JAV ketinama statyti TV serialą pagal knygą apie Vilnių

JAV ketinama statyti televizijos serialą pagal šurmulio Lietuvoje sulaukusią amerikiečių autoriaus Jonathano Franzeno knygą "Pataisos" (angl. "The Corrections"), kurioje yra aprašomas Vilniaus miestas.

Naujienų portalas collider.com pranešė, kad serialą, jei jis bus patvirtintas, turėtų rodyti JAV kabelinis kanalas HBO, rodęs ir rodantis tokius serialus kaip „Sopranai“, „Ozas“, „Tikras kraujas“ ar „Seksas ir miestas“.

Seriale pagrindinius vaidmenis turėtų atlikti Oskaro ir Auksinio Gaublio statulėlėmis apdovanoti aktoriai Chrisas Cooperis bei Diane West.

Prieš dešimtmetį JAV Nacionalinį knygos apdovanojimą laimėjusi knyga tuomet papiktino JAV lietuvių bendruomenę, o tuometinis Lietuvos ambasadorius Vašingtone Vygaudas Ušackas laiške knygos autoriui tvirtino, kad skaitytojų akyse jis gali sukurti iškreiptą Lietuvos vaizdą bei pakvietė jį apsilankyti Lietuvoje.

Romane Vilnius buvo aprašytas kaip nuolat kenčiantis maisto ir energijos stygių bei valdomas nusikalstamų grupuočių. Viename iš knygos skyrių apie Vilnių rašoma, kad čia nuolat stinga anglies ir elektros, šaudoma iš pravažiuojančių automobilių ir iš bado valgoma arkliena.

JAV spaudoje apie romaną rašyta, kad amerikiečių šeimos istoriją aprašančiame romane pasakojama, kaip vienas šios šeimos narys atvyko į Vilnių padėti pažįstamam buvusiam Lietuvos viceministrui, kuris knygoje pakrikštytas Gitanu Misevičiumi, sukurti tinklalapį „Lithuania.com“, skirtą vilioti pinigus iš patiklių amerikiečių investuotojų. Anot knygos, šiame tinklalapyje siūloma įsigyti vilą Palangoje, privilegiją statyti automobilį Vilniaus senamiestyje bei teisę, kad be eilės būtų atlikta akies ragenos persodinimo operacija Antakalnio ligoninėje. Romane teigiama, jog Lietuvoje vyrauja „pažengęs neotechnofeodalizmas“, šalies ekonomika yra nuolatinėje krizėje, nes amerikiečių investuotojai dėl pasaulinės ekonomikos griūties pasitraukė iš Lietuvos.

Pats autorius laiške tuometiniam ambasadoriui apgailestavo, kad „vaizduote pagrįstas Lietuvos aprašymas“ buvo įvertintas kaip galintis turėti neigiamų pasekmių.

„Leiskite jus užtikrinti, kad nuoširdžiai gerbiu jūsų šalį“, - rašė J.Franzenas laiške.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ai

Ai portretas
Amerikonai tik tiek ir tesugeba, nes per savo storas šikines nė nesuvokia, kas vyksta pasaulyje. Ką jau kalbėti apie Europą, kai moksleiviai nesugeba net savo Š. Amerikos valstijų nurodyti žemėlapyje geografijos pamokos metu. Nemanau, kad tas serialas pablogins įvaizdį apie Lietuvą, aišku, žeminantis reiškinys, bet suvokiant tų žmogelių mentaliteto lygį, o juoba rašytojo - telieka tik užjausti tuos vargšus, nes ar su serjalais ar be jų - jie liks tokie patys neišprusę ir mąstantys, jog jie vieninteliai gyvena puikiai ir nepakartojamai (nekalbu apie visumą, kalbu apie daugumą).

too Ai

too Ai portretas
teisingi žodžiai, amerikonai tokie jau yra, ką pasako jų tele vedantieji tuo ir tiki, nes kitokio proto jie ir nesuvokia. Viešpatie, jie nežino net kur yra Europa
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių