Jūroje vyko žmogaus gelbėjimo operacija

Pirmadienį  Lietuvos kariuomenės (LK) Karinių jūrų pajėgų (KJP) Jūrų gelbėjimo koordinacinis centras (JGKC) gavo pagalbos prašymą iš jūroje esančio Lenkijos laivo „Herakles“, kad laive vienam įgulos nariui pakilo aukštas spaudimas, padažnėjo pulsas, darosi silpna.

Vilkikas ,,Herakles“ ėjo išilgai Lietuvos teritorinių vandenų zona iš Šiaurės į Pietus link Lenkijos, nuo Klaipėdos buvo nutolęs 11,5 jūrmylių. JGKC budėtojas priėmė sprendimą siųsti karinį sraigtasparnį, nukelti žmogų nuo laivo ir pristatyti į ligoninę.

Operacijai buvo pasitelktas LK Karinių oro pajėgų (KOP) paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnis MI8. Sraigtasparniui nuskridus į įvykio vietą buvo priimtas sprendimas gervės pagalba į laivą nuleisti karo medicinos gydytoją ligonio būklės įvertinimui. Įvertinus būklę nustatytą, kad ligonį į sraigtasparnį pakelti lynu yra saugu. JGKC koordinuojant gelbėjimo operaciją, ligonis apie 12.00 val. KOP sraigtasparnio gervės pagalba buvo pakeltas nuo laivo ir nuskraidinus į Klaipėdos Jūrininkų ligoninę. Apie 12.20 val. sraigtasparniui nusileidus prie Klaipėdos Jūrininkų ligoninės, laivo ,,Herakles“ įgulos narys buvo perduotas medikams.

Nemirsetoje budinti KOP Paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnio įgula vadovaujama kpt. Eligijaus Rukšnaičio nuo pranešimo gavimo iki pakilimo į orą užtruko ne daugiau 7 minučių. Iš viso operacija truko apie 50 minučių.  Visoje Lietuvoje siaučiant pūgoms skrydžio sąlygos nebuvo palankios, nors vėjo greitis siekė tik 5 m/s.

KOP Paieškos ir gelbėjimo sraigtasparniai bet kuriuo metu yra pasiruošę padėti į nelaimę pakliuvusiems žmonėms. Lietuvoje yra du postai (Kaune ir Nemirsetoje), kuriuose visą parą budi įgulos.

Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras (JGKC) - Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų padalinys, savo veiklą pradėjęs 2009 m. sausio 1 d. Šio centro uždaviniai yra organizuoti, koordinuoti ir vadovauti žmonių paieškos ir gelbėjimo darbams paieškos ir gelbėjimo rajone, taip pat organizuoti, koordinuoti ir vadovauti naftos, kenksmingų medžiagų išsiliejimų ir kitų teršimo incidentų likvidavimo darbams jūros rajone.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vytas

Vytas portretas
..o jau kaip sudetingai parasyta,sunku skaityt??kodel taip raso
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių