Įmonės lėšomis tenkinantiems asmeninius poreikius – VMI dėmesys

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Klaipėdos AVMI) informuoja, jog šiemet kartu su Valstybine mokesčių inspekcija prie LR finansų ministerijos bei kitomis apskričių mokesčių inspekcijomis vykdys projektą „Prekių ir paslaugų suvartojimas privatiems poreikiams“.

Pagrindinis projekto tikslas – užkirsti kelią privačių poreikių, susijusių su poilsiu, pramogomis ar prabangos daiktais, tenkinimui įmonės lėšomis. Pirmojo projekto etapo metu aktyvių kontrolės veiksmų sulauks 4 Klaipėdos apskrities, o iš viso šalyje – apie 100 rizikingiausių įmonių.

„Kontroliuojant juridinių asmenų veiklą dažnai nustatoma, jog verslininkai bando asmeninėm reikmėm skirtų pirkinių PVM nepagrįstai įtraukti į vadovaujamų įmonių PVM atskaitą, o jų įsigijimo išlaidas nepagrįstai priskirti leidžiamiems atskaitymams, taip mažinant apmokestinamąjį įmonių pelną. VMI įžvelgia riziką, jog atsigaunant šalies ekonomikai, tokių atvejų gali daugėti. Todėl vykdydama šį projektą VMI siekia ir prevencinio poveikio – paskatinti mokesčių mokėtojus atsisakyti mokesčio vengimo būdų ir nustačius pažeidimus, juos geranoriškai ištaisyti“, - sako Klaipėdos AVMI Kontrolės departamento direktorės pavaduotoja Vida Okuličienė.

VMI, išanalizavusi informaciją savo duomenų bazėse, trečiųjų šaltinių pateiktus duomenis, pagal tam tikrus kriterijus identifikavo 100 rizikingiausių įmonių, kuriose artimiausius keturis mėnesius mokesčių administratorius tikrins, ar įmonių įsigytos prabangios prekės ar paslaugos iš tiesų buvo naudojamos ūkio subjekto veikloje. Mokesčių inspekcija domėsis, ar įmonės tikrai savo veikloje naudoja įsigytas jachtas, katerius, sniego motociklus, ginklus, nardymo įrangą, baseinus ir pan., ar įvykusios prabangios kelionės į užsienį tikrai buvo komandiruotės, o ne įmonės vadovų atostogos su šeima.

Mokesčių administratorius pažymi, jog bet kokio ūkio subjekto steigimas yra pelno siekimas, tad ir įmonės įsigyjamas turtas tiesiogiai ar netiesiogiai turi dalyvauti uždirbant subjekto pajamas. Jeigu tokio turto išlaikymas, lyginant su jo teikiama nauda, yra nuostolingas, pvz. nusidėvėjimo suma, kuro, remonto, sandėliavimo sąnaudos ir kitos patirtos sąnaudos nėra adekvačios uždirbtoms pajamoms, mokesčių administratorius tai galėtų vertinti kaip vieną iš aplinkybių, pagrindžiančių turto panaudojimą privačių poreikių tenkinimui. Įgyvendinant šį projektą VMI dėmesio sulauks visų segmentų mokesčių mokėtojai – tiek mažieji, tiek vidutiniai, tiek didieji.

VMI primena, kad gyventojai apie neapskaitomas pajamas, „vokeliuose“ mokamus atlyginimus ar kitus mokestinius pažeidimus gali pranešti paskambinę pasitikėjimo telefonu 1882, pasinaudodami išmaniųjų telefonų programėle „Pranešk“, užpildę anketą interneto svetainėje www.vmi.lt arba apsilankę Mokesčių inspekcijoje.

Papildoma informacija apie Klaipėdos apskrityje nustatytus atvejus:

Klaipėdos AVMI patikrinimo metu nustatė, kad metalo prekybos bendrovė savo vieno iš pastatų, esančių Palangoje, nenaudojo ekonominėje veikloje, tačiau jo išlaikymo išlaidas bei amortizacinius atskaitymus priskyrė leidžiamiems atskaitymams, taip siekdama išvengti dalies pelno mokesčio. Patikrinimo metu išaiškinus, jog pastatas buvo naudojamas privatiems poreikiams, bendrovės leidžiamų atskaitymų sumą sumažinta beveik 930 tūkst. litų, atitinkamai apie 140 tūkst. Lt padidinant mokėtiną pelno mokesčio sumą.

Viena maisto, gėrimų ir tabako mažmeninės prekybos specializuotose parduotuvėse įmonė į PVM atskaitą įtraukė pirkimo PVM už įsigytas prekes, kurios nebuvo panaudotos PVM apmokestinamoje veikloje, pvz., apie 0,5 tūkst. litų kainavusias kelias motociklininko striukes, kelnes, šalmą, batus, taip pat už tapetus. Po mokestinio tyrimo įmonė turėjo patikslinti PVM atskaitą ir padidinti mokėtiną į biudžetą PVM.

Išaiškinta ir atvejų, kai už darbuotojų poilsines keliones į populiarius užsienio žiemos ir vasaros kurortus, pavadinus jas mokymais ar verslo kelionėmis, mokama įmonių lėšomis, šias sąnaudas nepagrįstai priskiriant leidžiamiems atskaitymams ir taip mažinant mokėtinus mokesčius. Pvz., Į Austrijos Insbruko kalnų kurortą dalyvauti personalo mokymuose viena Klaipėdos lauko ir vidaus inžinerinių tinklų projektavimo bendrovė delegavo 9 darbuotojus, už jų skrydį lėktuvu ir apgyvendinimą kurorto viešbutyje sumokėjusi per 30 tūkst. litų. Neturėjusi jokių įrodančių dokumentų, kad darbuotojai į kelionę vyko darbo reikalais, bendrovė turėjo patikslinti deklaracijas ir sumokėti į biudžetą nesumokėtą gyventojų pajamų mokestį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių