Iš Kalotės sąvartyno dujų jau gaminama elektra

Rekultyvuotame Glaudėnų (Kalotės) sąvartyne, į kurį kelis dešimtmečius buvo vežamos Klaipėdos buitinės atliekos, pradėtos deginti sąvartyno išskiriamos dujos iš jų gaminant elektros energiją. Jėgainę įrengė Didžiosios Britanijos įmonių grupės "ENER-G" padalinys Lietuvoje.

Projektą vykdančios bendrovės atstovas Baltijos šalyse Irmantas Šidlauskas teigia, kad pasaulyje sąvartyno dujų deginimas gaminant elektros energiją - jokia naujiena.

Į Kalotės sąvartyno dujų jėgainės projektą investuota apie 7 mln. litų.

„Tai tiesioginė užsienio investicija į Lietuvos energetiką“, - akcentavo Irmantas Šidlauskas, pridurdamas, kad tai ne tik komercinis, bet ir aplinkosauginis projektas - bus mažinama oro tarša, šiltnamio efektas, gaminama atsinaujinanti energija.

„ENERG-G“ dujų gavybos projektui rekultyvuoto sąvartyno infrastruktūrą naudojimui suteikė „Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras“ (KRATC). Sutartis pasirašyta 15 metų. KRATC atiteks virš 20 procentų lėšų, gautų už parduotą elektros energiją.

„Per metus iš dujų deginimo ir elektros gamybos tikimės gauti apie 300 tūkst. litų pajamų. Šios lėšos bus skiriamos sistemos tobulinimui, sąvartynų priežiūrai ir leis nedidinti rinkliavos mokesčių gyventojams“, - sakė KRATC direktorius Šarūnas Reikalas.

Kalotėje pastatyti du generatoriai, kurių bendra galia 1,6 megavato per valandą. Iš dujų išgaunamą elektrą bendrovė parduos į VST tinklą po 30 ct už kilovatvalandę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių