Į Kauną sugrįžo dingęs M.K.Čiurlionio paveikslas

Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje Kaune vėl bus eksponuojama neįkainojama nacionalinė vertybė - 80 metų laikytas dingusiu, po ilgų pastangų rastas ir šiomis dienomis į Lietuvą pargabentas Mikalojaus Konstantino Čiurlionio tapybos darbas.

1909 metais tapytas paveikslas "Piramidžių sonata. Andante" visuomenei bus pristatytas pirmadienį. Paveikslas yra nerestauruotas, jis kol kas neeksponuojamas.

Apie šį dailės kūrinį daug metų buvo nežinoma. Jis surastas gana atsitiktinai. Apie tapybos kūrinį buvo užsiminta anglų kalba leidžiamame žurnale „Lithuania in the World". Jį „Fly-LAL" lėktuve perskaitė vienas Hagoje gyvenantis žmogus, kuris turėjo šį paveikslą. Jis susisiekė su muziejumi ir ėmė derėtis dėl paveikslo pardavimo. Muziejus sutiko nupirkti brangaią vertybę (nuotr. žemiau) už kol kas neskelbiamą sumą. Anot muziejaus darbuotojų, kainą draudžia skelbti sutartis su pardavėju.

Šiuo metu muziejuje eksponuojama nepilna „Piramidžių sonata":  dvi dalys - „Allegro" ir „Scherzo". „Andante" buvo įsigijęs kolekcionierius Pavelas Pustoškinas, kuris dirbo Rusijos atstovybės Nyderlanduose sekretoriumi. Jo sutikimu paveikslas buvo eksponuojamas  pomirtinėse M.K.Čiurlionio parodose Vilniuje ir Kaune, po to - 1911 - 1912 m. Maskvoje ir Peterburge.

1928 m. laiške muziejui jis rašė, kad paveikslą pirko parodoje Peterburge, o 1913 m. išsivežė į Hagą.

1928 metais Lietuva bandė išpirkti šį paveikslą, bet prašoma suma pasirodė per didelė. Apie tai 2000 metais rašė žurnalas „Lithuania in the World".

Pagal Hagos Nyderlandų meno istorijos instituto laišką, 1964 m. „Piramidžių sonatos" „Andante" paveikslas buvo eksponuotas Milane („Galeria Levante"). Tolesnis paveikslo likimas buvo nežinomas. Iki šiol Lietuvoje turėta tik nespalvota jo fotografija.


Šiame straipsnyje: Čiurlionispaveikslas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių