J. Panka: negalime prisiimti jokios atsakomybės dėl stichiškų eitynių

Pirmadienį minint Nepriklausomybės atkūrimo dieną, leidimo eitynėms centrinėmis Vilniaus gatvėmis negavęs tautinis jaunimas pranešė neprisiimsiantis atsakomybės dėl galimai būsimų stichiškų eitynių.

"Lietuvių tautinio jaunimo sąjunga beveik keturis mėnesius stengėsi susitarti su Vilniaus miesto savivaldybe dėl Kovo 11-osios patriotinių eitynių Gedimino prospekte. Tačiau savivaldybės klerkai tyčiojosi ir nėjo į dialogą. Galų gale, likus savaitei iki šventės mes paprašėme suderinti eitynių laiką kitu maršrutu (Katedros aikštė – Aušros vartai), tačiau į šį prašymą Vilniaus miesto savivaldybė visai nesiteikė atsakyti, tuo grubiai pažeisdama galiojančius įstatymus.

Mūsų organizacija pareiškia, kad negali prisiimti jokios atsakomybės dėl stichiškų Tautos eitynių, kurios galimai vyks Gedimino prospekte. Prieš 23 metus mes iškovojome Laisvę. Tai laisvė kalbėti, laisvė gyventi, laisvė kurti ir laisvė švęsti. Sveikiname visus su gražia tautos švente ir raginame teisingai pasirinkti šventinius renginius", - žiniasklaidai išplatintame pranešime teigė Lietuvos tautinio jaunimo sąjungos pirmininkas Julius Panka. 

Vilniaus policija penktadienį paskelbė, kad Kovo 11-ąją mieste budės iki 300 policijos pareigūnų, parengti trys mobilizacijos planai, policija žada stebėti nesankcionuotus renginius.

„Visus nesankcionuotus renginius, grupes, kurie bandys organizuoti nesankcionuotus renginius, policija stebės ir imsis adekvačių priemonių. Priklausomai tuo to, kokie veiksmai bus vykdomi. Mes esam pasirengę, yra veiklos planai“, - per spaudos konferenciją penktadienį žurnalistams sakė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas.

Pasak jo, kiekviena situacija bus vertinama individualiai - kokio lygio pažeidimas. Policija pasirengusi paimti iš minios plakatus, jeigu užrašai juose kurstys rasinę ar tautinę nesantaiką.

Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas penktadienį pranešė, kad Lietuvių tautinio jaunimo sąjunga gali eitynes kovo 11-ąją rengti Upės gatvėje, o kitos vietos nesvarstomos. Savivaldybei neleidus nacionalistinių eitynių rengti Gedimino prospekte, šio renginio organizatoriai buvo pateikę prašymą leisti žygiuoti Pilies ir Didžiąja gatvėmis.

Lietuvos tautinio jaunimo sąjunga šiemet tradicines Kovo 11-osios eitynes norėjo rengti Gedimino prospekte, bet Vilniaus valdžia atsisakė išduoti leidimą ir pasiūlė renginiui Upės gatvę, esančią toliau nuo senamiesčio. Savivaldybė teigė Gedimino prospekte tą dieną jau numačiusi kitus renginius.

Teismas patvirtino, kad šis sprendimas yra teisėtas.

Nacionalistinės eitynės Kovo 11-ąją Vilniuje vyksta kasmet. Pernai jose dalyvavo apie 900 žmonių. Nešina trispalvėmis, minia Gedimino prospekte skandavo Lietuvos vardą, dainavo patriotines tautines dainas, bet sulaukė kritikos dėl tokių šūkių kaip „Lietuva lietuviams“ ir skustagalvių dalyvavimo eisenoje.

Lietuva kovo 11-ąją švenčia Nepriklausomybės atkūrimo dieną, pažymint 1990 metais pasirašytą Nepriklausomybės Atstatymo Aktą, kuris grąžino nepriklausomybę po 50 metų trukusios sovietų okupacijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Copy

Copy portretas
Naciukai jau trokšta kraujo, be jo jų judėjimas pamažu išsikvepia. Bet to jie nebeturi savo politinio stogo – konservatorių valdžioje. Jei prieš juos kovo 11 nestos gausesnės pajėgos – jie gali pasijusti galingais ir nebaudžiamais. Kita vertus Vilniaus miesto ir Vilniaus policijos požiūris šiek tiek skiriasi, tikėtina, kad ten nenaciams įsisiautėti leista nebus. Be to prieš akciją gerai būtų draugams priminti, kad geriau turėti dokumentus – taip santykių su policija aiškinimasis mažiau pavojingas.

tomas

tomas portretas
O aš iškėliau vėliavą prie namo. Gal nenubaus.

jo

jo portretas
matosi ,kad policijos gretos retos,Skverelis melagis-mes basi,nėra kuro,nėra uniformų,nėra darbuotojų....
VISI KOMENTARAI 48

Galerijos

Daugiau straipsnių