Kalėdos sostinėje: eglės įžiebimą išgelbėjo fejerverkai

Kalėdų eglės įžiebimas Vilniaus Katedros aikštėje abejingų nepaliko. Į renginį susirinko keli tūkstančiai vilniečių: mažesnioji dalis liko patenkinti, didesnioji - nusivylė.

Pasisekė tiems, kurie į šventinį koncertą atkeliavo nuo Pilies gatvės pusės. Pastarieji šį tą matė ir girdėjo. Tačiau miestiečiai, Katedros aikštės link žingsniavę nuo Gedimino prospekto, L.Stuokos-Gucevičiuas ir T.Vrublevskio gatvių, iš esmės net galėjo suabejoti, ar kas nors aikštėje apskritai vyksta.

Piktų replikų lavina

Odminių skvere apžiūrinėjant amatininkų siūlomus niekučius ir gardėsius atrodė, kad eglės įžiebimo koncertas gerokai vėluoja. Tuo metu prie pat scenos buvę žmonės jau ne vieną minutę džiaugėsi "Žiemos tango".

Pro minią prisiyrus arčiau prie Katedros varpinės – vis dar nieko. Akies kraštu jau galėjai įžiūrėti scenoje dainuojančią Eveliną Anusauskaitę, tačiau palyginti stiprus solistės balsas klausytojų taip ir nepasiekdavo.

"Nesuprantu, kam tokie renginiai? O ypač to, kam į juos kviečiamos minios. Sakiau, kad reikėjo likti namie ir žiūrėti per televizorių", – bambėjo už nugaros stovintis jaunuolis.

"Jau greičiau žiebkite ir baikime šią nesėkmę", – antrino ant kupros sūnų pasisodinęs  vyriškis.

"Gal čia techninis brokas? Palaukime kelias minutes, leiskime pasitaisyti", – nuo minties keliauti namo draugus atkalbinėjo mergina.

"Viskas aišku. Kaip visada – renginys skirtas ne miestiečiams, bet televizijai", – apgailestavo vidutinio amžiaus vilnietė.

Tokios replikos liejosi be pertraukos.

Šviesos pliūpsniai padėjo užsimiršti

Tie, kurie apsisuko ir dingo iš kur atėję, apie eglės įžiebimą sostinėje nepasakys nė vieno gero žodžio. Tačiau slogus įspūdis bent iš dalies išsisklaidė tiems, kurie surizikavo nerti į žmonių jūrą ir brautis į scenos priešakį. Čia supranti, kad solistai – ne beviltiški bebalsiai. Mažumėlę jų pasiklausius slogutis ima trauktis, o kartėlį keičia pozityvios mintys ir noras reabilituoti renginio organizatorius: pinigų Kalėdų startui miestas skyrė apversktinai mažai, todėl besisukančios scenos tikėtis turbūt nė neverta. Vis dėlto garso kolonėles pabarstyti po visą aikštę, matyt, buvo įmanoma.

Šiuos vidinius pasvarstymmus nutraukia ne tiek eglės įžiebimo momentas, kiek fejerverkais pratrūkęs dangus. Tenka pripažinti, kad poškantys, sproginėjantys ir įvairiomis spalvomis dangų nudažantys šviesos pliūpsniai suminkština net kietaširdžius. Nejučia pasimiršta visi renginio nesklandumai. Vadinasi, eglės įžiebimo ceremonijos negalima pavadinti fiasko. Nors tie, kuriems fejerverkų sulaukti neužteko kantrybės, greičiausiai galvoja kitaip. Ir yra teisūs. Masiniams renginiams reikia ne, nors ir gerų vokalistų, perdainuotų baladžių, o gražaus reginio, geriausia, akrobatų šou. Juos bent jau gali išvysti visi, kurie dar turi jėgų ir sveikatos atkraginti galvas.

Vilnius šiuo keliu jau gana sėkmingai ėjo ansktesniais metais, tačiau tada Kalėdų renginiams skirtas biudžetas būdavo kur kas didesnis. Šiemet jis siekė vos 124 tūkst. litų.

Po eglės Katedros aikštėje įžiebimo dauguma miestiečių patraukė Rotušės aikštės link. Ten jie išvydo raudonomis girliandomis švytinčią žaliaskarę, stilistiškai panašią į raudomis gėlėmis pražydusią eglę Katedros aikštėje.

Šiukšlės ir girtaujantis jaunimas

Žmonių dėmesį labiausiai traukė Rotušės aikštėje iškilusi ledo skulptūra su išskaptuotais Vilniaus simboliais - Gedimino pilimi, televizijos bokštu ir pan. Skulptūros viduje slypi 50 kg šokolado, kuriuo miestiečiai galės pasivaišinti sausio 1-ą dieną.

Vilniečiai, automobilius palikę atokiau pagrindinių senamiesčio gatvių, grįždami į juos galėjo įsitikinti, kad šventes kultūringai pasitinka ne visi. Į akis krito ne tik per porą valandų smarkai prišiukšlintas miestas, bet ir pakampėmis besišlaistantis apgirtęs jaunimas. Ausį rėžė rusiški keiksmažodžiai.

Policijos pareigūnams teko tramdyti ne tik girtaujančius, bet ir besimušančius paauglius. Vienas pilnametystės dar nesulaukęs mušeika susemtas ties Gedimino prospekto ir Jogailos gatvės sankirta. Nesuvaldęs kumščių jis sugūrino bendraamžiui nosį.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių