Kalviai pažadėjo nukaldinti tvorelę Danės krantinei

Į Klaipėdoje prasidėjusį tarptautinį kalvystės plenerą „Keturi vėjai“ susibūrė Lietuvos, Latvijos, Čekijos, Ukrainos ir Rusijos kalviai. Per tris plenero dienas senojo amato meistrai žada įvairių staigmenų bei nukaldinti dekoratyvinę tvorelę Danės krantinei.

Jau šeštadienį nuo vidurdienio kruizinių laivų terminale, vieno iš didžiausio į uostamiestį užsukusio lainerio pašonėje, skambėjo kalvių kūjai. Čia plušėjo daugiau kaip dvidešimt į šeštą kartą Klaipėdoje rengiamą kalvystės plenerą suvažiavusių kalvių iš kaimyninių šalių.

Meistrai sako, kad tai pirmiausia šventė jiems patiems – susitinka draugus, dalinasi patirtimi. Taip pat ir žmonėms.

„Puoselėjame tą amatą, kad neužmirštų žmonės, kaip anksčiau kaldavo. Aš atsivežiau senovines dumples, kurioms beveik 100 metų, kad parodyčiau žmonėms, kaip seniau be elektros galėdavome įpūsti žaizdrą ir kalti geležį“, – teigė kalvis iš Panevėžio rajono Saulius Kronis.

Kalviai sako, kad jų amatas tikrai neišnyks – kalvystės tradicijomis domisi jaunimas. Audrius Daunoras, sužinojęs apie suvažiuojančius kalvius, specialiai į Klaipėdą atvyko iš Kauno, kad susipažintų su jų darbu.

„Labai įdomu, ypač kai pabandai pats. Kai tokį kietą metalą gali paversti į kažką panašaus, tai labai įdomu“, – įspūdžiais dalinosi vaikinas.

Iš metalo iškalti ne tik buities daiktai, bet ir įvairūs dekoratyviniai dirbiniai populiarūs visame pasaulyje.

„Žmonės yra pavargę nuo tos masinės gamybos, kur nėra jokio jausmo, jokios šilumos. Tai, ką mes darome, yra rankų darbas. Visa šiluma, visos geros emocijos perteikiamos į darbą. Ir jie kalba patys už save“, – tvirtino Lietuvos kalvių asociacijos vadovas Linas Leščiauskas.

Per savaitgalį plenero dalyviai žada nukaldinti dekoratyvinę tvorelę Danės krantinei. Meistrai varžysis, kas nukaldins ilgiausią vinį, taip pat pasagų kalimo ir metalo pratempimo rungtyse. Po to kūjus patikės žiūrovams. Geriausiųjų laukia kalviški apdovanojimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Prasideda

Prasideda portretas
kokia dar tvorele? Kaime pas save tvoreles kaldinkite. Klaipeda tik pradeda issilaisvinti nuo tvoru.

Irena

Irena portretas
SUPER!!! SENAI REIKEJO !!!

BBS

BBS portretas
Nuo kada Čekija, Ukraina ir Rusija Lietuvai "kaimyninės šalys", neskaitant Karaliaučiaus srities kaip "iskonnyje russkyje zemli"?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių