Kada bus nagrinėjamas Kovo 11-osios eitynių skundas - neaišku

Vilniaus apygardos administracinis teismas priėmė nagrinėti Lietuvos tautinio jaunimo sąjungos ir Lietuvių tautinio centro skundą, kuriuo ginčijamas Vilniaus valdžios draudimas žygiuoti sostinės centre esančiu Gedimino prospektu Kovo 11-ąją ir tradiciniam renginiui numatyti kitą gatvę.

„Skundas vasario 11 dienos nutartimi priimtas nagrinėti. Kol kas neaišku, kada bus nagrinėjimas. Nagrinėjimo data dar nėra numatyta“, - antradienį BNS sakė teismo atstovė spaudai Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

Pasak jos, atsakovui šioje byloje, Vilniaus miesto savivaldybei, iki vasario 26 dienos teismas pavedė pateikti atsiliepimą į skundą. Teismas taip pat nusprendė. kad atsakovas turi pateikti visą medžiagą, susijusią su pareiškėjo prašymo svarstymu.

Pareiškėjai prašo teismo jų skundą svarstyti skubos tvarka. Kol kas nežinoma, ar šis prašymas bus tenkinamas.

Teisme bus svarstomas sausio 10 dieną priimtas savivaldybės sprendimą atsisakyti pareiškėjams išduoti leidimą rengti eitynes Gedimino prospekte.

Savivaldybė teigia, kad per valstybines šventes pirmumo teisė pasirinkti renginio laiką ir vietą suteikiamia valstybės institucijoms, kovo 11-ąją Gedimino prospekte nuo 8 val. bus statomos trys pakylos, o nuo nuo 14-19 vyks meno kolektyvų pasirodymai, po to bus tvarkoma teritorija. Eitynės pasiūlyta Upės gatvė.

Tada Lietuvos tautinio jaunimo sąjunga sausio 28 dieną pakartotinai kreipėsi, nurodė, kad eitynes Gedimino prospekte planuoja 16 valandą, tačiau savivaldybė vis tiek atsisakė išduoti leidimą.

Teismo prašoma panaikintis sausio 10 dienos savivaldybės sprendimą ir įpareigoti svarstyti prašymą pakartotinai skubos tvarka.

Skunde rašoma, kad neteisėtai siekiama patriotiškai nusiteikusį jaunimą suvaryti į savotišką rezervatą, esą pažeistos konstitucinės teisės netrukdyti piliečiams rinktis.

Pernai tradicinėse nacionalistinėse eitynėse minint Nepriklausomybės atkūrimo dieną dalyvavo apie 900 žmonių.

Nešina valstybinėmis trispalvėmis minia Gedimino prospekte skandavo Lietuvos vardą, dainavo patriotines tautines dainas, tačiau kai kurie žmogaus teisių gynėjai sukritikavo vėl skambėjusį šūkį „Lietuva lietuviams“ ir skustagalvių dalyvavimą eisenoje.

Daugiausia kritikos eitynės sulaukė 2008 metais, kai jose buvo skanduojami antisemitiniai šūkiai.

Lietuva Kovo 11-ąją švenčia Nepriklausomybės atkūrimo dieną, pažymint 1990 metais pasirašytą Nepriklausomybės atstatymo aktą, kuris sugrąžino nepriklausomybę po 50 metų trukusios sovietų okupacijos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

pamastimui

pamastimui portretas
Biauriausia kai atvaziuoja koks zydu nacis ir pradeda reguliuoti kitiems ka daryti ir konedaryti. Kiek mes dar lankstysimes tiems zydams, juk jie musu senolius siunte i sibira, zude, kankino, o kai prasom tuos nusikaltelius isduoti, jie nenori ne girdeti. O ka zydai daro su Palestinieciais ar nematom, kaip jie zudo be teismo, o getai ir aplamai tokios salies kaip Izraelis neegzistavo, tik Anglai matydami kokie zydai yra issiunte juos i savo kolonija Palestinoje, kur paskui ju 1938m. Is Vokietijos pribego dar daugiau, o 1948m. Palestinileciu net neklausius pripazino Izraeli i Amerikai padedant okupavo sali ir dar dali kaimyniniu saliu zemes. Tai kas baisiau ar musu zmones pazymintis savo laisves diena, ar okupantu sapaliones ir reguliavimas visiems.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių