JAV ambasadorę į Kauną atviliojo krepšinis

Kaune trečiadienį viešėjusi JAV ambasadorė Anne E.Derse pažadėjo padėti pritraukti investicijų į Kauną ir pasirūpinti, kad miesto visuomeninės organizacijos sustiprintų tarptautinius ryšius.

- Kas viešint Kaune jums paliko didžiausią įspūdį? Gal kas nors nustebino?

 - Pirmiausia norėčiau pabrėžti, kad jau seniai norėjau aplankyti Kauną. Mane domino ypatinga miesto istorija, kultūros gyvenimas ir krepšinis. Esu didelė krepšinio gerbėja. Iš tiesų šiandien buvo labai įspūdinga diena, kurią pradėjome susitikimu su meru. Jis pateikė gaires, pagal kurias Kaunas ir Jungtinės Valstijos galėtų sėkmingai bendradarbiauti. Mane sudomino aukštųjų technologijų plėtra mieste. Pasistengsiu, kad atitinkamos JAV bendrovės sužinotų apie galimybes investuoti į šį sektorių Kaune. Be to, meras papasakojo ir apie naująją sporto areną, kurią statote.

- Ar turėjote galimybę ją pamatyti?

- Mačiau pravažiuodama automobiliu. Atrodo, tai turėtų būti puiki arena. Be to, šiandien dar aplankėme ir Sugiharos namus. Susitikimas su šios įstaigos atstovais buvo ypač reikšmingas, nes šiandien yra Tarptautinė holokausto aukų atminimo diena. Sugiharos namai - jaukūs. Neabejoju, kad dar turėsiu galimybę į juos sugrįžti. Aplankėme ir JAV kapitalo kompaniją "Kraft", kuri yra daugiausia investavusi Kauno regione. Man buvo malonu išgirsti, kad jiems puikiai sekasi dirbti Lietuvos rinkoje.

Mano, kaip ambasadorės, vienas tikslų yra padidinti tarptautinės prekybos apimtis tarp Lietuvos ir JAV. Susidariau įspūdį, kad Kaune laukiamos JAV investicijos ir miestas yra pasirengęs bendradarbiauti su įvairių sektorių mūsų šalies atstovais aukštųjų technologijų srityje. Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje sužinojau, kad ten dirbančios įmonės turi tam tikrų mokestinių lengvatų, privalumų.

Dar planuojame susitikti su dviem moterų teises ginančiomis asociacijomis. Aplankysime Socialinių inovacijų ir moterų užimtumo informacijos centrą. Moterų teisės yra labai svarbi užsienio politikos dalis. Hillary Clinton daug metų aktyviai kovojo už moterų lygias teises verslo srityje.

- O ar jums nekelia nepatogumų lietuviška žiemą?

- Kiekvienas lietuvis man užduoda šį klausimą (juokiasi). Tiesą sakant, man labai patinka toks oras. O priežastis labai paprasta - žiema primena man mano namus. Atvykau iš šiaurinės JAV dalies. Mano šeima, kuri yra kilusi iš Norvegijos, Vokietijos ir Prancūzijos, apsistojo Viskonsino valstijoje. Ten, pas senelius, esu praleidusi labai daug žiemų. Paskui studijavau Minesotoje, o ji - taip pat Amerikos Šiaurėje. Taigi man tikrai patinka žiema, sniegas, ypač kai saulėta - kaip šiandien.

- Lietuvoje gyvenate kelis mėnesius. Ar Vilnius jau tapo jūsų namais?

- Vilnius labai patogus miestas, apie sostinę galėčiau pasakyti daug gerų dalykų. Pirmiausia tai - gražus miestas, įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Vyksta daug kultūrinių renginių, o lietuviai apskritai yra labai šilti ir draugiški žmonės.

- Tūkstantmečio proga ambasada padovanojo Lietuvos bibliotekoms tūkstantį knygų. Kokių autorių knygas atrinkote ir kokią literatūrą pati vertinate?

- Knygas atrinko ambasados darbuotojai, atsižvelgdami į tai, kokios vaikiškos knygos populiarios JAV ir kokias galėtų mėgti Lietuvos vaikai. Bibliotekas pasieks geriausios JAV vaikų literatūros komplektai. Tarp knygų bus ir populiariojo autoriaus Doctoro Seusso darbai. Knygas vešime į įvairias Lietuvos bibliotekas.

Kitą kartą atvykdama į Kauną atvešiu dovanų miesto viešajai bibliotekai. Na, o aš pati mėgstu labai įvairią literatūrą. Man patinka skaityti apie viską. Skaitau įvairius romanus, kai noriu tiesiog atsipalaiduoti, o kartais skiriu laiko rimtiems žurnalams ir užsienio politikos analizei, nes tai svarbu mano darbe. Stengiuosi išmokti lietuvių kalbą, kad galėčiau laisvai skaityti laikraščius ir žurnalus pati.

- Prieš tai, kai prezidentas Barakas Obama paskyrė jus Lietuvos ambasadore, ką žinojote apie Lietuvą?

- Žinojau, kad Lietuva - šalis prie Baltijos jūros, strategiškai patogioje pasaulio vietoje. Buvau girdėjusi apie šalies istoriją ir kovas dėl laisvės. Tai buvo viena  priežasčių, dėl kurios maloniai nustebau, kai prezidentas B.Obama paskyrė mane eiti šias pareigas. Santykiai tarp JAV ir Lietuvos grindžiami ne tik interesais, bet ir bendromis vertybėmis.

- Kaip reagavo jūsų šeima, kai sužinojo, kad turėsite vykti į Lietuvą?

- Į Lietuvą atvykau su vyru ir dukra, kuri praėjusiais metais baigė studijas universitete. Man labai smagu, kad ji sutiko važiuoti kartu. Beje, kiti trys mano vaikai, kartu ir dvylikametis anūkas, atvyko pas mus per Kalėdas. Tai buvo puiki šventė. Nusivedžiau juos į kelis muziejus, nes norėjau supažindinti su Lietuvos istorija.

- Kokie 2008 m. įvestos bevizio režimo programos, pagal kurią trumpam į Jungtines Valstijas vykstantys lietuviai neturi prašyti vizos, rezultatai?

- Puikūs! Praėjusiais metais į JAV išvyko 40 proc. daugiau lietuvių negu 2008 m. Programa pasitvirtino, žmonės, vykstantys į JAV verslo reikalais ir atostogauti, dabar išvengia biurokratinių sunkumų.

- Dėkui už interviu ir sėkmingos tolesnės viešnagės Kaune.


Šiame straipsnyje: JAV ambasadorė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių