Interesų kovos griauna Kauno VLC užuomazgas (papildyta)

Specialistams paskelbus tarpines Kauno viešojo logistikos centro (VLC) studijos išvadas, pagal kurias idealiausia centrą steigti Palemone, interesų grupės, kurios tikėjosi objekto Karmėlavoje, sunerimo.

Pasirinko Palemoną

Apie Kauno VLC kalbama kelerius metus, tačiau projekto nepavyksta įgyvendinti. Susisiekimo ministerija tikina, kad šįkart darbai turėtų pajudėti, nes ekspertai baigia rengti galimybių studiją, pagal kurią paaiškės labiausiai VLC tinkama vieta.

"Tai yra Palemonas, – remdamasis tarpiniais duomenimis, favoritą nurodė susisiekimo viceministras Rimvydas Vaštakas. – Visi skaičiai rodo, kad tokiam centrui kurti labiausiai tiktų Palemonas, antroje vietoje liko Karmėlava."

Susisiekimo ministerijos Viešųjų logistikos centrų komisija taip pat linkusi pritarti studijos rengėjų – "Ernst&Young Baltic" ir Vokietijos bendrovės "Wagener&Herbst" – nuomonei ir palaiminti objekto statybą Palemone.

Vakar specialiame pasitarime dėl VLC steigimo dalyvavęs Kauno miesto vicemeras Rimantas Mikaitis sako dar kartą įsitikinęs, kad tokį objektą verta statyti Palemone.

"Labai solidus dokumentas, viskas aiškiai apskaičiuota, įvertintos visos aplinkybės", – pabrėžė R.Mikaitis.

Vieta pranašesnė visokeriopai

Susisiekimo ministro patarėjas Martynas Čerkauskas atkreipia dėmesį į studijos tarpines išvadas, kurios rodo, kad Palemonas turi daugiau privalumų negu Karmėlava ar Mauručiai. Studijos autoriai pažymi šiuos Palemono privalumus: šalia teritorijos yra greitkelis Vilnius–Kaunas, geležinkelio linija Šeštokai–Kaunas–Kybartai, Kauno laisvoji ekonominė zona (LEZ), du geležinkelio transporto koridoriai. Už devynių kilometrų yra Kauno oro uostas.

Palemone jau dabar yra dalis terminalui reikalingos infrastruktūros, pavyzdžiui, konteinerių perkrovimo terminalas, sandėliai. Aplink Palemoną yra įsikūrę daugiausiai potencialių terminalo klientų.

"Atrenkant vietą daug ką lėmė logistikos centro įkūrimo išlaidos. Palemone, preliminariais skaičiavimais, reikėtų investuoti apie 64 mln. litų, Mauručiuose – 85 mln. litų, o Karmėlavoje – 110 mln. litų", – teigė R.Vaštakas.

Be to, Palemone logistikos centras galėtų pradėti veikti greičiausiai – 2014 m. pabaigoje. Centrui steigti būtų galima panaudoti 2007–2013 m. Lietuvai skirtas ES lėšas. Iš 64 mln. litų, reikalingų logistikos centrui Palemone, 52 mln. litų galėtų būti skirti iš ES fondų.

Užsipuolė ekspertus

Vakar Susisiekimo ministerijoje lankęsi Kauno rajono savivaldybės ir Kauno LEZ atstovai kritikavo tarpines studijos išvadas, kadangi jie įsitikinę, jog Kauno VLC turėtų būti steigiamas Karmėlavoje, tačiau savo teiginius pagrindžiančių skaičių nepateikė.

"Matome, kad studija yra neišsami, neatsižvelgiama į kai kuriuos labai svarbius dalykus ir dėl to Karmėlava atsidūrė antroje vietoje. Paprašėme ekspertų, kad perskaičiuotų kai kuriuos rodiklius iš naujo", – po pasitarimo sakė Kauno LEZ direktorius Vytas Petružis. Jo nuomone, Kauno VLC turėtų iškilti LEZ teritorijoje, o ne Palemone. Esą pirmajame etape nereikėtų paimti žemių visuomenės reikmėms, nes vietos intermodaliniam terminalui užtenka. Tiesa, vėliau, plečiant centrą, tektų išpirkti žemes iš privačių šeimininkų.

Skubės priimti sprendimus

Kai kurie ministerijos atstovai nerimavo, kad Kauno rajono savivaldybės ir kai kuriems suinteresuotiems verslo atstovams pradėjus ieškoti kabliukų, kaip būtų galima užginčyti ekspertų išvadas, Kauno VLC projektas gali ir vėl užstrigti.

"Pasigirdo kalbų, kad bus bandoma perduoti Kauno VLC klausimą Ūkio ministerijai, nes Susisiekimo ministerijoje esą nepakankamai atsižvelgiama į verslininkų interesus", – sakė "Kauno dienos" šaltinis.

Esą reikėtų skubėti priimti sprendimus Vyriausybės lygiu, kol dėl beprasmių ginčų projektas ir vėl neįšaldytas.

"Konkurencijos tarp miesto ir rajono nepavyks išvengti, tai yra normalu, tačiau kai kažkas pradeda kritikuoti kompetentingų ekspertų išvadas, reikėtų pasakyti, kad tai – beprasmiška", – kalbėjo šaltinis.

Kauno vicemeras R.Mikaitis taip pat įsitikinęs, kad reikėtų greičiau priimti sprendimus. Jis atkreipia dėmesį, kad turime skubėti, jeigu norime panaudoti ES lėšas.

Studijoje nurodoma, kad, pasirinkus Palemoną, VLC būtų pastatytas ir pradėtų veikti 2014–2015 m., o jeigu būtų nuspręsta rinktis kitą vietą, objektas pradėtų funkcionuoti 2016 m. arba vėliau. Be to, Palemone pastatyti logistikos centrą kainuotų pigiau, yra didesnės plėtros galimybės. Netrukus studiją planuojama pristatyti Kauno regiono tarybai, iškart po to VLC vieta būtų patvirtinta oficialiai. Šiuo metu rengiami dokumentai, pagal kuriuos Kauno VLC būtų pripažintas valstybinės reikšmės objektu.

Steigti Kauno VLC buvo siūloma įvairiose vietose. Vyriausybė anksčiau yra pritarusi sprendimui steigti tokį centrą prie Karmėlavos. Prieš tai atlikta galimybių studija buvo nurodžiusi Mauručius, o 1999 m. darytame "Rail Baltica" specialiajame plane buvo nurodyta, kad VLC turėtų iškilti prie Rokelių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių