Juodajam archeologui - įtarimai ir pedofilija

Neteisėta prekyba archeologiniais radiniais kaltinamas jaunuolis įkliuvo ir dėl pedofilijos.

Įtariamojo telefono klausęsi pareigūnai užfiksavo jo pokalbius su nepilnametėmis bei susekė juos intymiai bendraujant.

Trečiadienį Klaipėdos miesto apylinkės teismas pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje iš Panevėžio rajono kilęs 27 metų Neris Budavičius kaltinamas pasisavinęs ir bandęs parduoti didelės istorinės ir mokslinės vertės daiktus.

Pernai pavasarį uostamiesčio paveldosaugininkams kolegos iš sostinės pranešė pastebėję internetiniame tinklapyje mainyk.lt numizmatu pasivadinusio šio tinklapio vartotojo siūlomus 5-12 amžiais datuojamą ietigalį bei pentinius kirvius, 5-10 amžiais lietuvių naudotus kovose.

Kultūros paveldo departamento Vyriausiasis valstybinis inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas suderino veiksmus su policija ir elektroniniu laišku susisiekė su šiuo asmeniu. Jo paklausė, kokio laikotarpio ir iš kokio regiono yra jo siūlomi archeologiniai radiniai.

Sulaukęs atsakymo, kad daiktai rasti ne Vakarų, o Rytų Lietuvoje, paveldosaugininkas įsitikino, kad daiktai nėra įsigyti užsienio aukcionuose, tad siūlydamas parduoti juos nepažįstamasis nusižengia įstatymui, kuris draudžia parduoti valstybei priklausančius antikvarinę vertę turinčius daiktus.

Toliau tyrimo ėmėsi policijos asai, kuriems imituoti nusikaltimą ne pirmiena.

Pareigūnas tame pačiame interneto tinklapyje pasivadino Toru ir užmezgė kontaktą su numizmatu besivadinusiu N.Budavičiumi.

Šis derėjosi dėl kainos, kol galiausiai sutarė susitikti ir parduoti vertybes.

Pernai kovo 14 dieną N.Budavičius, pirkėju apsimetusiam pareigūnui pardavė senovinį ietigalį bei du pentinius kirvius už tūkstantį litų. Išeinantį iš kavinės pardavėją sulaikė pareigūnai.

Byloje šis Dailės akademijos absolventas, įgijęs kalvystės ir juvelyrikos specialybę vadinamas juoduoju archeologu.

Teisme bandyta aiškintis, kada, kas ir kurioje vietoje iškasė daiktus, kuriuos N.Budavičius pardavė. Pats teisiamasis pakeitė poziciją ir papasakojo kitokią istoriją nei buvo teigęs ikiteisminio tyrimo metu.

Jis tikino, kad jo šeima gyvena Panevėžio rajone Antrajame Rodų kaime. Čia senais laikais yra buvęs dvaras, kurio pastatai neišliko. Senove domėjosi bei įvairius praeities reliktus rinko N.Budavičiaus tėvas. Jis netoli savo namų yra radęs nemažai įvairių daiktų, juos rodė Panevėžio kraštotyros muziejaus darbuotojams, tačiau daug eksponatų turintys muziejininkai juos aprašė ir grąžino.

Kada ir kur tėvas buvo radęs tris kirvukus, teisiamasis tikino nebepamenantis. Ietigalį bei dar vieną kirvį jam dovanojo pažįstami žmonės.

N.Budavičius tikino esąs nekaltas ir tai ketina įrodinėti pats, be advokato pagalbos.

Į kitą teismo posėdį, vyksiantį mėnesio pabaigoje, ketinama kviesti teisiamojo tėvą, draugą ir Panevėžio muziejaus darbuotoją.

Tai ne vienintelis nemalonumas, pernai užgriuvęs N.Budavičių. Kai pareigūnai pradėjo tirti archeologinių radinių pardavimo bylą, gavo sankciją klausytis įtariamojo telefono ir suprato, jog vaikinas turi neleistinų santykių su nepilnametėmis.

Policijos teigimu, byla netrukus pasiek teismą. Nukentėjusiosios byloje minimų įvykių metu buvo 14 ir 15 metų amžiaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

;;'

;;' portretas
ne vien vyrai pedofilija užsiimineja..... Klaipedos universitete Vaikystes pedagogiką studijuoja tokia Gabrielė Barkauskaitė kuri sexualiai tvirkina vaikus, vaikų stovyklose seksualiai priekabiauja prie mažamečių

Kastuvas

Kastuvas portretas
Samdykis Smaukūnaitės advokatą Černiavskį ir pedofilijos Lietuvoje nebus.

nuo kada

nuo kada portretas
amžiai rašomi arabiškais rašmenimis. Aišku, kai tekstas kriminalinis.... Bet gal tada nereikėtų ir leistis į tas detales.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių