J.Sabatauskas: VU teisininkų pastabos dėl R.Pakso vertos dėmesio

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas Julius Sabatauskas sako, kad rengiant naują Konstitucijos pataisų projektą dėl galimybės per apkaltą pašalintam asmeniui dalyvauti rinkimuose bus atsižvelgta į Vilniaus universiteto Teisės fakulteto pateiktas pastabas.

„Iš tikrųjų pastabos tikrai vertos dėmesio ir siūlymai taip pat. Tiesa, ten siūlomos gana sudėtingos formuluotės. Bet pastebėjimai dėl projekto problematiškų vietų arba povandeninių rifų, kurie slypi, yra teisingi“, - sakė J.Sabatauskas.

Vilniaus universiteto Teisės fakulteto mokslininkai pasiūlė Konstitucijoje įtvirtinti draudimą per apkaltą pašalintam pareigūnui būti renkamam prezidentu ir nustatyti 12 metų laikotarpį, per kurį toks asmuo negalėtų būti renkamas Seimo nariu.

Teisės fakultetas taip pat griežtai sukritikavo J.Sabatausko pateiktas Konstitucijos pataisas, kuriose siūlyta įtvirtinti draudimą ketverius metus tapti Seimo nariu po pašalinimo iš pareigų per apkaltą.

J.Sabatausko nuomone, šis terminas galėtų būti ir ilgesnis, tačiau dėl jo reikia apsispręsti po gilesnių diskusijų.

„Jeigu manoma, kad vienos kadencijos per maža, galima numatyti dvi arba tris kadencijas. Čia yra pasirinkimo teisė“, - teigė jis.

Pasak J.Sabatausko, komitetas Konstitucijos pataisas svarstys tik gavęs Seimo Konstitucijos komisijos išvadas.

„Komitetas dabar nieko nesvarstys, kol negaus Konstitucijos komisijos išvados, nes Seime atkurta komisija, kad ji išdiskutuotų, įvertintų visas nuomones, tik tada mūsų komitetas pradės svarstymą“, - sakė komiteto vadovas.

Europos Žmogaus Teisių Teismas yra pripažinęs, kad įstatymuose numatytas draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam Rolandui Paksui yra neproporcingas jo padarytam nusižengimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vu

vu portretas
vyktaras uspaskich.

Manau

Manau portretas
per apkalta pasalintam is seimo ar Prezidento ,visai negaletu dalyvauti politiniame gyvenime.Zmogus prasizenges viena karta ,jau nepatikimas valstybeje.

Antanas

Antanas portretas
O gal geriau 50 metų uždrausti dalyvauti rinkimuose. Taip patogiau atsikratyti varžovais. Praradome vienintelį nepriklausomos Lietuvos iškovojimą - teisę pasirinkti.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių