Į Vilnių atvyksta Nacionalinis Gruzijos baletas Sukhisvili

Įsivaizduokite gyvenimo liepsną, kunkuliuojančią gruzino krūtinėje. Gruzija nuo seno garsėjo ne tik puikiais dainiais ir kerinčiomis moterimis, bet ir sau lygių neturinčiais šokėjais.

Gruodžio 5-ąją Vilniuje, Kongresų rūmų salėje savąją programą pristatys pasaulinę šlovę užsitarnavęs Nacionalinis Gruzijos baletas Sukhishvili su orkestru, rašoma organizatorių pranešime.

Bene kiekvieną žiūrovą iš pat pradžių kolektyvas nustebina masiškumu, bet pažvelgus atidžiau akivaizdu, kad gruzinų šou jokių „antro plano“ artistų nėra. Visi lyg vienas jie šoka ranka rankon, koja kojon. „National Ballet Sukhishvili“ pasirodymas – tai greitis, tikslumas, aistra, kostiumai ir kraują kunkuliuoti priverčiantis šokis.

 

Nacionalinį Gruzijos baletą 1945-aisiais įkūrė šokėjai Iliko Sukhishvili ir Nino Ramishvili. Jis tapo pirmuoju profesionaliu šalies šokių kolektyvu. Sukhishvili ir Ramishvili tapo neišskiriamais partneriais tiek ant scenos, tiek gyvenime, pilname kūrybinių nuotykių. Šiuo metu Nacionaliniam Gruzijos baletui vadovauja jau trečioji šiam darbui atsidavusios Sukhishvili šeimos karta. Trupę sudaro net 70 šokėjų ir nedidelis orkestras. 

Gruzinų šokiai skirstomi į solinius, poromis ir grupinius. Tačiau net šokdami būriu šokėjai nepraranda individualumo ir judesių raiškumo. Moterims gruzinų balete tenka įdomus vaidmuo – jos ne tik gracingos, pilnos žavesio, bet ir palyginus ramios bei švelnios. Lengvutės it pūkai jos šokdamos, atrodo, sklendžia pakilusios nuo scenos. Vargu ar bereikia pasakoti apie Gruzijos moterų grožį. Ryškiomis lūpomis juodbruvos šokėjos ne tik tankiau alsuoti priverčia ant scenos esančius kolegas, bet ir žiūrovus salėje.

Unikalia ir itin sudėtinga technika pasižymi vyrai. Jie, kitaip nei šokėjai visame pasaulyje, šoka ant kojų pirštų be specialių pakietinimų baleto bateliuose. Judesius jie atlieka taip taip greitai ir tiksliai , kad kartais net sunku įžiūrėti, o jų šuolius galėtų pakartoti ne kiekvienas baleto primarijus. Pasirodymo metu į vientisą šou susilieja mušami būgnai, neįtikėtinai lankstūs, praktiškai vienodo aukščio, šokėjų kūnai ir tobulai suderinti judesiai. Lyg jie būtų vienas. Gruzinų vyrai neįtikėtinai greiti ir stiprūs, o jų kojos tarytum spyruoklės – vos nusileidę ant žemės šokėjai vėl skrieja ore.

 


Šiame straipsnyje: Sukhisvili

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių