IX forte - nemokamas įėjimas ir mūšio inscenizacija

Du didžiųjų XX a. pasaulinių karų mūšiai atgimė kasmetiniame karo istorijos festivalyje "Muziejų naktis Kauno IX forto muziejuje“.

Dainavos parkas, kurį itin pamėgę garbaus amžiaus šaškių ir šachmatų entuziastai, vidudienį virto tikru mūšio lauku. Stebint nedideliam būreliui smalsuolių maždaug šimtas persirengėlių iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos karybos klubų narių vaizdavo 1915 metais Kauno apylinkėse vykusius susidūrimus  tarp kaizerinės vokiečių armijos ir carinės Rusijos kareivių.

„Mažai žmonių atėjo. Turbūt nepakako informacijos“, - apgailestavo Klaipėdos karybos istorijos klubo narys Egidijus.

Stebėtojų kur kas daugiau susirinko IX forto muziejaus erdvėse. Pastarosios kauniečius nukėlė į  1944 metus, Antrojo pasaulinio karo pabaigą, kuomet vokiečių pėstininkai bandė sulaikyti rusų armijos veržimąsi iš rytų.

„Pasiklydusį vokiečių būrį puola vieni, vėliau - kiti priešai, o galiausiai apšaudo lėktuvai. Štai toks siužetas“, - likus kelioms valandoms iki inscenizacijos pradžios pasakojo Egidijus. Abiejų mūšių metu kariai  naudojo autentiškus ginklus, tikrą  karinę pasaulinių karų techniką.

„Nusipirkti vokišką uniformą nėra problemų“, - taisydamas tuščią dujokaukės maišelį kalbėjo klaipėdietis Germantas, pusdieniui virtęs vokiečių kariu. Už drabužius, emblemas ir kitus kareiviškus aksesuarus jaunuolis mokėjo pustrečio tūkstančio litų, tačiau neslėpė, kad kiti už šį malonumą pakloja ir kur kas didesnes sumas. „Esu parašiutininkas. Mano uniforma paprastesnė“, - prasitarė svečias iš pajūrio, retsykiais virstantis ir rusų armijos kariu.

Susirinkusieji  galėjo ne tik stebėti mūšių inscenizacijas, bet ir pasivaikščioti po IX forto tunelius. „Štai čia „Kurortinis“ karceris. Kartais pakakdavo trijų dienų, kad pabuvęs jame žmogus išprotėtų“, - pasakojo gidė Lijana. Netrukus ji žingsniavo link kito karcerio, kiuriam nuolatos varvėdavo vanduo. Kaliniai čia esą labai greitai susirgdavo plaučių gripu. "O medikai į fortą atvykdavo tik du kartus per metus", - žvelgdama į būrelį moksleivių istoriją priminė gidė.


Šiame straipsnyje: Muziejų naktis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių