I.Simonaitytės biblioteka švenčia jubiliejų

Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešoji biblioteka šiandien kviečia visus į 60-ojo jubiliejaus šventinius renginius.

Byloja skaičiai ir faktai

Spalio 1-ąją Klaipėdos apskrities viešajai I.Simonaitytės bibliotekai sukako 60 metų. Jubiliejus įamžintas dailininkės Evelinos Paukštytės apipavidalintu ir Lietuvos pašto išleistu proginiu voku, kuris Klaipėdos centriniame pašte bibliotekos gimimo dieną buvo antspauduojamas proginiu antspaudu.

Bibliotekos istorija prasidėjo 1950-aisiais, kai Lietuvoje buvo įsteigtos sritinės bibliotekos. 1952 m. biblioteka  įsikūrė gražiausiame neorenesanso stiliaus pastate Herkaus Manto g. 25. 1979 m. bibliotekai  suteiktas  Ievos Simonaitytės vardas. Nuo 1995-ųjų ji vadinasi Klaipėdos apskrities viešąja Ievos Simonaitytės biblioteka.

Dirbant ekstremaliomis sąlygomis, kada trūko erdvės knygoms, skaitytojams bei darbuotojams, nepaliaujamai buvo rengiamasi naujos bibliotekos statybai. Nuo 1992-ųjų imta projektuoti naująją biblioteką, 1995 m. projektas buvo patvirtintas. 1998 m. padėtas kertinis akmuo naujajai bibliotekai, pradėtas įgyvendinti Investicinis projektas. 2006 m. naujasis bibliotekos pastatas atvėrė duris skaitytojams. Projekto autorė – architektė Neringa Blaževičienė.

Jubiliejų biblioteka švenčia ne tik naujuose rūmuose, bet ir tapusi miestiečių kultūrinės traukos centru, kurį kasdien aplanko daugiau nei 1000 žmonių. Bibliotekos paslaugomis naudojasi 39 tūkst. registruotų vartotojų, per metus joje įvyksta per 300 įvairių kultūrinių renginių, sulaukiančių atgarsio ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų.

Visą dieną – siurprizai

Biblioteka savo skaitytojus, kolegas ir bičiulius šiandien kviečia į šventę.

Atvykus į biblioteką šį penktadienį, visą dieną galima tikėtis įvairių siurprizų, akcijų, renginių.

Šiandien bibliotekos Informacijos skaitykloje nuo 14 iki 16 val. vyks viktorina „Ieškok, surask – laimėk“, o Bendrojoje skaitykloje „Laimės valandos“ metu bus galima laimėti mielų smulkmenų, kurios primins apsilankymą šioje bibliotekoje.

Bibliotekos lankytojai taip pat kviečiami dalyvauti akcijose „Gimtadienis be delspinigių“ ir „Nemokamas skaitytojo bilietas“. Šiandien bibliotekos skolininkams bus dovanojamos visos skolos, iš vėluojančiųjų grąžinti knygas nebus reikalaujama sumokėti delspinigius. Užsiregistravusieji nauji lankytojai šventės proga bibliotekos skaitytojo bilietus gaus nemokamai. Šiaip jau jie kainuoja nuo 5 iki 7 litų.

Finalinis šventės renginys – vakare. Bibliotekos kiemelyje vakar sumontuotas Saulės laikrodis-kalendorius „Laiko knyga“, skaičiuosiantis Klaipėdos miesto Saulės laiką. Tai bendrovės „Pamario restauratorius“, švenčiančios 10-ąjį gimtadienį, dovana bibliotekai ir klaipėdiečiams. Saulės laikrodį sukūrė du uostamiesčio menininkai – dailininkas Romas Klimavičius ir dizaineris Romualdas Martinkus. Kūrinio idėja beveik prieš metus kilo bibliotekos direktoriui Juozui Šikšneliui. Pavasarį jis surado ir mecenatą.

Į iškilmingą šios meninės kompozicijos atidarymą klaipėdiečiai ir miesto svečiai kviečiami šiandien 19 val.

Paroda atvėrė širdis

O I.Simonaitytės bibliotekos galerijoje „13 L“ jau nuo pat ryto bus galima susipažinti su paroda „Biblioteka – šeši dešimtmečiai kaitos ir pastovumo“. Tai fotoportretai, mintys ir palinkėjimai žmonių, kuriuos vienija ši biblioteka.

„Sukaupėme solidžią kolekciją bibliotekos bičiulių pamąstymų ir įspūdžių, likusių jiems bendradarbiaujant su mumis, dalyvaujant mūsų renginiuose. Su tais „autografais“ jau taip susigyvenau... Tiesiog nesitikėjau, kad galima taip ypatingai kalbėti apie biblioteką. Ir kiekvienas vis rado kažką naujo, svarbaus jam pačiam“, – džiaugėsi parodos organizatorė bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Laima Pačebutienė.

Periodikos skaitykla kviečia į bibliotekos retro periodikos spaudinių parodą „Periodiniai spaudiniai – bendraamžiai su biblioteka“.

Dailės gerbėjai bibliotekos 3-iojo aukšto hole ras klaipėdiečio grafiko Augustino Virgilijaus Burbos tapybos ekspoziciją.

Direktorius – geriausias šalyje

„Bibliotekos erdvėje kiekvienas lankytojas randa savo orbitą – vienas sprendžia kryžiažodžius, kitas rieškučiomis semia mokslo žinias, trečias, prasiblaškymui ar ieškodamas vilties, skaito meilės romanus, o ketvirtas, išmoningai sulaužęs kompiuterines apsaugos sistemas, naršo draudžiamuose tinklapiuose, dar kažkas ateina čionai į pasimatymą ir taip toliau. Beribėje bibliotekos erdvėje telpa viskas. Biblioteka reikalinga visiems. Erdvi knygai, žmogui ir minčiai. Todėl Klaipėdos I.Simonaitytės biblioteką  projektavome ir statėme ne vakarykščiai dienai, ne šiandienai, bet rytojui ir porytojui. Ir jums, ir jūsų vaikams bei vaikaičiams”, – sakė bibliotekos vienmetis, jos direktorius J.Šikšnelis, savo profesija pasirinkęs bibliotekininkystę ir nė akimirką dėl to nesigailėjęs, čia dirbanti 37 metus.

Anot jo, per šešis dešimtmečius biblioteka penkis kartus pakeitė pavadinimą bei keturis kartus – steigėjus. Bet nepasikeitė viena – bibliotekoje pilna knygų, kuriose slypi atsakymai į visus klausimus. „Knyga – tobuliausias žmogaus išradimas. Joje glūdi paslaptis, tiesa, melas, atsakymai į klausimus, vienu žodžiu, ESMĖ. Gyvenimo esmė“, – tvirtino J.Šikšnelis, pats per pastaruosius du dešimtmečius parašęs ir išleidęs kone dvi dešimtis knygų – apysakų, pjesių, novelių rinkinių ir visą stirtą detektyvinių romanų.

Šiemet pavasarį žinomas uostamiesčio rašytojas ir bibliofilas pelnė dar ir geriausio 2009 m. šalies bibliotekos direktoriaus vardą. Jis Lietuvos kultūros ministro įsakymu J.Šikšneliui suteiktas už aktyvią profesinę veiklą bei pastangas kuriant modernią, vartotojams patogią ir visapusiškai jų informacinius poreikius tenkinančią biblioteką.

Padėjo atrasti save

Jos Bibliotekų ir kultūros vadybos skyriaus vedėja Daiva Nakrošienė pasakojo, dar būdama studentė čia atlikusi praktiką ir svajojusi kada nors grįžti dirbti, bet tuomet nebuvo vietos. Padirbėjusi kitose bibliotekose ir baigusi mokslus, prieš dvejus metus vėl pasiprašė, ir ją priėmė.

„Koks buvo džiaugsmas!.. Tikrai nenusivyliau. Čia labai gerai jaučiuosi, darbas kūrybiškas, nemonotoniškas, su mielais žmonėmis, jame galiu daug kam padėti. Malonu matyti, kai žmonės laimingi, – susirenka į mūsų renginius, pailsi, atsipalaiduoja, jiems – tai džiaugsmas. Labai gera dirbti, nes mūsų direktorius – kūrybiška asmenybė. Ateini pas jį su idėja – visuomet sulauki supratimo, pritarimo, padrąsinimo ir paskatinimo. Pas mus kaip reta draugiškas kolektyvas, vieni kitiems labai padedame, ir darbo sąlygos – puikios. Apie ką daugiau svajoti?! Nebent, kad bibliotekininkų atlyginimai ir bibliotekos veiklos finansavimas būtų didesni. Betgi dabar – šventė, problemas palikime kitai dienai“, – šypsojosi bibliotekininkė.

D.Nakrošienės žodžiais, I.Simonaitytės biblioteka jai padėjo atrasti save – savo galimybes organizuojant renginius, bendraujant. „Ji skatina ir motyvuoja – atviras kelias tobulėti“, – teigė pašnekovė, apie I.Simonaitytės biblioteką kalbėdama su meile, kaip apie antruosius savo namus. Anot jos, daugelis čia taip jaučiasi. Smagiausia, kad ne tik darbuotojai, bet ir skaitytojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių