Ką daryti, kai iš proto varo kaimynai?

Daugiabučiuose namuose gyvenantiems miestiečiams dažnai tenka spręsti konfliktus su kaimynais. Policija pataria, kaip derėtų elgtis.

Visas iškilusias problemas gyventojai galėtų spręsti greičiau ir lengviau, susibūrę į „Saugios kaimynystės" grupes. Tai - kaimynų tarpusavio bendravimas, supratimas, noras ir pastangos padėti vieni kitiems.

Susibūrę žmonės, pamatę įtartinus asmenis laiptinėje ar namo teritorijose visuomet praneša policijai. Stebi, kokie nepažįstami žmonės vaikšto jų namo laiptinėje, kieme, ką veikia paaugliai, kas pardavinėja „pilstuką", narkotikus ir kt.

Ką daryti, jei jūsų kaimynas nuolat triukšmauja?

Skambinti telefono 112 ir pranešti apie triukšmą.

Kreiptis į savo apylinkės inspektorių (jį galima rasti policijos interneto svetainėje www.kaunas.policija.lt.

Šauksmai, švilpavimas, garsus dainavimas arba grojimas muzikos instrumentais bei kitokiais grasiniais aparatais ar kiti panašūs veiksmai gatvėse, viešose vietose, o vakaro ir nakties metu ir gyvenamosiose patalpose yra viešosios tvarkos trikdymas.
Už viešosios tvarkos trikdymą numatyta administracinė atsakomybė bei bauda iki 1000 litų.

Vakaro metas - nuo 18.00 iki 22.00 val.

Nakties metas - nuo 22.00 iki 6.00 val.

Ką daryti, jei jūsų kaimynas netinkamai prižiūri savo augintinį?

Kreiptis į savo apylinkės inspektorių.

Kreiptis į seniūniją.

Skambinti 112 ir pranešti apie gyvūnų keliamą grėsmę asmens sveikatai ar turtui.

Taip pat dėl netinkamo elgesio su gyvūnais galite kreiptis nemokamu telefonu 8-800 404034.

Kiekvienas, auginantis savo namuose gyvūną, privalo laikytis Kauno miesto savivaldybės tarybos priimtų „Gyvūnų laikymo Kauno mieste taisyklių", kuriose numatyta, kaip tinkamai laikyti ir prižiūrėti savo augintinius.
Už šių taisyklių pažeidimus įstatymai numato administracinę atsakomybę.

Ką daryti, jei jūsų kaimynas prekiauja „pilstuku"?

Kreiptis į savo apylinkės inspektorių.

Skambinti bet kuriuo paros metu pasitikėjimo telefonu 30 30 50.

Taip pat primenama, kad Jūsų pagalba kovojant su „pilstuko" gamintojais ir pardavėjais yra labai svarbi policijai. Jūsų suteikta informacija padeda greičiau ir efektyviau kovoti su įstatymo pažeidėjais.

Ką daryti, jei jūsų kaimynas nuolatos rūko laiptinėje?

Kreiptis į savo apylinkės inspektorių.

Kreiptis į seniūniją.

Rūkyti laiptinėse ar jose teršti yra draudžiama. Tai numatyta tabako kontrolės įstatyme bei Kauno miesto savivaldybės tarybos priimtose tvarkymo ir švaros taisyklėse. Už šiuos pažeidimus įstatymai numato administracinę atsakomybę bei baudas iki 2000 litų.

Ką daryti, jei jūsų kaimynai stato transporto priemones ant vejos ar šaligatvio bei palieka techniškai netvarkingą neeksploatuojamą automobilį? 

Kreiptis į savo apylinkės inspektorių.

Kreiptis į seniūniją (jei yra žinomas transporto priemonės savininkas).

Vairuotojai, kurie kieme stato savo transporto priemones ant vejos ar šaligatvio bei palieka techniškai netvarkingą neeksploatuojamą automobilį, pažeidžia Kauno miesto tvarkymo ir švaros bei želdinių tvarkymo, priežiūros ir apsaugos taisykles.
Už šių taisyklių pažeidimą yra numatyta administracinė atsakomybė.

Ką daryti, jei jums paskambino nepažįstamas žmogus ir pranešė apie į nelaimę patekusį artimąjį bei reikalaujama pinigų? Neskubėkite. Tai gali būti „telefoniniai sukčiai".

Privaloma:

Būtinai pabandyti prisiskambinti „nukentėjusiam".

Jei nepavyksta susisiekti su juo, skambinkite kam nors iš artimųjų.

Pranešti policijai telefonu 112.

Telefoniniai sukčiai įvairiais būdais vilioja pinigus, pranešdami apie artimųjų nelaimes, laimėjimus loterijose, melagingus eismo įvykius ir kt. Sukčiai dažnai prisistato policininkais, gydytojais, socialiniais darbuotojais, ambasadų darbuotojais ir kt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių