Kalėdos Kaune - be žvaigždžių, Naujieji - be fejerverkų

Spalvingais fejerverkais palydėti senus metus ir pasitikti Naujuosius įpratę kauniečiai šiemet įspūdingų ugnies piešinių padangėje neišvys. Miesto valdžia neslepia - didžiosios metų šventės bus gerokai kuklesnės nei ankstesniais metais.

Fejerverko tikrai nebus

„Nors ir sunkmetis, Kalėdos vis tiek bus“, - optimistiškai nusiteikęs savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Sigitas Šliažas. Tačiau jis pripažįsta, kad šiemet šv. Kalėdų ir Naujų metų renginiams bus skiriama triskart mažiau lėšų negu pernai.

Kalėdų ir Naujųjų metų renginiais šiemet rūpinsis biudžetine įstaiga tapęs Kauno kultūros centras „Tautos namai“. Į pagalbą bus pasitelkti Moksleivių laisvalaikio rūmai. Iš miesto biudžeto šventiniams renginiams žadama atseikėti apie 80 tūkst. litų. Tikimasi, kad sunkmečiu šventinę nuotaiką padės kurti miesto kolektyvai, nes žymiems muzikantams mokėti honorarus pinigų nėra.

„Naujametinio fejerverko tikrai nebus. Nebent atsirastų geras dėdė rėmėjas, kuris jį padovanotų“, - sakė S.Šliažas. Anot jo, kauniečiai patys mėgsta šaudyti fejerverkus, todėl metų sandūroje pokšės tik už pačių miestiečių pinigus įsigyti pirotechnikos gaminiai. Rotušės aikštėje Senamiestyje planuojama organizuoti kuklią Naujųjų sutiktuvių ceremoniją.

Žvaigždės už dyką nedainuoja

Šventiniai renginiai, kaip jau įprasta, prasidės pagrindinės miesto eglės įžiebimu. Papuošta žaliaskarė miestiečius į Rotušės aikštę sukvies jau lapkričio 28-ąją. Čia vyks renginys „Ugnies pūga“, kurį paįvairins ugnies ir lazerių šou.

„Tą pačią dieną Rotušės aikštėje prasidės Kalėdų mugė, kuri veiks iki Trijų Karalių. Aštuoniolikoje namelių bus prekiaujama suvenyrais, užkandžiais, šiltais gėrimais“, - žada Kultūros skyriaus vedėjas. Jis viliasi, kad moksleivių, meno saviveiklos kolektyvai savo pasirodymais pagyvins šventinę prekybą ir sukvies į pagrindinę miesto aikštę daugiau kauniečių. Po aikštę važinės medinis beveik prieš 50 metų Kaune pagamintas autobusas. Neseniai jis buvo restauruotas.

Dvi elgės gruodžio pradžioje sužibs Vienybės aikštėje ir Laisvės alėjoje ant pagrindinio fontano. Jų įžiebimo ceremonijos bus gana simboliškos.

Gruodžio 24-ąją prie Arkikatedros bazilikos bus pašventinat miestiečių pamėgta prakartėlė. S.Šliažo teigimu, Rotušės aikštėje tradicine prakartėle su gyvuliukais miestiečius vėl žada pradžiuginti žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius.

Gruodžio 26-ąją šeimos bus kviečiamos į „Tele-Bim-Bam“ kompanijos koncertą, o gruodžio 27-ąją prie Rotušės koncertuos moksleivių kolektyvai. Kaip ir kasmet, per Kalėdas vyks labdaros balius Rotušėje.

Dėl pinigų stygiaus žymių žvaigždžių koncertais pasimėgauti neteks. Nebus rengiamas ir kauniečių pamėgtas Kalėdų senelių suvažiavimas.

Verslininkai švenčių neišgelbės

Miesto valdžia žada, kad pernai pagrindines gatves puošę kalėdiniai papuošimai įsižiebs ir šiemet. „Laisvės alėjoje, Vilniaus gatvėje įrengti papuošimai bus papildyti kalėdiniais akcentais ir pajungti“, - sakė S.Šliažas. Specialų papuošimo projektą pavadintą „Šerkšno pasaka“ įgyvendins Kauno dailininkų ir tekstilininkų gildija.

Valdininkas viliasi, kad prie miesto gražinimo prisidės ir verslininkai. S.Šliažo teigimu, ne kartą tartasi su Rotušės aikštėje veikiančių restoranų ir kavinių savininkais, kurie žadėjo prisidėti kuriant šventę.

„Jeigu valdžia galvoja, kad išplauks tik ant verslininkų, labai klysta. Kas nors pavyks tik tada, jeigu savivaldybė dirbs kartu su verslininkais. Visiems dabar sunku“, - nedegė entuziazmu vienos Rotušės aikštėje veikiančios kavinės savininkas.

Ne vieną idėją šventėms ankstesniais metais siūlęs „Skliautų miesto“ projektų vadovas Ąžuolas Gaižutis taip pat pripažino, kad šiemet krizė parodė tikrąjį savo veidą, todėl verslininkai visus projektus vertina itin atsargiai. „Jeigu tik leis oro sąlygos, ledo skulptūros tikrai bus“, - žadėjo Ą.Gaižutis. Pernai pabandęs įrengti nemokamą natūralaus ledo čiuožyklą Rotušės aikštėje, verslininkas šiemet to kartoti nebeplanuoja.

„Mūsų sąlygomis ledas turi būti dirbtinis. Gyventojai ant jo turėtų čiuožti nemokamai, o tam reikia rimtų rėmėjų“, - įsitikinęs Ą.Gaižutis.


Šiame straipsnyje: fejerverkai kaune

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių