J.Ivanauskaitės gimtadienio dovana – knyga

Šiandien Jurgai Ivanauskaitei būtų sukakę 47-eri. Ta proga Vilniaus rotušėje 18 val. bus pristatoma knyga apie J.Ivanauskaitės gyvenimą ir kūrybą. Joje surinkta net 70 Lietuvos kultūros atstovų atsiliepimų apie garsią rašytoją.

Būdama 45-erių Jurga Ivanauskaitė 2007 metų vasario 17 d. mirė nuo vėžio.
Knygą „Jurga: atsiminimai, pokalbiai, laiškai" parengė poetė Dovilė Zelčiūtė. Joje apžvelgiamas intensyvus ir įvairialypis talentingos Jurgos Ivanauskaitės gyvenimas ir kūryba. Rašytoją prisimena mokslo draugai, rašytojai, dailininkai, muzikantai, žurnalistai, režisieriai, aktoriai, dvasininkai, jos kūrinių vertėjai į kitas kalbas.

Apie Jurgą Ivanauskaitę rašo 70 skirtingų žmonių: solidūs kultūrologai (prof. Audrius Beinorius, prof. Jūratė Baranova, prof. Irena Veisaitė, prof. Antanas Andrijauskas, prof. Viktorija Daujotytė),  kunigai (Julius Sasnauskas, Salvijus Pranckūnas, Tomas Šernas), rašytojai (Jonas Mike¬linskas, Kęstutis Navakas, Vytautas P. Bložė, Vanda Juknaitė, Donaldas Kajokas, Dalia Jazukevičiūtė ir kt.), teatro ir kino atstovai (Gytis Padegimas, Algimantas Puipa, Vytautas Balsys, Gintaras Varnas, Oskaras Koršunovas, Vytautas V. Landsbergis, Rasa Samuolytė ir kt.), kiti garsų Lietuvos žmonės (Algirdas Kaušpėdas, Dalia Ibelhauptaitė ir kt).

Literatūrologiniu požiūriu vertinga vertėjų į kitas kalbas nuomonė - ne tik apie Jurgos romanus, asmenybę, bet ir šio sunkaus darbo specifiką: apie tai pasakoja Jonas Öhman, Talrids Rullis, Markus Roduner ir kt.

Knygoje spausdinami svarbūs Jurgos pokalbiai su Sigitu Parulskiu, Solveiga Daugirdaite, Vanda Juknaite, Donaldu Kajoku, skelbti įvairiais metais periodikoje.

Pirmą kartą skelbiami Jurgos laiškai artimiesiems, kuriuose atsiveria nerimastinga, kenčianti, laiminga ir sužeista, abejojanti, susižavėjusi ir sielvartaujanti menininkė bei moteris.

Knyga gausiai iliustruota nuotraukomis iš asmeninių archyvų, joje publikuojama nematytų ar primirštų Jurgos dailės darbų: plakatų, piešinių, iliustracijų. Knyga baigiama Jurgos maldomis ant Angelo rūbo.

Šiai knygai vertingos medžiagos davė ir jos mama bei sesuo.


Šiame straipsnyje: ivanauskaitėknyga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių