Kaitra labiausiai veikia senyvo amžiaus žmones ir vaikus

Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties duomenimis, šeštadienis Vilniuje buvo palyginti ramus.

Saulės smūgių ištiktų žmonių skambučių nesulaukta, tačiau manoma, kad sekmadienį jų bus, mat miestiečiai saulės ir vandens procedūromis mėgausis nuo ankstyvo ryto. Šeštadienį į paplūdimius žmonės traukė tik po pietų - pasibaigus darbo dienai.

Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausioji pamainos gydytoja Violeta Čegienė rekomendavo vilniečiams būti protingiems ir saulės voniomis lepintis saikingai. Vyresnio amžiaus žmonėms patartina likti vėsiose patalpos, o laiką leidžiantiems lauke ieškoti pavėsio.

"Karštą dieną reikėtų rengtis kuo šviesiau, neužmiršti galvos apdangalų. Be to, patartina gerti daug skysčių: vandens, negazuoto mineralinio vandens, atvėsintos žolelių arbatos. Senyvo amžiaus žmonėms nepakenktų išgerti 100 miligramų aspirino - jis skystina kraują", - kalbėjo V.Čegienė.

Ji įspėjo, kad saulė dabar tokia kaitri, kad nudegti galima net būnant vandenyje. Be to, ilgai degintis nesveika, nes pastaruoju metu saulė ypač radioaktyvi.

"Žmonės į paplūdimį ateina kaip į darbą ir išbūna jame 8 val. Po to skambina gydytojams dėl nudegimų", - stebėjosi Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausioji pamainos gydytoja.

Ji atkreipė dėmesį, kad nuo karščio reikia saugoti ir vaikus. "Kai kurie tėvai sauskelnes užtempia vos ne iki pažastų, vaikai iššunta, perkaista. Mažamečius reikėtų slėpti po skėčiais ar palapinėje. Vežimėlis - ne pats geriausias variantas. Jie dažniausiai būna tamsūs ir traukia saulės spindulius, o vėjo juose nėra", - aiškino V.Čegienė.

Pajūrio gelbėtojai šeštadienį buvo priversti gelbėti šešis poilsiautojus. Karštu oru jie pataria žmonėms maudytis atsargiau.

Tuo metu miškininkai dėl sausrų ir karštų orų stiprina pajėgas labiausiai poilsiautojų lankomose vietose. Primenama, kad dėl gaisrų pavojaus draudžiama kurti laužus. Sinoptikų duomenimis, šiuo metu sausiausia Žemaitijoje, kur nelyja jau trečia savaitė. Ten vyrauja ketvirtos klasės miškų gaisringumas.


Šiame straipsnyje: saulėkarštispaplūdimys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių