Kad žiema neužkluptų kelininkų netikėtai

Kasmet prasidėjus žiemai kartojasi ta pati situacija - kelininkai nepasiruošė staigiems oro pokyčiams, dėl to gatvės slidžios arba nenuvalytos. Siekiant kontroliuoti gatves prižiūrinčių įmonių darbą siūloma mieste įrengti „Kosis" kelių stebėjimo sistemą.

„Kosis" stotelės nuolat leidžia vizualiai matyti kelio būklę ir eismo situaciją, fiksuoja duomenis apie kelio dangos ir oro temperatūrą bei drėgmę, vėjo kryptį ir greitį, apie drėgmės kondensaciją, rūką, kelio apledėjimą, kritulių pobūdį ir intensyvumą, matomumą", - sakė kauno miesto savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio skyriaus vedėjo pavaduotojas Zenonas Girčys. Jis šiandien pristatė Savivaldybės tarybos kolegijai siūlymą rengti mieste „Kosis" kelių stebėjimo sistemą.

Pagrindinis sistemos tikslas - užtikrinti saugų eismą žiemos metu, iš anksto įspėti apie slidžią gatvių dangą, numatyti nepalankias oro sąlygas žiemos metu. Gauta informacija apie oro sąlygas padėtų operatyviau planuoti ir koordinuoti kelius prižiūrinčių tarnybų darbą. Tokios stotelės jau veikia greitkeliuose ir magistraliniuose keliuose.

Kauno mieste tokios sistemos įdiegimas su keturiomis stotelėmis kainuotų apie 800 tūkstančių litų. „Ši sistema padėtų efektyviai kontroliuoti, ar gatvės valomos ir barstomos laiku, ar tikslingai tai daroma", - teigė Z. Girčys. Jam pritarė ir Savivaldybės kontrolierius Gediminas Raudonis. „Kontrolei vykdyti ši sistema būtų labai gera. Šiemet žiemos nebuvo, tik kelios šaltos dienos, o už gatvių valymą įlindome į skolas", - sakė G. Raudonis.

Pasak miesto tarybos nario Kęstučio Kriščiūno, apie kelių būklę galima spręsti pagal orų prognozes ir tokios sistemos įdiegimas būtų visai neefektyvus. „Stotelės rodys kelių būklę tik tuo momentu, jos neprognozuos situacijos į priekį. Norint išvengti nesklandumų, gatves reikia pradėti barstyti apie porą valandų prieš oro permainas. Tam ir yra oro prognozės", - sakė K. Kriščiūnas.

Kolegijos nariai nusprendė klausimą pateikti nagrinėti Miesto ūkio komitete, kad būtų išsamiai išanalizuota visa medžiaga, ar tokia sistema yra pritaikyta kituose Lietuvos miestuose. Lėšos sistemai įrengti būtų planuojamos kitų metų miesto biudžete.

Įmonės „Šiaulių regiono keliai“ nuotr.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių