Ieškomas šaulys, mirtinai sužalojęs kaunietės augintinį (papildyta)

Kauno teisėsaugininkai narplioja nusikaltimą, savo scenarijumi primenantį Jono Biliūno apsakymą „Kliudžiau“. Pareigūnai ieško, kaip įtariama, iš pneumatinio šautuvo į nedidelį katiną šovusio ir gyvūną mirtinai sužalojusio asmens.

Nusikaltimas įvykdytas sekmadienį apie pietus. 25 metų kaunietė pasakojo tądien, apie 15 val., grįžusi į namus S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje ir pastebėjusi, kad jos augintinis negaluoja. Nuvežus katiną į veterinarijos kliniką, paaiškėjo, kad gyvūnas peršautas. Pagal sužalojimų pobūdį spėjama, kad galėjo būti šauta iš pneumatinio ginklo.

Pirmadienį vakarop gyvūnas nugaišo. Jo šeimininkė apie nusikaltimą nedelsiant pranešė policijai. Centro policijos komisariate dėl žiauraus elgesio su gyvūnais pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už gyvūno suluošinimą, kankinimą ar nužudymą Baudžiamajame kodekse numatyta bausmė nuo baudos arba arešto iki laisvės atėmimo vieneriems metams.

Papildyta 14 val.

Apie nustatytus įtariamuosius policijos pareigūnai kol kas nepraneša. Aiškinamasi ar tai galėję būti vietos gyventojai, ar vis tik šaudė atvykėliai, nutarę išmėginti akies taiklumą Aleksoto apylinkėse. Anot teisėsaugininkų, pneumatinių ginklų registre fiksuojami tik galingieji tokio tipo šautuvai ir jų šeimininkai, o kiti gali likti žinomi tik ginklų prekeiviams. Beje, ne paslaptis, kad parduotuvėse įsigiję mažesnės galios leidimų nereikalaujančius pneumatinius šautuvus, „auksarankiai“ jaunuoliai greitai pakeičia spyruokles ir kitas reikiamas detales ir taip gerokai padidina ginklų galingumą.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos Viešosios tvarkos valdybos Licencijavimo skyriaus specialistas Raimondas Ščeponas paaiškino, kad pneumatiniai ginklai (vadinamieji „orinukai“) pagal savo galingumą skirstomi į C ir D kategorijas. Pastarajai priskiriami silpnesni (sviedinio kinetinė energija - nuo 2,5 iki 7,5 džaulių) šautuvai. Jiems įsigyti atskiras policijos leidimas nereikalingas.

Didesnės galios pneumatiniai ginklai patenka į C kategoriją, o čia jiems galioja tos pačios taisyklės, kaip ir graižtviniams šautuvams - reikalingas leidimas ir visa kita. Nesvarbu, ar pirktumėte medžioklinį karabiną ar „orinuką“, privalu pasirūpinti visa dokumentacija.

Beje, Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo 13-asis straipsnis aiškiai numato, kad tiek C, tiek ir D kategorijos ginklai gali būti naudojami tik sportui. Taigi parduotuvės darbuotojai, parduodami D kategorijos pneumatinius ginklus, privalo pareikalauti ne tik pirkėjo asmens dokumento, bet ir papildomų pažymų.

Įstatymas aiškiai numato, kad tokius ginklus gali įsigyti ir turėti fiziniai asmenys nuo 16 metų - šaudymo sporto organizacijų nariai, pateikę asmens dokumentus, sporto organizacijos tarpininkavimo raštą ir galiojantį šios organizacijos nario pažymėjimą.

„Vien pažymėjimo nepakanka, mat jame nenurodyta, kokiais konkrečiais ginklais sportininkas naudojasi. Taigi parduotuvėse turi būti griežtai reikalaujama visų dokumentų. Prekeiviai neturėtų bet kam pardavinėti šių ginklų. Beje, kalbant apie prekybą tokiais ginklais interneto skelbimų lentose, reikia pastebėti, kad tai yra neteisėta. Ginklų prekybai reikalinga licencija, tad bet kas panorėjęs šia veikla užsiimti negali“, - pastebėjo R.Ščeponas.


Šiame straipsnyje: žiaurus elgesys su gyvūnais

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių