą turi priimti kooperatyvo nariai, o iki šiol jie taip nebuvo nusprendę. Artimiausias susirinkimas planuojamas lapkričio 4 d.

Pirmininko sūnaus Ramūno Dambrausko nuomone, iš tikrųjų gamtinių dujų tiekimas nebus sustabdytas.

"Manome, kad taip "Lietuvos dujos" mums grasina ir nori priversti parduoti vamzdyną", – sakė R.Dambrauskas.

Kleboniškio gyventojai, gavę įspėjimus apie dujų tiekimo nutraukimą, nėra tokie ramūs. Jie būgštauja, kad, kaip patys sako, niekam tikęs pirmininkas sukels gyvenvietei didelių problemų.


Šiame straipsnyje: Dujosšildymo sezonas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių