J.Imbrasui pagailo saviems išdalytų milijonų

Vilniaus meras Juozas Imbrasas dievagojosi į miesto biudžetą grąžinsiąs 2 mln. litų, kurie kaip premijos buvo išdalyti savivaldybės tarnautojams. Tačiau kaip tai ketina padaryti – atsakyti negalėjo.

J.Imbrasas: „Negražu!“

Dar prieš šventes visa šalies žiniasklaida skelbė, jog per krizę Vilniaus miesto valdžia žada išmokėti saviems darbuotojams 13-uosius atlyginimus. Kalėdinėms premijoms paskirta 2 mln. litų iš miesto biudžeto. Pinigai išdalyti nepaisant savivaldybę smaugiančių finansinių sunkumų. Mat miestas metus baigė su 45 mln. litų skyle bei turi virš 3 mlrd. litų paskolų. Taip pat laiku neatsiskaitoma su viešojo transporto sektoriumi, šildymą, elektrą ir kitas paslaugas tiekiančiomis bendrovėmis. 

Nors priedai valdininkams išmokėti prieš pat šventes, meras į šį faktą sureagavo tik šiandien. Jis viešai paskelbė apgailestaująs, kad miesto valdžia pinigus žarsto krizės metu. „Manau, kad kitu metu to nebūtume nė pastebėję, tačiau per krizę, kai visi veržiasi diržus, išdalyti 2 mln. litų premijos negražu“, - apgailestavo J.Imbrasas.

Tiesa, užkirsti kelią miesto lėšų švaistymui meras esą negalėjęs. Mat savivaldybės administracijos darbuotojų, kurių šiandien yra apie 900, interesus gina kolektyvinė sutartis. Joje nurodyta, kad kasmet savivaldybės administracija privalo išmokėti tarnautojams 13-uosius atlyginimus, jeigu tik biudžete tam numatyta lėšų. Darbo užmokesčiui skirtas lėšas miesto valdžia patvirtina dar metų pradžioje.

Pinigų grąžinimo plano nėra

Nors meras nepajėgė užkirsti kelio premijų dalyboms, tačiau pažadėjo per metus 2 mln. litų žūtbūt sugrąžinti. Pažadas gražus, optimistinis, tačiau, kaip visada, jo vykdymui veiksmų plano nėra. Iš ko miesto valdžia gali sutaupyti 2. mln. litų? Tik iš to paties gyventojų pajamų mokesčio, kurį sunešame mes visi, oficialiai gyvenantys Vilniuje.

Iš kitų lėšų taupyti miestui draudžiama. Mat visi pinigai iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų skiriami konkretiems projektams vykdyti. Pinigų skiriama tik tiek, kiek reikia darbams, ir nė centu daugiau. Taip pat yra ir su Vyriausybės skiriamomis dotacijomis. Savivaldybė šitų pinigų nė pačiupinėti negali, ji teprivalo nukreipti nacionalines lėšas tiksliniams gavėjams: švietimo ir ugdymo, konkrečių projektų vykdytojams.

Paprašytas patikslinti, iš kur ketinama suieškoti minėtus 2 mln. litų, J.Imbrasas nesugebėjo nurodyti nė vieno konkretaus varianto.

„Gali būti keli šaltiniai. Vilniaus biudžetas šiemet sieks virš 1 mlrd. litų su valstybės ir Europos sąjungos, bei mūsų turto privatizavimo fondo pinigais. Kodėl mes negalime jų taupyti? Mes galime nukreipti tas lėšas miesto paslaugų gerinimui. Tai ne populistiniai pažadai. Dėl to mes dar galėsime pasiginčyti“, - nukirto meras, demonstratyviai parodydamas nebenorįs daugiau kalbėti šia tema.


Šiame straipsnyje: imbrasas,premijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių