Joninių naktis Vilniuje: girta, bet sąlyginai rami

Trumpiausia metų naktis sostinėje praėjo be didesnių incidentų, tačiau darbo nei policijos pareigūnams, nei medikams netrūko. "Greičiau karvės pradės skraidyti, nei lietuviai išmoks švęsti", - apie 23 val. įsėdus į Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato automobilį, portalo 1diena.lt žurnalistei sakė policijos pareigūnai.

Jie buvo teisūs. Nors iki penkių valandų ryto per policijos radijo stotelę nepasigirdo pranešimo apie įvykdytą žmogžudystę, tačiau visą naktį ji neužtilo ir minutei - kaimynai skundžiasi dėl triukšmo, vyksta muštynės, vienas baro lankytojas paleido bokalą į jam nepatikusį asmenį, gatvėje guli žmogus, vyrai šlapinasi viešoje vietoje ir t.t., ir panašiai.

"Vėlavome, nes buvome iškvietime, nieko rimto, lojo prie kaimynų tvoros pririštas šuo, bet reaguoti turime", - atvykę prie redakcijos pasiimti portalo 1diena.lt žurnalistės savo vėlavimą paaiškina policijos pareigūnai.

Iškvietimų dėl kaimynų keliamo triukšmo tą naktį buvo ne vienas.

Apie 23.20 val. mūsų ekipažas gauna pranešimą, kad žmonės skundžiasi, jog Daukanto gatvės antrajame name įsikūrusioje kavinėje garsiai skamba muzika. Nuvykstame, muzika tikrai groja, klientai šnekuočiasi, bet tikrai ne taip garsiai, kad kažkas negalėtų užmigti.

Vis dėlto kavinės darbuotojai perspėjami, kad triukšmo nebūtų, jų paprašoma iš viso išjungti muziką. Nesipriešindami paklūsta, išjungia ir daugiau nebeįjungia. Tuo įsitikome dar kelis kartus pravažiavę pro šią kavinę. Matyt, nenori turėtų reikalų su policija.

"Žinome  ir kas skundėsi, yra žmonių, kuriems trukdo viskas", - teigė į savo automobilį mane priėmę pareigūnai.

Važiuojame senamiesčio gatvėmis. Prie naktinių barų būriuojasi krūvos jaunimo,prie kai kurių Joninęs šventusieji "įsikūrę" tiesiog važiuojamoje kelio dalyje ir net pamatę policijos automobilį, neketina iš jos trauktis. "Dar ant kojų užvažiuos", - Pilies gatvėje mums pravažiuojant replikuoja gerokai įkaušusi mergina.

Pareigūnų tokios replikos jau visiškai nebestebina. "Šiuolaikinis jaunimas nieko nebijo, per daug pas mus demokratijos", - sako policijos patruliai.

Vidurnaktį gaunamas iškvietimas į parkelį prie Šv.Kotrynos bažnyčios: sumuštas jaunuolis, užpuolikas vilkėjo juodais marškinėliais ir baltais šortais, nubėgo Vilniaus gatve link Gedimino prospekto.

Po minutės jau būname ten. Vienas pareigūnas išlipa ieškoti nukentėjusiojo, mes su antruoju vykstame ieškoti užpuoliko. Atidžiai stebime praeivius, tačiau nei vieno panašaus į nurodytąjį nepastebime. Grįžtame prie bažnyčios .

Nukentėjęs tikrai yra. Jaunas vyras visas purvinas ir sumuštas. Ir, be abejo, girtas. Paaiškinti, kas įvyko jam sekasi sunkiai. "Prisėdau ant suoliuko parūkyti, jis sėdėjo šalia ir užpuolė. Nežinau kodėl", - sunkiai renka žodžius nukentėjęs ir vis prašo jo nefotografuoti, esą ji nelaimė ištiko, o viešumo jis visiškai nepageidauja.

Kad vyrukas gerokai padauginęs, aišku ir iš to, kad šį savo prašymą jis kartoja net ir tada, kai jo niekas net neketina fotografuoti. "Prašau nereikia", - kalbasi pats su savimi.

Šiam nukentėjusiajam buvo iškviesti ne tik policijos pareigūnai, bet ir greitosios pagalbos medikai. Stovime, stebimės, kad jų taip ilgai nėra. Pagaliau sulaukiame. Vyras pasodinamas į greitosios automobilį ir išvežamas į ligoninę, o mes grįžtame į savo mašiną ir toliau sukame gatvėmis.

Vaizdai beveik nesikeičia. Daugybė žmonių besiblaškančių gatvėmis, daugybė jų stovi prie barų. Daugelio rankose alaus bokalai ar taurės su stipresniais alkoholiniais gėrimais. Nors gerti viešoje vietoje Vilniuje uždrausta, šįkart tokie nebaudžiami. Atleidžiama, juk Joninių naktis.

1.20 val. gaunamas pranešimas, kad suveikė Užupyje esančios Muzikos mokyklos signalizacija. Esame visai šalia, todėl netrukus būname prie jos. Ramu, tylu, nesimato, kad kažkas būtų bandęs į ją brautis.

Pareigūnai apeina mokyklą iš visų pusių. Nieko nematyti, tik jos vidiniame kieme, prie gyvenamųjų namų šeima kūreną laužą. Mieste laužų kurti negalima, todėl tėvas, mama ir trys jų vaikai dėl to įspėjami.

Žmonės neprieštarauja, pažada laužą užgesinti, tačiau paprašo pareigūnų leisti baigti kepti bulvėms. Šventė, kaip ne kaip.

Tuo pat metu pasigirsta ir pranešimas, jog Krivių gatvėje sumuštas žmogus. Į įvykio vietą išvyksta kitas ekipažas, o mums tebestovint prie Muzikos mokyklos nuo Krivių gatvės ateina grupelė jaunimo. Pareigūnams jie pasirodo įtartini, pabandoma išsiaiškinti kas jie tokie. Trys sustoja, o vienas lyg zuikis pasileidžia žemyn, link Užupio angelo.

Vėliau, jau pagautas po netrumpų gaudynių šis "zuikelis" pradeda aiškinti, jog bėgo tik dėl to, kad viešoje vietoje pasirodė išgėręs. Tai esą darė tik todėl, kad apie tai, jog Joninių naktį jis gerokai padaugino nesužinotų jo darbdavė, kavinės "Prie angelo" savininkė. Šioje kavinėje aštuoniolikametis teigė dirbantis virėju.

Bet apie "zuikelio" tolimesnius nuotykius ir kitus trumpiausios metų nakties įvykius plačiau skaitykite pirmadienio dienraščio "Vilniaus diena" numeryje.     


Šiame straipsnyje: joninės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Oi Asta

Oi Asta portretas
linksmai gyveni :) lauksime pirmadienio, kad perskaityti viska

smagu

smagu portretas
Nuostabu, kai zmones negeria tokia nakti, o dirba
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių