Į Kauną grįžta laukinio reketo laikai?

Daškinių gaujos viešpatavimo laikai senokai praėjo. Nepaisant to, neseniai šios gaujos vardas vėl nuskambėjo. Kaip įtariama, ekonominis sunkmetis buvusius daškinius vėl privertė imtis reketo.

Bandė įbauginti konkurentus

Du buvę aukšto rango Daškinių gaujos šulai - 47-erių Robertas Užukauskas, pravarde Rublis, ir ketveriais metais vyresnis jo bendras Rolandas Dromantas, pravarde Ilgas, teismo laukia už grotų. Jie įtariami didelės vertės turto prievartavimu.

Abu įtariamieji buvo sulaikyti pirmosiomis šių metų dienomis. Teismas patenkino prokurorų prašymą ir leido pusamžius vyrus iš pradžių suimti mėnesiui, o vėliau  suėmimo terminas pratęstas dar trims mėnesiams.

Pernai rudenį Kauno prekybos ir pramogų centro "Akropolis" viename  restoranų jie kelis kartus susitiko su kauniečiu verslininku.

Iš pradžių tik užuominomis, o vėliau ir tiesmukais grasinimais Ilgas ir Rublis mėgino įbauginti  maisto papildų prekyba užsiimančiai įmonei vadovaujantį 35-erių vyrą. Verslininkas terorizuotas, kad pasitrauktų iš verslo ir nesudarytų konkurencijos.

Dantis klijuosis pats

Teisme R.Užukauskas jam metamus kaltinimus neigė tvirtindamas, kad tai esą buvę dalykiški verslo pokalbiai tarp konkurentų.

"Sako, kad aš kažkam grasinau mirtimi. Norėčiau išgirsti tuos garso įrašus. Kaltu neprisipažįstu ir prašau manęs daugiau nesuiminėti bei išleisti į laisvę", - svarstant, ar pratęsti kardomąją priemonę, teisme kalbėjo Rublis.

Jo bendro R.Dromanto advokatas teisme pasitelkė netgi odontologų pažymą, liudijančią, kad įtariamajam reikalinga neatidėliotina medikų pagalba. "Man jau žandikaulis pradėjo deformuotis, plokštelė sulūžo. Dantys byra, pats kameroje klijuoju", - teismą bandė sugraudinti buvęs daškinis.

Ilgas nepraleido progos pasipuikuoti savo sukauptais turtais. Į prokurorės teiginį, esą jis turi likti už grotų, nes niekur nedirba ir negauna legalių pajamų, R.Dromantas atkirto turįs užtektinai kapitalo, kad nedirbtų nors ir visą ateinantį dešimtmetį.

Teismo šie argumentai neįtikino, todėl abu daškiniai liko už grotų. Kauno apygardos teisme jų bylą numatyta nagrinėti kovą.

Mafija gimusi nemiršta

"Kauno diena" pabandė pažvelgti, kas privertė buvusius daškinius vėl griebtis seno amato - reketo.

"Yra toks blogas posakis: jeigu mafija gimė, mafija nemiršta. Pastebima, kad jei buvęs nusikalstamos grupuotės narys ir tampa normaliu verslininku, prireikus tam verslui užtikrinti jis bet kada gali panaudoti nusikalstamus metodus", - pastebi kažkada  Vidaus reikalų ministerijoje specialiai sudarytai operatyvinei grupei vadovavęs Kriminalinės paieškos valdybos trečiojo skyriaus viršininkas Alvydas Sadeckas.

Paklaustas apie daškinių veiklą ir jos metodus, A.Sadeckas sakė, kad pastaruosius "artimiau pažinoti" turėtų Kauno kriminalistai, kuriems buvo pavesta dirbti aiškinantis Remigijaus Daškevičiaus vadovaujamos grupuotės nusikalstamą veiklą. Respublikiniu lygiu aukščiausio rango pareigūnai daugiau dėmesio skirdavo daktarams.

Konkuravo su daktarais

Kauno policijai sulaikius Rublį ir Ilgą bei paskelbus jų nuotraukas, į Kauno apygardos prokuratūrą kreipėsi nemažai verslininkų, taip pat nukentėjusių nuo šio buvusių daškinių tandemo. Kiek yra tiksliai nukentėjusiųjų, prokurorai atskleisti nenori.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Organizuotų nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai taip pat kol kas linkę tylėti.

Neoficialiai užsimenama, kad ir kriminalistus glumina šešėliniame nusikaltėlių pasaulyje vykstančios rokiruotės, kai, be šiuo metu Kaune karaliaujančių agurkinių ir kamuolinių, dar tenka tramdyti ir buvusius daškinius.

Vienintelis iš Kauno teisėsaugininkų elito prisiminimais apie kadaise mieste siautėjusius daškinius sutiko pasidalyti nuo 1998-ųjų rudens beveik devynerius metus Kauno policijos viršininko pavaduotojo pareigas ėjęs ir kriminalistus kuravęs Antanas Gaižauskas.

2007-aisiais į pensiją išėjęs komisaras prisiminė, kad, jam atėjus dirbti į Kauno policiją, daškiniai su lyderiu R.Daškevičiumi buvo pasiekę savo įtakos viršūnę.
"Tada daškinių įtaka šešėliniame miesto gyvenime buvo itin jaučiama. Jie jautėsi pasiekę savo galybės viršūnę: susišaudymai, prekyba narkotikais, - pirmąją akistatą su kriminalinio Kauno gyvenimo užkulisiais prisiminė A.Gaižauskas. - Daškinių santykiai su daktarais? Tai buvo nuolatinės, nenutrūkstamos lenktynės, kas ką įveiks."

Išsiskirstė žuvus bosui

2001 m. lapkritį Vilniuje prie italų restorano durų snaiperio paleista vienintelė kulka pakirto Daškinių gaujos vadeivą ir tuometį Lietuvos bokso federacijos prezidentą R.Daškevičių, pravarde Daškė.

"Po šio įvykio vieni daškiniai emigravo į užsienį, kiti sėdo už grotų, treti išsiskirstė ir prisišliejo prie kitų tuo metu veikusių grupuočių. Kito lyderio, kuris būtų prilygęs žuvusiam Daškevičiui, taip ir neatsirado. Prasidėjo turto dalybos. Kaip žinome, kažkam atsitikus, labai greitai, lyg maitvanagiai, visi sulekia ir ima aiškintis, kas kam priklauso", - pasakojo buvęs Kauno kriminalistų vadovas.

Simbolines Daškinių grupuotės lyderio pozicijas perėmė R.Dromantas, kuris buvo laikomas artimu Daškės bičiuliu ir dešiniąja ranka. Naujajam vadeivai talkinti ėmėsi ištikimas parankinis R.Užukauskas. Artimas jų ryšys išliko iki šių dienų.

Daugelį tuo metu Daškinių gaujos užgyventų turtų išsikovojęs Ilgas netrukus po vadeivos žūties pasisamdė apsaugininkus ir ėmė važinėti tik šarvuotais automobiliais. Kačerginės gyventojai dar ir dabar su nuostaba žiūri į vaizdingoje gyvenvietės vietoje tarp pušų stūksančius prabangius R.Dromanto apartamentus, kurių didžiulė tvora iš visų pusių nukarstyta vaizdo stebėjimo kameromis.

Įžūlūs ir žiaurūs

Po R.Daškevičiaus žūties nemažą kapitalą sukaupusioje gaujoje įvyko skilimas. Vienos barikadų pusės atstovai pažėrė kaltinimų R.Dromantui, esą boso žmogžudystę užsakė ir suorganizavo jis, siekdamas užvaldyti didelius turtus. Jo pusėn stojo ne tik Rublis, bet ir Antoniu pramintas Algirdas Antanynas, kurį 2002 m. sausį, praėjus vos keliems mėnesiams po Daškės nužudymo, Laisvės alėjoje apšaudė už vadeivos žūtį keršiję kiti gaujos nariai. Kulka pataikė Antoniui į stuburą, tad vyriškis, nors ir išgyveno, visam laikui liko suluošintas. Po tokių įvykių ne tik Ilgas, bet ir Rublis viešumoje pasirodydavo tik lydimi ginkluotų apsaugininkų.

Žiaurus elgesys ir nežabotas įžūlumas - tuo garsėjo daškiniai. Jai priklausė nemažai jaunuolių, kurie reguliariai treniruodavosi sporto salėse, kultivavo įvairius kovos menus. Kalbama, kad net Daktarų gaujos smogikai mėgdavę pagąsdinti savo aukas daškinių vardu.

Po nepriklausomybės atgavimo, be Henriko Daktaro, Kauno nusikaltėlių gretose buvo itin ryški ir R.Daškevičiaus figūra. Tai viena priežasčių, dėl ko gaujos tarpusavyje dažnai konfliktavo, nesutarė dėl įtakos zonų.

Kalbama, kad būtent daškiniai  pirmieji pradėjo rūpintis, kaip  kriminaliniu būdu gautas lėšas perkelti į oficialų verslą. Tam gangsteriai samdėsi profesionalius finansinius patarėjus.

Tačiau šių dienų įvykiai patvirtina, kad ir tapę "solidžiais verslininkais" buvę reketininkai negali pamiršti senojo savo amato. Pareigūnai įtaria, kad tokiam sugrįžimui įtakos turi ir ekonominė krizė.

Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas
Visos Kauno nusikalstamos grupuotės teisėsaugos pareigūnams kėlė nemenkų rūpesčių. Daškiniai - ne išimtis. Tai buvo išties rimta problema. 

Manau, kad siaučianti ekonominė krizė neabejotinai prisidėjo prie to, kad žmonės su kriminaliniu šleifu, kurį laiką lindėję šešėlyje, vėl grįžo ir savais principais ėmėsi spręsti savo reikalus. Verslas skundžiasi pinigų stoka, tad ne išimtis ir nusikaltėlių pasaulis. Jo atstovai priversti aktyvinti savo veiklą ir ieškoti būdų, kaip gauti pinigų. Prisimenami senieji veiklos metodai ir diegiami nauji.

Gerai yra tai, kad aktyvesnė tapo visuomenė. Anksčiau verslininkai mokėdavo duoklę. Nusikaltėlių būdavo bijoma, pasiduodama jų įtakai. Dabar viskas pasikeitė. Visuomenė subrendo, žmonės įgijo pasitikėjimo ir netoleruoja nusikaltėlių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių