Į sostinės gatves – tik su žibintu rankoje

Vilniaus miesto valdžia dėl lėšų stokos ketina išjungti daugiau gatvės žibintų. Kai kurios miesto pakraščių gatvelės gali likti visiškai neapšviestos.

Nuo tamsos išgelbės sniegas

Vilniaus miesto savivaldybėje rengiamas sostinės gatvių apšvietimo planas. Šiuo metu Vilniaus gatvėse dėl sunkmečio išjungtas kas trečias žibintas. Nuo šios savaitės vidurio, greičiausiai ketvirtadienio, situacija gali apvirsti aukštyn kojomis - visame mieste liks šviesti kas trečias žibintas.

Tolėliau nuo pagrindinių gatvių nutolusiose vietovėse, kur yra mažiau pėsčiųjų, ketinama žibintus išvis išjungti. Preliminariai tokiu galėtų būti plentas į Naująją Vilnią, kur eismas vyksta tik automobiliais. Tikslus sąrašas, kuriose gatvėse nešvies nė vienas žibintas, paaiškės trečiadienį.

Tokios drastiškos priemonės ketinama imtis dėl lėšų stokos. Mat sostinės gatvių apšvietimui šiemet reikėtų 13-14 mln. litų. Šiemet sostinės biudžete šioms reikmėms preliminariai numatytas vos 1 mln. litų. Tačiau miesto valdžia nusiteikusi optimistiškai ir mano, kad išjungus du žibintus iš trijų, miestiečiai nenukentės.

„Šviesos negalima išjungti nei senamiestyje, nei kiemuose. Kai ten tamsu – gyventojams nesaugu. Tačiau visose gatvėse, net ir Konstitucijos prospekte, dvi lempas išjungei, trečią palikai - kol sniegas ir visur balta, viskas kuo puikiausiai atsispindės. Visiškai pakaks, turint omenyje, kad žibintai stovi abiejose gatvės pusėse. Vakar grįžinėjau per Uteną – ten šviečia kas trečias žibintas ir to visai pakanka“, - nuomone dalijosi Vilniaus administracijos direktorius Vytautas Milėnas. 

Tamsa baugina miestiečius

Portalo kalbinti gyventojai sutartinai tvirtino esą tik iš dalies patenkinti dabartiniu sostinės gatvių apšvietimu. Pavyzdžiui, garbingo amžiaus vilniečiai, gyvenantys centre, tikino, kad sutemus stengiasi iš namų nosies nekišti. Vairuotojai pasigenda daugiau šviesos ties perėjomis. Mat tamsiu paros metu gatvėje išnirusį  pėsčiąjį pastebėti sunku, o žiemą laiku sustabdyti automobilį sudėtinga.

Vilniečiai nusistebėjo, kad sostinės valdžia per krizę, kai nusikalstamumas tik didėja, ketina dar sumažinti šviesos miesto gatvėse, o kai kur žibintus ir visai išjungti.

„Nieko sau! Visiška nesąmonė. Jau dabar gatvėse tamsu, o kai dar daugiau šviestuvų išjungs, tai avarijų ir apiplėšimų kiek bus? Ačiū Dievui, manęs dar nėra niekas užpuolę, bet kiek esu girdėjusi, kad ypač vakare einant iš parduotuvės kažkas kažką primušė, telefoną atėmė... Miestiečių saugumo sąskaita taupyti - visiška nesąmonė“, - piktinosi Vilniaus užmiestyje gyvenanti Regina Palubinskienė.

Statistika negailestinga sostinei

Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas ne viename interviu yra pabrėžęs, kad tamsa tik skatina nusikalstamumą. Tą patvirtina ir nusikalstamų veikų Vilniaus mieste statistika

Vidaus reikalų ministerijos svetainėje iš pateiktų suvestinių matyti, kad Vilniaus miesto viešosiose vietose daugiausia nusikaltimų įvykdoma dieną. Pernai metais nuo 9 val. iki 12 val. užregistruoti 846 atvejai. Tačiau pastebėta, kad sutemus, ypač pasibaigus oficialioms darbo valandoms, nusikaltimų skaičius sotinės gatvėse šokteli keliomis dešimtimis. Tarp 16-18 val. pernai užregistruota 786 nusikaltimai, įvykdyti viešose vietose. 

Lietuvos policijos Eismo priežiūros tarnyba skelbia, kad pernai daugiausia eismo įvykių užregistruota Kauno apskrityje – 933. Antrasis statistinėje lentelėje atsidūrė Vilnius, kuriame pernai užregistruota  681 eismo įvykių. Tačiau daugiausia žmonių eismo įvykiuose žuvo būtent Vilniuje. Skaičius siekia – 26, kai kitose miesto savivaldybėse tokių atvejų užregistruota trečdaliu mažiau.

____________________________________________________________________

Miestą smaugia skolos už elektrą

Ne gana to, kad šiais metasi Vilniaus gatvių apšvietimui ketinama skirti grašius iš būtinų 13 mln. litų, dar teks mokėti ir skolas už 2009-uosius. Mat šių metų sausio pradžioje už gatvių apšvietimą sostinės bendrovė „Vilniaus gatvių elektros apšvietimo tinklai“  „Rytų skirstomiesiems tinklams“ (RST) buvo skolingi apie 2 mln. litų.

Kuomet RST pagrasino už skolas miestui išjungsianti elektros energiją, sostinės valdžia suskato ieškoti lėšų. Sausio viduryje bendrovei sumokėta 700 tūkst. litų. Likusi suma, siekianti apie 1,3 mln. litų, bus atiduodama per 12 mėnesių lygiomis dalimis. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių