Ignoruojantiems kurorto taisykles – griežtas palangiškių atsakas

Sprendimas Palangos Savivaldybėje įsteigti Viešosios tvarkos skyrių jau per pirmuosius skyriaus gyvavimo metus neabejotinai pasiteisino: kurorte sumažėjo apleistų ir neprižiūrimų pastatų bei žemės sklypų, nelegalių statinių ir išorinių reklamų, vis rečiau kurorto gyventojus ir svečius trukdo iš kavinių per garsiai sklindanti muzika, - trivtina kurorto valdžia.

Sprendžiama operatyviau

Pasak Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo Petro Keinio, darbo skyriaus specialistams netrūko ne tik kurortinio sezono metu, bet ir dabar.

„Įsteigus Viešosios tvarkos skyrių, vietos gyventojams atsirado galimybė kreiptis į Savivaldybės specialistus dėl mieste esančios netvarkos, tad problemas imta spręsti operatyviau. Padedame įgyvendinti miesto tarybos sprendimus, juk mūsų tikslas – kad Palanga gyventų ramiai ir tvarkingai“, - sakė P. Keinys.

Apleisti statiniai

Vienas pirmųjų darbų, kurio ėmėsi Viešosios tvarkos skyriaus specialistai, yra apleisti ir neprižiūrimi pastatai bei žemės sklypai. Palangiškiai, dažnai kurorte besilankantys svečiai ar verslą čia plėtojantys gyventojai netruko pastebėti akivaizdžius pasikeitimus: buvo atlikta per 100 patikrinimų, apsileidusiems savininkams išsiųsti įspėjimai susitvarkyti. Dalis apleistų objektų buvo sutvarkyta, kiti – aptverti bei izoliuoti, kad negadintų miesto vaizdo bei nekeltų pavojaus praeiviams.

„Labai džiaugiuosi, kad mums pavyko priversti sutvarkyti bendrovėi „Palink“ priklausantį statinį, stovintį labai judrioje miesto vietoje, šalia daugiabučių gyvenamųjų namų kvartalo. Dabar griuvėsių vietoje išdygo kuklus tvarkingas pastatukas. Ne be Viešosios tvarkos skyriaus pagalbos užsandarintas pastatas, esantis šalia A. Mončio namų-muziejaus. Šioje gatvėje yra įsikūręs ir Civilinės metrikacijos skyrius, žmonės čia vyksta su gražiais tikslais, tad sugriuvęs pastatas tikrai nepuošė vaizdo“, - sakė Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotoja Danutė Mikienė.

Tarp tvarkomų paminėtini ir Ganyklų g. 39, Meilės al. 26A, Ganyklų g. 55, Vytauto g. 33, Kretingos g. 2, Žvejų g. 2, Birutės g. 18 ir kiti pastatai. Sutvarkyta teritorija ir pradėtos naujų pastatų statybos Ganyklų g. 8, 10 Palangoje. Šventosios seniūnijoje 17 žemės sklypų savininkams įteikti oficialūs įspėjimai dėl nenušienautos žolės bei neprižiūrimų žemės sklypų, didžioji dalis savininkų į pastabas sureagavo.

Lauko prekyba

Prasidėjus kurortiniam sezonui, kaip ir kasmet Palangoje suaktyvėjo lauko prekyba. Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai savarankiškai bei bendradarbiaudami su Palangos policijos, Viešojo  saugumo tarnybos, Valstybinės mokesčių inspekcijos, Palangos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Palangos miesto aplinkos apsaugos agentūros pareigūnais atliko per 150 patikrinimų, kurių metu nustatyti pažeidimai, surašyti 92 administracinių teisės pažeidimų protokolai.

Vykdant triukšmo prevenciją Palangoje, Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai dirbo naktimis. Atsakingiems asmenims už kavinių veiklą buvo įteikti 32 įspėjimai, kuriuose nurodyta, apie gresiančią administracinę atsakomybę už teisės aktų reglamentuojančių triukšmo valdymą, pažeidimus.

Nelegalūs statiniai

Darbo netrūko ir kontroliuojant prekybą iš laikinųjų statinių. Vasarą šalia visus reikiamus leidimus turinčių verslininkų prekybos vietų ėmė dygti nelegalūs statiniai. Tad Viešosios tvarkos skyriaus specialistams teko operatyviai reaguoti į pažeidimus, fiksuoti nelegalius statinius bei imtis priemonių, kad be leidimų ir derinimų per vieną naktį „išdygę“ statiniai būtų nukelti.

„Kai kuriuos nelegalius statinius pastebėdavome patys, apie dalį jų pranešdavo verslininkai. Į kiekvieną signalą reaguojame operatyviai, nes iš kuo greičiau imiesi priemonių, tuo paprasčiau tuos statinius nukelti“, - sakė P. Keinys.

Per metus miesto teritorijoje buvo nukeldinta 11 nelegalių kioskų, palapinių, sudarytas nelegaliai pastatytų laikinų prekybos įrengimų bei kioskų sąrašas.

Nelegali reklama

Ne mažesnis galvos skausmas nei apleisti pastatai Viešosios tvarkos skyriaus specialistams tapo ir nelegali išorinė reklama, tačiau teigiamų poslinkių matyti ir šioje srityje. Šiandien ne tik vietos gyventojai, bet ir į Palangą atvažiuojantys svečiai pastebi, kad reklamų mieste sumažėjo.

„Per metus buvo užfiksuotas 71 Savivaldybės tarybos patvirtintų Išorinės reklamos įrengimo taisyklių pažeidimo atvejis, iš jų 14 po perspėjimo išmontavo savo reklamines iškabas, 28 reklaminės veiklos subjektai išsiėmė leidimus skleisti išorinę reklamą Palangos mieste bei susimokėjo Palangos miesto rinkliavą, o 34  išorinės reklamos  veiklos subjektams surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai“, - teigė P. Keinys.

Už nelegalią išorinę reklamą išieškota per 54 tūkst. litų.

Sulaukia grasinimų

Per metus Viešosios tvarkos skyriaus specialistai surašė 2162 administracinius teisės pažeidimo protokolus. Tačiau kovoti su pažeidėjais nėra paprasta  - Viešosios tvarkos skyriaus specialistai sulaukia ir grasinimų, ir skundų.

Pasak P. Keinio, didžioji dalis nustatytų pažeidėjų yra ne palangiškiai, o atvykusieji iš kitų miestų su tikslu kurorte užsidirbti per vasarą ar įsigiję nekilnojamąjį turtą kaip investiciją bei jo neprižiūrintys. Tačiau dėl to nukenčia būtent vietos gyventojai, priversti kęsti netvarką ar gyventi ir svečius priiminėti šalia apleisto pastato ar sklypo, kuriame nė karto per vasarą nebuvo nupjauta žolė. P. Keinio teigimu, tiek dabar, tiek ateityje bus imamasi priemonių, kad kurortas būtų tvarkingas, o palangiškiai savo mieste jaustųsi patogiai.

„Viešosios tvarkos skyriaus atsiradimas buvo šokas tiems, kurie veiklą vykdo pažeisdami įstatymus. Todėl dirbame lyg po padidinamuoju stiklu – kiekvienas mūsų sprendimas akylai stebimas. Tačiau legaliai veiklą vykdantiems, mokesčius mokantiems verslininkams mes tapome lyg ir užnugaris kovojant su nesąžiningais konkurentais. Geranoriškai kviečiame visus gyventojus, sąžiningai dirbančius verslininkus bendradarbiauti su Viešosios tvarkos skyriumi ir kartu kovoti už gražią ir tvarkingą aplinką“, - sakė P. Keinys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių