Kalėdinės eglutės šildys vilniečių būstus

Vilniaus gyventojai jau trečius metus iš eilės kviečiami prisijungti prie akcijos „Kalėdinė eglutė – namų šilumai“ ir prasmingai panaudoti po švenčių „užgesusias“ eglutes.

Sausio 6-14 dienomis prie didžiųjų sostinės prekybos centrų stovės akcijos atributika pažymėti konteineriai, skirti eglutėms.

Atitarnavę medeliai vėliau atsidurs ne šiukšlyne, o virs ekologišku biokuru, iš kurio pagaminta šiluma sugrįš į vilniečių namus.

„Šios iniciatyvos tikslas – ne tik prasmingai panaudoti atitarnavusias eglutes, bet ir sumažinti pošventinę netvarką Vilniaus kiemuose. Pasibaigus didžiosioms šventėms tiesiog į gatvę ar kiemą metami medeliai akies tikrai nedžiugina. Pernai ir užpernai vykusios akcijos rezultatai parodė, kad vilniečiai nėra abejingi mus supančiai aplinkai. Tikimės, kad šiemet eglutėms skirti konteineriai taip pat neliks tušti ir iš anksto dėkojame už sostinės gyventojų dalyvavimą“, - sakė iniciatyvos autorius ir LITBIOMA prezidentas Remigijus Lapinskas.

Akcijos „Kalėdinė eglutė – namų šilumai“ atributika pažymėti konteineriai stovės vilniečiams jau įprastose vietose – prie aštuonių prekybos centrų, veikiančių skirtinguose Vilniaus rajonuose. Akcijos konteineriai skirti išimtinai eglutėms, į juos prašoma nemesti komunalinių atliekų.

Iš surinktų medelių pagamintas ekologiškas biokuras keliaus į sostinę šildančios bendrovės „Vilniaus energija“ biokuro katilą. Jame iš biokuro pagaminta šilumos energija sugrįš į centralizuotai besišildančių vilniečių namus.

„Po Kalėdų likusios eglutės yra viena iš daugelio vietinio biokuro rūšių, kurias galime pritaikyti ekologiškai energijos gamybai. Kviečiame visus vilniečius prisijungti prie akcijos ir nors simboliškai prisidėti ekologiškos gyvensenos skatinimo“, - sakė LR Aplinkos ministerijos Aplinkos kokybės departamento direktorius Arūnas Čepelė.

Praėjusiais metais jau po pirmojo akcijos „Kalėdinė eglutė – namų šilumai“ savaitgalio teko keisti eglučių kupinus konteinerius, pažymėtus specialia atributika. Pernai aktyviausiai prie akcijos prisidėjo Žirmūnų, Viršuliškių ir Justiniškių gyventojai. Iš antriniam panaudojimui suneštų eglučių iš viso buvo pagaminti keli šimtai kubinių metrų biokuro, kuris virto vilniečių namus šildančia šilumos energija.


Šiame straipsnyje: kalėdos 2008

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių