I.Degutienė neatmeta, kad sutartis su „Dalkia“ gali būti nutraukta

Seimo pirmininkė Irena Degutienė teigia dedanti viltis į prokurorus, kad jie išaiškintų vilniečiams už lapkritį pateiktų didelių šildymo sąskaitų mįsles. Seimo vadovė neatmetė, jog Generalinės prokuratūros tyrimas gali duoti pagrindo nutraukti ilgametę Vilniaus šilumos ūkio nuomos sutartį su Prancūzijos koncernu „Dalkia“.

„Na, jeigu dabar pavyktų įrodyti, kad “Vilniaus energija„ (antrinė “Dalkia„ įmonė - BNS) veikė nesąžiningai, gal atsirastų aplinkybės ir nutraukti tas nuostolingas sutartis. Tačiau aš manau, kad šiandien reikia palaukti prokuratūros tyrimo išvadų ir tada bus matyti, ką reikia toliau daryti“, - interviu Žinių radijui sakė I.Degutienė.

Jos teigimu, nė vieno kito Lietuvos miesto valdžia taip blogai netvarko šilumos ūkio, kaip Vilniaus valdžia.

„Jeigu mes turėsime konkrečiai išaiškintas aplinkybes, kodėl taip atsitiko ir prokuratūra tai pasakys, tada jau susidaro prielaidos nutraukti ydingas sutartis, kurios kenkia vartotojui ir kenkia visuomenės interesui. Kita vertus, kiti miestai su šilumos ūkiais tvarkosi ne taip blogai, kaip Vilniuje“, - sakė I.Degutienė.

Jos teigimu, galimą Vilniaus šilumos ūkio susigrąžinimą iš privataus operatoriaus rankų būtina gerai pasverti.

„Šiandien turbūt svarstytini visi variantai, tačiau jie turi būti labai gerai apmąstyti. Kad tie patys , kurie dabar sau kraunasi pelnus, teikdami abejotinas sąskaitas už šildymą, dar labiau nepasipelnytų lengvai pabėgę nuo atsakomybės ir už tai gavę dideles kompensacijas už nutrauktas sutartis“, - tvirtino Seimo vadovė.

Ji patvirtino sutinkanti su Lietuvos banko valdybos nario Raimondo Kuodžio mintimis, jog ten, kur nėra rinkos, šildymo sistemas apsimoka susigrąžinti.

„Aš visiškai sutinku su R.Kuodžiu, kad jei nėra rinkos, šiuo atveju, tai yra monopolis Vilniaus mieste, tai geriau šildymo sistemas sugrąžinti į valstybės nuosavybę, tada bent turi kažkokius svertus konkrečiai nurodyti valdyti ir kaip valdžios atstovas prisiimti tam tikrą atsakomybę, jeigu kažkas kažko nevykdo. O šiandien yra monopolis ir valdymas tampa žymiai sudėtingesnis. Yra savininkai ir jie į nieką nereaguoja. Išties turbūt reikėtų mąstyti visiems apie patyrusio ekonomisto siūlymą ir jį plačiau analizuoti“, - sakė I.Degutienė.

Jos teigimu, pastaruoju metu susidarė įspūdis, kad darbai ir atsakomybė stumdomi nuo savęs, pasigendama kontroliuojančių institucijų aktyvumo.

„Man pačiai kartais susidaro įspūdis, kad gyveni valstybėje, kur nežinai, ką daryti, todėl kad vienas nuo kito stumdo, vienas kitą kaltina. Šita situacija su šildymu Vilniuje tikrai yra skandalinga ir kada sąskaitos už gruodį dabar jau 25 proc. mažesnės nei buvo prieš metus, tai kas gi įvyko, kad per mėnesį taip sumažėjo sąskaitos? Juk gruodis taip pat buvo pakankamai šiltas kaip ir lapkritis. Pagaliau ir Energetikos inspekcija, ir kitos kontroliuojančios institucijos ėmėsi daryti tai, ką jos ir turi daryti, arba ką jos privalėjo daryti - tai yra vykdyti kontrolę. Tada kyla klausimas, kodėl tų veiksmų, tokių konkrečių ir realių, nebuvo anksčiau“, - sakė Seimo pirmininkė.

Ji pareiškė tikinti, kad kaltininkus nustatys ir tyrimą deramai atliks Generalinė prokuratūra.

„Būtent tos atsakomybės, kai padaryti nusižengimai, šiandien aš ir pasigendu. Negali taip būti teisinėje valstybėje. Jeigu tu padarei nusižengimą, nesvarbu, kas toks esi, bet atsakomybė turi būti įvardinta ir tas žmogus turi atsakyti už savo veiksmus“, - teigė I.Degutienė.

Energetikos inspekcija praėjusį pirmadienį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl „Dalkia“ valdomos centralizuotą šilumą tiekiančios įmonės „Vilniaus energija“ sąskaitų už šildymą. Prokuratūros prašoma pradėti tyrimą, ar nebuvo pažeistas viešasis interesas bei nustatyti, ar nebuvo padaryta turtinė žala didelei daliai Vilniaus miesto šilumos vartotojų.

Inspekcija taip pat kreipėsi į Konkurencijos tarybą, Kainų komisiją bei Vartotojų teisių apsaugos tarnybą, prašydama jas inicijuoti ir atlikti tyrimus.

Vilniaus šilumos tinklų turtas iki 2017 metų yra išnuomotas Prancūzijos koncerno „Dalkia“ valdomai bendrovei „Vilniaus energija“. Vilnius taryba 2010 metų birželį nepritarė siūlymui dar dvidešimčiai metų - iki 2037 metų pratęsti Vilniaus šilumos tinklų nuomą koncernui „Dalkia“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių