Jūrų muziejuje bus pristatyta moneta su žuvimi

Antradienį, 12.30 val., Lietuvos jūrų muziejaus akvariume bus pristatyta 50 litų kolekcinė sidabro moneta, skirta Lietuvos gamtai. Joje pirmąkart Lietuvos banko išleistose kolekcinėse monetose pavaizduota žuvis  – į Lietuvos raudonąją knygą įrašytas vijūnas (Misgurnus fossilis).

Pasak Lietuvos jūrų muziejaus biologo Remigijaus Dailidės, dar neseniai vijūnas Lietuvoje buvo dažna žuvis, paplitusi ežeruose, upėse ir kūdrose. Tačiau jau 2000 metais vijūnas buvo įtrauktas į Lietuvos raudonąją knygą, nes jų skaičius pradėjo katastrofiškai mažėti.

„Paskutiniu metu šios žuvys pastebimos tik Kuršių mariose ties Vente, Kintais, Nemuno žemupio polderiuose, Šatos , Lakajos, Meros, Bezdonės upėse. Jų labai sumažėjo dėl sovietmečiu vykdytos intensyvios melioracijos ir vandens taršos. O vijūnai yra labai jautrūs, ypač - sintetinėms medžiagoms ir sunkiesiems metalams“; - teigia R.Dailidė

Nepaprastai įdomi ir šių žuvų biologija. Pasak gamtininko, vijūnai geba išgyventi net be vandens. Vandens telkiniui išdžiūvus, jie užsikasa į dumblą, o kūno drėgmę išsaugo sudarydami aplink save gleivių apdangalą. Šaltuoju metų laiku šios žuvys nėra aktyvios – jos tarsi meškos užmiega žiemos miegu – taip galima apibūdinti anabiozės būseną, kurios metu sulėtėja medžiagų apykaita.


Šiame straipsnyje: vijūnaskolekcinė monetamoneta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių