Kapų plėšikai galimai padarė žalos už pusę milijono

Neteisėtai kasinėdami kapinyną šalia Apuolės piliakalnio Skuodo rajone du juodieji archeologai galimai padarė žalos už beveik pusę milijono litų.

Šį civilinį ieškinį baudžiamojo byloje, kurią nagrinėja Vilniaus apygardos teismas, pareiškė Kultūros paveldo departamentas.

''Kasinėjant kapinyną jis yra žalojamas", - BNS sakė šioje byloje civiliniam ieškovui, Kultūros departamentui atstovaujantis šio departamento Juridinio skyriaus vedėjas Andrius Vaicekauskas

Vilniečiams Olegui Salijui ir Vadimui Čvanovui yra pareikšti įtarimai dėl didelės vertės mokslinės, istorinės vertybės pagrobimo ir vertimosi uždrausta ūkine komercine veikla.

V.Čvanovas vadovauja krašto apsaugos savanorių žvalgams. Jis nėra profesionalus karys. Bedarbis O.Salijas yra jo draugas. Tai yra pirmoji Lietuvos teismų praktikoje kapų plėšikų byla.

Kaltinamieji atsisakė duoti parodymus teismui, kol nebus apklausti bylos liudytojai.
Trečiadienį teismas buvo surengęs posėdį ir apklausė du bylos liudytojus. Dar trys liudytojai šioje byloje yra Estijos piliečiai. Jie bus apklausti teisme tik kitąmet pavasarį. Bylą nagrinėjantis teismas ketina šaukimus jiems siųsti per Teisingumo ministeriją.

Kapų plėšikų bylos kaltinamieji įkliuvo 2009 metais birželį Skuodo rajone, kasinėdami kapinyną šalia Apuolės piliakalnio. Juos nutvėrė Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriaus inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas. Šis asmuo ir buvo apklaustas teisme liudytoju trečiadienį. Liudytojas pasakojo apie sulaikymo aplinkybes.

Paveldosaugininkas, Seimo narys Naglis Puteikis yra viešai piktinęsis, jog net už rankos sučiupus juoduosius archeologus į teisiamųjų suolą sėda tik samdyti darbininkai, o senkapių plėšimo organizatoriai lieka neišaiškinti. Jis taip pat spėjo teisėsaugą nededant visų pastangų išaiškinti organizuotą kapų plėšimą ir spėjo, jog galbūt taip dangstomi įtakingi asmenys.

„Organizuoti susivienijimai perka labai brangią įrangą, metalo ieškiklius, ateina į kapavietes, viduramžių genčių kapinynus, išsirenka turtingiausius, kur palaidoti genčių vadovai, ir nelegaliai iškasa archeologinius radinius ir juos parduoda tiek Lietuvoj, tiek užsieny“, - sakė N.Puteikis.

„Susidūrėme su paradoksalia situacija valstybėje - vienas pagautųjų juodųjų archeologų gauna puikų apmokymą krašto apsaugoje, jis yra žvalgų kuopos vadas, Kultūros paveldo departamento darbuotojai prieš dvejus metus pagavo jį ir jo parankinį nelegaliai kasinėjančius archeologinę kapavietę. Per tą laiką jis padarė karjerą krašto apsaugos sistemoje, gavo papildomų apmokymų, ir kaip bylos medžiagoje mes matome jo dienoraščius, tie apmokymai, kuriuos finansavo valstybė, nepraėjo veltui. Jis tuos įgūdžius kaip karo žvalgo, orientavimosi, sekimo, maskavimosi naudojo plėšdamas archeologines vertybes. Įdomiausia, kad  bylos nagrinėjimo metu jis buvo aukštinamas ir siunčiamas į mokymus“, - piktinosi Seimo narys.

Įtariama, V.Čvanovas ir O.Salijas kad iškasinėjo dar septynis Klaipėdos rajone esančius kapinynus.

Archelogai kapinyne ištyrė aštuonis degintinius X-XII a. kapus, rasta antkaklių ir apyrankių fragmentų, pasaginių segių, smeigtukų, karolių bei II- IV amžiaus pavienių radinių. Radinius saugo Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejus, Stokholmo istorijos muziejus ir Lietuvos nacionalinis muziejus.
Iš vadinamųjų juodųjų archeologų konfiskuotus archeologinius radinius taip pat saugo Lietuvos nacionalinis muziejus.

Pas kaltinamuosius rasti metalo ieškikliai, turėti kompiuteriai, fotoaparatai saugomi prie bylos.

Įtariama, kad V.Čvanovas ir O.Salijas radinius pardavė kolekcininkams ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.


Šiame straipsnyje: juodieji archeologaiKapinės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Naglis Puteikis

Naglis Puteikis portretas
Šių juodųjų archeologų koordinatoriaus jau treti metai neieško nei policija, nei tyrėjai, nei prokurorai, nors parašėme šia tema virš 10 prašymų ir reikalavimų: "V.Čvanovas išsitraukė mobilųjį telefoną ir kažkam paskambino. Tada pasiūlė L.Kavaliauskui pabendrauti su tariamų jų „darbų vadovu“. „Tai ką mano vyrai ten prisidirbo?“, - atsiliepė paslaptingasis balsas. Vyras prisistatė kaip archeologas iš Trakų Ugnius Budvydas. „Pagal jo kalbą supratau, kad jis žino ką daro. Jie net buvo sugalvoję legendą, kuria teisinosi sučiupti“, - sakė L.Kavaliauskas (iš lrytas.lt/-13219810271319796973 -kap%C5%B3-pl%C4%97%C5%A1ik%C5%B 3-teisme-apklausiami-liudytojai- pasakojo-apie-juod%C5%B3j%C5%B3- archeolog%C5%B3-sulaikymo-u%C5%B Ekulisius.htm

lara kroft

lara kroft portretas
Naglis Puteikis turėtų pasidomėti ar kažkas jo vardu nerašo straipnyje komentaru, nes atrodo normalus vyras, bet tie komentarai straipsnyje - už sveiko proto ribu, o parašyta, kad pasakė Puteikis. Kapų plėšikai yra nusikalteliai, jeigu teismas (bet panašu, kad pas mus puteikis tas funkcijas vykdo) tą įrodo, ir jie turi būti nubausti, nes visais laikais toks nusikaltimas buvo visiškos degradacijos ir amoralumo pavyzdys. Bet prie ko čia jų hobis? kodėl visada prikaišoma kariuomenė, nors abu plėšikai yra civiliai, tik vienas jū savaitgaliais dalyvauja pratybose, jei bare alų gertų savaitgalį, tai gal reiktų barą uždaryti, nes ten lankosi kaltinamasis? Kaltinti kariuomene, kad ji moko karius orientavimosi ir dėl to jie eina plėšti kapų, nes moka per mišką pereiti ir žemėlapius pažįsta...tai čia jau visiška nesamonė, absurdas. Tada reikėtų ir mokyklą apkaltinti, kad jį skaityti išmokino, tai gali archyvus perskaityti, o parduotuvę, kad kastuvą pardavė, dar reiktų ir mobilaus ryšio bendrovei įkąsti, nes gi ji sudaro galimybes užkluptiems nusikaltimo vietoj pasiskambinti savo draugeliui. Tada orientacinio sporto federacija - nusikaltėlių kalvė. ir apskritai prie ko čia kariuomenė? jis gi turi normalu darbą, yra civilis dirba normalioj firmoj, kariuomenėj ji gi tarnavo laisvalaikiu, buvo savanoris, gal ir dar kokių būrelių lankė, bet kažkaip apie juos niekas nerašo, nerašo kokį darbą dirba, pvz firmos vairuotojas ar šaltkalvis - kapų plėšikas? Bet ne prišnekėta nesamonių, apie kažkokias mistines kuopas, nuo kada kariai savanoriai vadovauja kuopoms? Na kaltinamasis kapu plėšimu jau netarnauja kariuomenėj, Bet dar klausimas dėl Naglio Puteikio, kuris būdamas kaltinamuoju (nors ir už teisingą reikalą) net į seimą išrinktas, ir iš jo dar neišmestas, tad teisiškai kurį laiką buvo tokioj pačioj situacijoj su kapų plėšiku (kol šis dar buvo karys savanoris), bet plėšiko jau kariuomenėj nėra, o pons Puteikis? Tai verčia manyti, kad pats Puteikis tikrai laikraštyje tų nesmonių nešneka, nes būnant tokioj pačioj teisinėj situacijoj taip šnekėti visiškai sveikas žmogus gi negalėtų. O tikrajam Puteikiui tai respekt - dėl neleidimo darkyti Klaipėdoj senamiesčio ir dėl to, kad rūpinasi mūsų protėvių palikimu, jų amžino poilsio vietų išsaugojimu, nes jei patys nesaugosim, tai kas saugos?

Teisuolis

Teisuolis portretas
Spauda rašė, kad ir p. N.Puteikis yra įtariamasis baudžiamojoje byloje.Moralas-nereikia juodinti kitų, jei pats ne angelas
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių