Jaunimo teatre - J.Vaitkaus premjera „Barbora ir Žygimantas“

Už spektaklį "Patriotai" Valstybiniame Jaunimo teatre prieš porą metų penkis "Auksinius scenos kryžius" susižėręs Jonas Vaitkus į šio teatro sceną grįžta su nauju kūriniu "Barbora ir Žygimantas".

Prikels primirštą temą

Kūrėjų ir romantikų vaizduotę žadinanti Barboros Radvilaitės ir Žygimanto Augusto meilės istorija paskutiniu metu buvo palikta nuošalyje. "Šios žmones ir tą epochą daugiau studijuoja istorikai, literatai, o teatrui ši tema, matyt, nelabai įdomi: nėra nei baleto, nei operos, nei kino. Tai – viena iš priežasčių, kodėl ėmiausi šios istorijos", – sakė spektaklio režisierius Jonas Vaitkus.

Penktadienį pristatomą premjerą jis sukūrė pagal Jono Griniaus pjesę "Gulbės giesmė", parašytą dar 1962 metais. Režisierius iš anksto perspėjo, kad kuriems tokio sąlyginai seno teksto kalba gali ir nepatikti.

"Galbūt labai išprususiems žmonėms nepatiks, kad tokie primityvūs tekstai, sakys, kad literatūra galėtų būti geresnė, poetiškesnė, sudėtingesnė. Kai buvau "Žinių radijuje", man irgi sakė, kad tokios dramaturgijos gėda klausytis ir skaityti. Galvoju, greitai pas mus pradės gėdytis bet kokios šnektos, mamų ar senukų, nevertins to, kas yra jau padaryta, bet galbūt reikia kam nors imtis tų prisiminimų", – kalbėjo J.Vaitkus.

Pritaikė šioms dienoms

Žinoma, spektaklis nebus toks, kokį jį būtų statę pjesės parašymo metais. "Nori nenori, bet kokiame tekste, kūrinyje privalu kažkaip rasti sąšauką su šiomis dienomis, šiuo gyvenimu. Gyvenimas taip susiklostė, kad aplink labai daug negatyvių, bet kokią temą apdergiančių dalykų, neliko jokios erdvės, kuri nebūtų išpurvinta, išniekinta, iš kurios nebūtų išsityčiota visomis prasmėmis. Todėl imti rimtą kūrinį su rimta istorija netgi pavojinga. Bandydamas nuo to apsisaugoti, bandžiau pažiūrėti gal kiek per kitokią prizmę, ieškoti kiros formos. Galbūt kažkas dėl to įsižeis, bet laikas taip diktuoja ir negaliu kitaip", – kalbėjo J.Vaitkus.

Ateityje režisierius svarsto ir apie galimybę sukurti spektaklį, istorinę lietuvišką pjesę keliomis kalbomis. Tačiau kalbėdamas apie tokios idėjos įgyvendinimą J.Vaitkus optimizmu netrykšta: "Būtų galima kurti tokį spektaklį, bet reikia gero dramaturgo. Paskelbčiau konkursą, bet tuomet reikės mokėti honorarus, įsipareigoti laimėtojui pastatyti. Teatras dabar gerų galimybių neturi, tuo turėtų rūpintis Kultūros ministerija. Pakišti jiems mintį? Kiek galima, niekas negirdi. Jei tik ką nors ir "pakiši", jau kitas ministras", – ironizavo jis.

Mylinčios moters tragedija

Barboros Radvilaitės vaidmenį spektaklyje atliks viena talentingiausių jaunosios kartos aktorių Severija Janušauskaitė. Nors pagrindiniai vaidmenys jai – ne naujiena, aktorė nedrįso lyginti jo su kuriuo nors iš buvusių prieš tai.

"Mano kurti vaidmenys – labai skirtingi. Barborą pristatyti sunku. Ji – besąlygiškai mylinti moteris, kuriai labai skauda. Tačiau be skausmo nebūtų įvykusi ši istorija. Manau, visa tragedija tame, kad su savo skausmu galiausiai lieki vienas. Tą aš pajutau vaidindama. Barbora neturi apsaugos, ji absoliučiai pažeidžiama, neturi, kur atsiremti. Net tas vyras, kurį ji myli, ji negali griebtis už jo, nes yra daugybė trukdžių, kaip prie jo prieiti", – kalbėjo S.Janušauskaitė, prisipažindama, kad kuriant šį vaidmenį teko ieškoti pačios panašumo ir artumo su legendine moterimi.

Spektaklyje teatro gerbėjai pamatys ne vieną garsų Lietuvos aktorių – Žygimanto vaidmenį atliks Algirdas Latėnas, karalienę Boną – Kristina Andrejauskaitė, Juodąjį ir Rudąjį Radvilas – Vidas Petkevičius ir Kostas Smoriginas. Kitus vaidmenis kuria Elžbieta Latėnaitė-Beliauskienė, Aldona Bendoriūtė, Gediminas Storpirštis, Ignas Ciplijauskas, Jurgis Damaševičius, Dovydas Stončius ir kiti.

Spektaklio premjera - balandžio 23 ir 25 dienomis 18 val Valstybiniame jaunimo teatre.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių