J. Imbrasas: policininkai perlenkė lazdą (atnaujinta)

Vakar policijos suimtais ekologiškų produktų pardavėjais susirūpino pats Vilniaus meras Juozas Imbrasas. Miesto vadovas portalui vilniausdiena.lt teigė, kad policininkai šiuo atveju tikrai perlenkė lazdą.

Suimti ūkininkai

Sekmadienį policininkai sulaikė ekologiškomis daržovėmis prekiaujantį ūkininką ir asociacijos „Viva Sol" pirmininką. Apie tai buvo rašoma rugsėjo 8-osios dienraštyje „Vilniaus diena". Šiandien incidentu susidomėjo ir Vilniaus vadovas.

Jau keleri metai kas antrą sekmadienį kavinėje „Cafe de Paris" organizuojamas ūkininkų ir „valgytojų" renginys „Solidarus turgelis". Ūkininkai kavinėje prekiauja ekologiškomis daržovėmis.

Šį sekmadienį viskas vyko, kaip ir visada. Viena smulkmena - kadangi produkcijos buvo atsivežta daugiau, ūkininkas Arūnas Giedrytis prekiavo šalia kavinės - lauke. Už šį pažeidimą ūkininką mėgino suimti policija.

Asociacijos „Viva Sol" pirmininkas Valdas Kavaliauskasv pasipiktino dėl  tokių pareigūnų veiksmų. Anot jo, tokiais atvejais žmonės nesuimami, o tiesiog vietoje jiems surašomas pažeidimo protokolas. „Atvykę pareigūnai, nieko nepaaiškinę sugriebė ūkininką Arūną Giedrytį ir įsisodino į automobilį, - pasakojo jis, - Jie net nemėgino išklausyti, kad turime kavinės leidimą prekiauti".

Pareigūnams mėginant įsodinti Arūną Giedrytį į policijos automobilį, V. Kavaliauskas stojo jiems skersai kelio. Tuomet buvo iškviesta dar viena mašina ir abu mugės dalyviai išvežti į nuovadą. Ten juos pralaikius tris valandas, surašyti protokolai. Valdui Kavaliauskui už pasipriešinimą pareigūnams įteiktas šaukimas į teismą rugsėjo 24 d. 

Įskundė konkurentai?

Kaip vilniausdiena.lt portalui sakė 3-ojo policijos komisariato viršininkė Liucija Borusevičienė, sekmadienio rytą komisariatas gavo vieno piliečio skundą, kad šalia kavinės „Cafe de Paris" neteisėtai prekiaujama daržovėmis. Anot jos, leidimas prekiauti pačioje kavinėje ir lauke - anaiptol ne tas pats. Ūkininkas turėjo gauti ir leidimą prekiauti gatvėje.

Kyla klausimas, ką papiktino ūkininkas, prekiaujantis kavinės teritorijoje, suderinus su kavinės valdžia?  Sklando gandai, kad paskųsti ūkininkus galėjo jų konkurentai, siekiantys sužlugdyti prekybą. Kita versija -  tuo, kas vyksta kavinėje „Cafe de Paris" nepatenkinti jos kaimynai.

Šalia įsikūrusios picerijos „Čili" marketingo skyriaus vadovas Mindaugas Gumauskas, paklaustas apie sekmadienio įvykį, teigia nieko apie jį nežinąs. „Tai, kas vyksta kitos kavinės ribose, visiškai ne mūsų reikalas. Jei tos kavinės veikla kažkaip trukdytų mūsų darbui, aš tai žinočiau. Jokių nusiskundimų iš mūsų darbuotojų nėra", - teigė jis.

L. Borusevičienės paklausus, kodėl pareigūnai šiurkščiai elgėsi su ūkininkais, ji atsakė, kad vienas asmuo „užsipuolė“ policiją, todėl jie buvo priversti jį suimti.

Ekologiškomis maisto prekėmis prekiaujama ir kiekvieną ketvirtadienį Užupyje Tymo turguje. Užupio informacijos ministras Vytautas Ratkevičius teigia, kad ūkininkai sutrikę. Jis sako, kad kreipsis į savivaldybę pasiaiškinti, kas vyksta.

Susidomėjo meras

Vilniaus miesto meras J.Imbrasas susirūpino netikėtai sulaikytais ūkininkais ir žadėjo asmeniškai pasidomėti bylos eiga.

„Manau, kad policininkai šiuo atveju tikrai perlenkė lazdą. Galėjo skirti įspėjimą, surašyti protokolą. Kam gi reikėjo griebt, areštuot? Žinoma, tvarka turi egzistuoti, bet ne tokiais būdais. Juk egzistuoja daug didesnių pažeidimų, o čia  – tik menkas nusižengimas“, – vilniausdiena.lt portalui sakė J. Imbrasas.

Meras džiaugėsi, kad Vilniuje rengiamos ekologiškų produktų mugės ir smulkūs verslininkai gali pasiūlyti miestiečiams tai, ko jiems reikia. Jis skatina įvairias tarnybas prisidėti prie to, kad Vilniuje verslininkams būtų surasta daugiau prekybos vietų.

„Užsienyje gatvėse daug daugiau prekiautojų, o miesto valdžia stengiasi taikiai su jais sugyventi, palaikyti tvarką“,– pasakojo J.Imbrasas.

Panašiai meras atsiliepė ir apie neseniai policijos suimtą moterį, prekiavusią sovietine atributika. „Berlyno centre prekiaujama įvairiais daiktais su karo ženklais. Nemanau, kad vokiečiai už mus mažiau išprusę. Jie tiesiog nemano, kad tai kažkokia propaganda”, – sakė meras, – “manau, kad Seimas kiek persistengė priimdamas dėl jų įstatymą, tačiau, kai jis jau priimtas, reikia jo laikytis. Žinoma, ir šiuo atveju, policija galėjo elgtis ne taip griežtai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių