Kalvarijų turgų valdžia išnuomos nuo rudens

Vilniaus miesto taryba trečiadienį pritarė Kalvarijų turgaus nuomai 25 metams. Artimiausiu metu bus skelbiamas konkursas nuomininko paieškoms.

Skelbs tarptautinį konkursą

Vilniaus miesto taryba patvirtino Kalvarijų turgaus nuomos sąlygas. Pagal jas turgų 25 metams išsinuomojęs konkurso laimėtojas kasmet privalės savivaldybei už nuomą mokėti po 1 mln. litų. Kartu jis įsipareigos savomis lėšomis per 4 metus, nenutraukdamas turgaus veiklos, turgavietę renovuoti. Skaičiuojama, kad darbai atsieitų apie 25 mln. litų ir daugiau.

Artimiausiu metu bus skelbiamas tarptautinis konkursas nuomininko paieškoms. Vokų su pasiūlymais ketinama laukti bemaž iki rudens. Per šį laiką savivaldybė ketina platinti informaciją apie turgaus nuomos sąlygas ne tik Vilniuje, bet ir visoje Europoje.

A.Paleckis įsiutino Vilniaus merą

Tačiau iki paskutinės minutės klausimui aktyviai priešinosi Vilniaus tarybos opozicija. Tvarkos ir teisingumo partijos frakcijos seniūnas Rudžionis tarybos narius bandė įtikinti, kad turgaus nuomos klausimas tinkamai neparuoštas, todėl jam pritarti negalima.

„Nėra vizijos, kokia turguje yra dabar padėtis, kokį plotą užima prekybiniai pastatai ir ką reikėtų turguje padaryti, kaip pakeisti ūkinę infrastruktūrą. Mes tą klausimą galėtume nagrinėti tik tada, kai žinosime, ko norime. Tada galėtume skelbti konkursą, kas geriausiomis sąlygomis tai atliktų“, - mano G.Rudžionis.

Opozicinės Fronto socialistinės partijos lyderis Algirdas Paleckis iš tribūnos rėžė aštriau – kam apskritai reikalinga valdžia, jeigu ji ketina turgų ketvirčiui amžiaus išnuomoti. Tokie pareiškimai perpildė Vilniaus mero Viliaus Navicko kantrybę. Jis priminė kad A.Paleckio senelis, aktyvus Komunistų partijos veikėjas Justas Paleckis panašiai kalbėjo 1939 m., kuomet Lietuva neva savanoriškai įstojo į Sovietų Sąjungą.

„Jų retorika - vienas prie vieno. „Kam reikalinga valdžia? Susodinkime visus ir išvežkime į Sibirą“. Ačiū Dievui, ta parvežta saulė šiandien Lietuvoje nebepateka“, - mestelėjo V.Navickas.

Turgus išsiplės dvigubai

Po renovacijos vietovė greičiausiai bus išplėsta dvigubai. Senieji paviljonai bus renovuoti, atsiras naujų dengtų prekybos plotų. Dalį turgavietės ketinama palikti po atviru dangumi. Reiškia, turguje sutilps ne tik dabartiniai prekiautojai, bet atsiras vietos ir naujiems. Pasak Vilniaus mero patarėjo privatizacijos klausimams Kęstučio Binkausko, kuo didesnė turgavietė, tuo didėja tikimybė, kad atpigs vietos nuomos kainos prekiautojams. 

Tarybos patvirtintos nuomos sąlygos papildytos punktais, kad būtinai turguje turės atsirasti ir nemokama automobilių aikštelė lankytojams, bus sutvarkyti įvažiavimo keliai prekiautojams, o turgaus prekybos vietos bus suskirstytos į kategorijas. Taip atsiras atskiras plotas rūbų prekiautojams, lietuvišką produkciją siūlantiems ūkininkams, maisto produktų perpardavinėtojams ir kitiems.

Dalis Kalvarijų turgaus prekiautojų baiminasi nuomos, nes mano, kad turgų ėmęs valdyti privatus investuotojas kelis kartus padidins vietos nuomos kainas tiek, kad jos bus neįkandamos. Esą tradicinė Kalvarijų turgavietė pavirs dideliu moderniu prekybos centru, o joje dabar dirbantys prekiautojai bus priversti išeiti į gatvę. Dauguma prekiautojų tikina, kad darbas Kalvarijų turguje – vienintelis jų pragyvenimo šaltinis. Išvaryti iš turgaus žmonės būtų priversti badauti ir šalti.


Šiame straipsnyje: Kalvarijų turgus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių