Inspekcija: „Vilniaus energija“ galėjo klaidinti vartotojus

Prancūzijos koncerno „Dalkia“ valdoma centralizuotą šilumą tiekianti įmonė „Vilniaus energija“, lapkritį pateikusi itin dideles sąskaitas, galėjo klaidinti vartotojus, paskelbė Energetikos inspekcija.

Artimiausiu metu inspekcija ketina kreiptis į Generalinę prokuratūrą dėl galbūt pažeisto viešojo intereso. Be to, planuojama kreiptis Vartotojų teisių apsaugos tarnybą dėl galbūt nesąžiningos „Vilniaus energijos“ komercinės veiklos ir vartotojų teisių pažeidimo bei į Konkurencijos tarybą, kurios bus prašoma ištirti, ar „Vilniaus energija“ nepiktnaudžiauja dominuojančia padėtimi.

Tai antradienį spaudos konferencijoje pareiškė Valstybinė energetikos inspekcijos viršininkas Rimgaudas Špokas. Inspekcija atliko tyrimą dėl lapkritį išaugusio šilumos suvartojimo Vilniaus mieste.

„Inspekcija nustatė teisės aktų pažeidimą dėl atsiskaitomojo laikotarpio ir sąskaitų formavimo - šilumos tiekėja “Vilniaus energija„ išrašė sąskaitas už ilgesnį laikotarpį nei tai leidžia norminiai teisės aktai - tai pirmas pažeidimas. Antras nustatytas pažeidimas, kad sąskaitose, nurodydami skolą už kurą, pažeidė taisyklėse nustatytą sąskaitų formą, ir galėjo suklaidinti vartotoją“, - sakė R.Špokas.

Jo teigimu, šildymo sąskaitose už lapkritį gyventojams buvo nurodoma, kad suvartotos energijos kiekis padidėjo nuo nulio iki 80 procentų, išskirtiniais atvejais - iki 200 procentų.

Pasak R.Špoko, dėl galimų sankcijų „Vilniaus energijai“ bus sprendžiama artimiausiu metu.

„Dėl šių pažeidimų inspekcija savo kompentencijos ribose priims administracinį sprendimą dėl šių faktų“, - pridūrė R.Špokas.

Energetikos viceministras Kęstutis Žilėnas nesiryžo prognozuoti, kokios sankcijos gali būti taikomos „Vilniaus energijai“.

„Tyrimas yra tęsiamas, vienokios ar kitokios išvados bus galutinės. Įvertinti tą pažeidimą tikrai nėra taip paprasta, gali ir nieko nebūti. Kitas variantas - įstatymas numato ir gana griežtą atsakomybę, kokios baudos gali būti skiriamos. Maksimali - 10 procentų nuo metinių pajamų“, - sakė energetikos viceministras.

„Mūsų nuomone, svarbiausias faktas – ministerijos išsakyti nuogąstavimai pasitvirtino pilna apimtimi“, - teigė K.Žilėnas.

Pasak R.Špoko, tyrimas parodė, jog „Vilniaus energija“ ne visada perduodavo techninę dokumentaciją, pagal kurią galima optimaliai reguliuoti šilumos punkto įrenginių darbą.

Be to, tyrimo metu „Vilniaus energija“ nepateikė įrodymų, jog nenaudoja nuotolinio valdymo sistemos.

Inspekcijos vadovas tvirtino, jog tyrimas dėl galimo „Vilniaus energijos“ nuotoliniu būdu valdomų šilumos punktų prietaisų naudojimo yra tęsiamas.

„Mes kreipėmės gruodžio 29 dieną į laboratoriją, kuri turi atlikti patikrinimą, ar 2011 metų spalio ir lapkričio mėnesiais pasirinktuose šilumos punktuose buvo naudojamas nuotolinis valdymas“, - kalbėjo R.Špokas.

Jis anksčiau BNS patvirtino, kad inspekcija tiria įtarimus, kad šilumos tiekėjai didina jos temperatūrą daugiabučiuose, neteisėtai naudodami nuotoliniu būdu valdomus šilumos punktų prietaisus, kurie nebepriklauso šilumos tiekimo įmonėms.

Inspekcija gruodį pradėjo tyrimą dėl didesnio nei įprastai šildymo suvartojimo Vilniuje lapkričio mėnesį. Energetikos ministerija teigė, kad šilumos suvartojimas lapkritį išaugo 17 proc., tuo tarpu „Vilniaus energija“ tvirtino, kad jis atvirkščiai - sumažėjo.

Kai kurių Vilniaus daugiabučių namų gyventojų bendrijų vadovai teigia, kad šilumos punktuose karšto vandens, naudojamo šildymui, temperatūra nuotoliniu būdu padidinama 7-10 laipsnių.

„Vilniaus energija“ anksčiau atmetė kaltinimus dėl didesnio šilumos suvartojimo sąlyginai šiltą lapkritį.


Šiame straipsnyje: Vilniaus energijašildymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

ELŽBIETA

ELŽBIETA portretas
Mano kaimynas Algirdo g. 18 namo paskutiniame aukšte su pastoge turi prisijungęs 84 ketinius radiatorius prie 40 mm magistralinio vamzdžio, pas mane tokiame pat plote, be pastogės yra 23, o pas kaimynę 20 ketinių radiatorių prijungtų prie 15 mm diametro vamzdžio. 10 metų, mes namo gyventojai, mokame už kaimyną be projekto prisijungusį ir išbalansavusį namo sistemą, pradeda šildyti nuo paskutinio aukšto (nevargšo, dirba banke, ir ne bobutė, kuri bijotų baudos), mes nieko negalime padaryti. Daug kartų buvo kreiptasi į UAB Vilniaus enregiją, Vilniaus Savivaldybę ir kt. institucijas su aktais patvirtinančiais ketinių radiatorių kiekį, bet mūsų sitemoje - nėra Valstybės, kuri galėtų kontroliuoti privatų sektorių. Jie patys.dar privačiam sektoriui padeda. Mokėk mokėk mokėk. Kur ta teisybė ? Va ir dabar beveik pusiau šalti radiatoriai, naktį mūsų name ,,naktinis režimas", o sąskaitos ateina 400 - 600 Lt. Kokios sąnaudos buvo sunaudotos kuro ,,0". Geras ,,BIZNIS"", ,,GERAS PELNAS" .Pelnosi iš mano nuosavybės ir iš kitų. Kitur rinkos neturėtų ir tokių pinigų neuždirbtų. Ginkime savo nuosavybę, man aiškino, kad pas kaimyną negalima patekti į gyvenamąsias patalpas, nes privati nuosavybė, o vogti iš mano kišenės ir kitų paslaugos vartotojų, tai nėra nusikaltimas ?

Klaipedietis

Klaipedietis portretas
Reiktu visiems Klaipedieciams pasidometi, kaip mūsų daugiabuciuose yra reguliuojamas sildymas, ar esate mate, kad vaiksciotu ir rasinetu kazkas, mazintu ar ditintu jums silumos kieki? pasidomekite? atrasite tp daug dalyku.

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
Bus taip, kaip mano kaimynei:Mano kaimynė pensininkė I gr.invalidė nuėjo Kaune į Hypermaxima patalpose esantį OMNITEL saloną naujesnį telefoną įsigyti. Tai matytdami jos būklę įkalbėjo pirkti virš 500 lt..parėjo, prašo telefoną paruošti naudojimui. Atidarom dėžę-ogi kronšteinai ir laikykliai automobiliui, telefone palydovų sekimo GPS įranga... žodžiu telefonas apie 150+ nereikalinga jai įranga. Nuėjo atgal- sako neee, nepriimsim atgal, reikėjo žiūrėti Parašiau į Omnitel-atsakė- reikėjo žiūrėt prieš perkant...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių