Kalvarijų turgus pristato liaudies papročius, amatus ir valgius

Trečiadienį nuo 11 val. prie centrinio Kalvarijų turgaus įėjimo visų turgaus lankytojų ir prekeivių lauks specialus paviljonas, kuriame lankytojai bus vaišinami tradicine lietuviška žolelių arbata bei sultiniu.

Žvarbią rudens dieną pasimėgauti karštu gėrimu kvies akcijos sumanytojai - bendrovės Kalvarijų turgus direktorius Audrius Barauskas bei Lietuvos liaudies buities, papročių, valgių ir amatų asociacijos „Šventė visiems“ prezidentas Vytenis Urba.

Bendrovė Kalvarijų turgus administracija ir Lietuvių liaudies buities, papročių, valgių ir amatų asociacija „Šventė visiems“ pasirašė bendradarbiavimo sutartį, pagal kurią sostinės Kalvarijų turguje nuolat veiks liaudies amatų ir kulinarinio paveldo prekybos paviljonas.

„Mes siekiame, kad Kalvarijų turgus išlaikytų senąsias turgaus tradicijas. Džiugu, kad radome sutarimą su vienu ryškiausių liaudies papročių ir tradicijų puoselėtoju - Vyteniu Urba. Nuo šiandien, kiekvieną savaitę Kalvarijų turguje pirkėjai atras vis naujų akcijų, kurių metu bus galima ne tik įsigyti amatininkų dirbinių ar tradicinių lietuviškų produktų, bet ir sužinoti apie senąsias maisto gaminimo tradicijas“, - sakė bendrovės Kalvarijų turgus direktorius A. Barauskas.

Pagal pasirašytą bendradarbiavimo sutartį, Kalvarijų turgus įsipareigoja ascociacijai „Šventė visiems“ suteikti prekybinį plotą turgaus teritorijoje bei pagalbą organizuojant amatų pristatymo renginius.

„Stengsimės, kad Kalvarijų turguje atgytų tradicija, kai žmonės į turgų rinkdavosi ne tik įsigyti reikiamos prekės, bet ir pabendrauti. Mūsų tikslas į turgų sugražinti derybų meną, pirkėjams pristatyti amatininkų dirbinius ir kulinarinį paveldą. Bendradarbiaudami su Kalvarijų turgumi tikimės visuomenei suteikti šventę ne tik Kaziuko mugės metu, bet ištisus metus. Be to,  ketiname organizuodami įvairius renginius užsiimti ir švietėjiška veikla“, - komentavo asociacijos „Šventė visiems“ prezidentas V. Urba.

Netrukus Kalvarijų turgus visuomenei ruošiasi pristatyti lietuviškas kopūstų raugimo tradicijas. Atsižvelgdami į darbų sezoniškumą, senųjų amatų puoselėtojai žada pademonstruoti ne tik autentiškus „kopūstų statymo“ rakandus, bet atskleisti ir originalius, senoviškus šio proceso receptus.

Lietuvių liaudies buities, papročių, valgių ir amatų asociacija „Šventė visiems“ vienija per 70 amatininkų, liaudies meistrų bei meno atstovų. Trečius veiklos metus skaičiuojanti asociacija organizuoja tradicinio liaudies meno bei amatų pristatymą ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Vilniaus Kalvarijų turgavietėje yra apie 310 prekybos kioskų, 2 mėsos, 2 žuvies, 1 baldų paviljonas, čia įrengta automobilių stovėjimo aikštelė, parduotuvės, kavinės, maisto užkandinės, barai. Prekeivių skaičius, priklausomai nuo sezoniškumo, svyruoja - apie 2 tūkst. 500. Turgavietėje veikia ir 50 prekybos vietų sendaikčių turgus. Kalvarijų turgus - vieta, kur galima derėtis. 


Šiame straipsnyje: Kalvarijų turgus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių