Į džiazo svaigulį kviečia 7-asis „Vilniaus Mama Jazz"

Į svaiginantį džiazo svingą kviečia septintasis tarptautinis džiazo festivalis „Vilnius Mama Jazz 2008".

Nuo 2002-ųjų gyvuojantis vienas didžiausių sostinės džiazo muzikos renginių „Vilnius Mama Jazz 2008" (2005 - 2007 m. festivalis vadinosi „Vilnius City Jazz") lapkričio 11-15 dienomis pristatys jau septintąją koncertų programą. Joje - JAV, Prancūzijos, Šveicarijos, Italijos, Pietų Afrikos bei Lietuvos džiazo korifėjų projektai. Per penkias festivalio dienas bus pristatyti devyni projektai, įvyks penki naktiniai koncertai ir jam sessions festivalio klube „Holiday Inn Vilnius".

Pasak festivalio sumanytojos ir vadybininkės Juditos Bartoševičienės, kiekvienas šių metų „Vilnius Mama Jazz 2008" koncertas vertas išskirtinio dėmesio.

Pianisto Chicko Corea'os ir gitaristo Johno McLaughlino džiazo mėgėjams pristatinėti nereikia. Įkvėpę ne vieną muzikantų kartą džiazo meistrai prieš keturis dešimtmečius kartu grojo Mileso Daviso grupėje. Naujas jų susitikimas scenoje - viena didžiausių XXI amžiaus džiazo staigmenų.

Negana to, šių metų koncertų sezono sensacija tapusiame kolektyve „Five Peace Band" kartu su Chicku ir Johnu į sceną kils atlikėjai, kurių kiekvieno pavardė papuoštų bet kurio džiazo festivalio afišą: bosininkas Christianas McBride'as, saksofonininkas Kenny Garrettas ir būgnininkas Vinnie Colaiuta.

Amerikietis Billas Frisellas - vienas iškiliausių šių dienų pasaulio gitaristų. Tris dešimtmečius roką, džiazą, kantri muziką ir kitus stilius drąsiai jungiantis „Grammy" apdovanojimo laimėtojas garsėja neįprasta grojimo technika, paremta intuicija ir improvizacija, o ne pripažintomis taisyklėmis.
Dėl išradingumo lyginamas su Milesu Davisu ir kitomis džiazo legendomis atlikėjas bei kompozitorius yra grojęs su daugybe įžymių muzikantų - Paulu Motianu, Davidu Sanbornu, Elviu Costello, Brianu Eno, Janu Garbareku, Johnu Zornu ir kitais, bendradarbiavęs su kino režisieriais Gusu Van Santu ir Wimu Wendersu. „Vilnius Mama Jazz" scenoje B.Frisello gerbėjų laukia išskirtinis projektas: gitaristas su grupe gros muziką, skirtą nebyliojo kino šedevrams.

Sibongile Khumalo - įspūdingo balso Pietų Afrikos dainininkė, užkariavusi džiazo mėgėjų simpatijas albumais „Immortal Secrets" ir „Ancient Evenings". Jackas DeJohnette'as - pasaulinio garso būgnininkas, jau keturis dešimtmečius priklausantis aukščiausiai muzikos lygai, grojęs su Billu Evansu, Milesu Davisu, Keithu Jarrettu ir kitomis džiazo įžymybėmis.

Pritariant virtuozų džiazo muzikantų grupei, šis žvaigždžių duetas scenoje atlieka muziką, kupiną laisvės, įkvėpimo, peržengiančią skirtingų kultūrų ir laikmečių ribas. „Intercontinental" - atradimų kupina kelionė, suteiksianti malonumo kiekvienam įdomios muzikos mėgėjui.

Bobby Previte'as - ryški Niujorko džiazo ir eksperimentinės muzikos scenos figūra. Būgnininkas ir kompozitorius kone kiekviename savo albume pateikia drąsų, naujovių kupiną požiūrį į muziką bendradarbiaudamas su daugybe talentingų muzikantų, tarp jų - Johnu Zornu bei Wayne'u Horvitzu.

Į Vilnių B.Previte'as atvyksta su viena įdomiausių savo suburtų grupių „The New Bump", šįmet išleidusia naują albumą „Set The Alarm For Monday". Patyrę B.Previte'o scenos partneriai šiame kolektyve - saksofonininkas Ellery Eskelinas, vibrafonininkas Billas Ware'as ir bosininkas Bradas Jonesas.

„Kindergarten" - tai netikėtas dviejų visiškai skirtingais keliais einančių Prancūzijos muzikantų susitikimas. Klarnetininkas Matthieu Donarier ir Poline Renou (vokalas ir klavišiniai) nusprendė sukurti ypatingą muzikinę visumą - trapią, polimorfinę, nebijančią tylos ir nuogumo, jungiančią rašytinę ir improvizuotą poeziją, harmoningą murmėjimą ir ritmo protrūkius. Projekte puikiai dera originalios kompozicijos, senoji ir modernioji muzika, improvizacija ir elektroninės muzikos priemaišos.

Prancūzų trimitininkas Erikas Truffazas - viena daugelio ryškių šių metų festivalio „Vilnius Mama Jazz" žvaigždžių. 48 metų muzikas žavi ne tik virtuoziška grojimo technika, bet ir plačiu mąstymu: jo sukurtame džiaze raibuliuoja ir rokenrolo, ir hiphopo, ir elektroninės šokių muzikos atšvaitai. Autoritetų nepripažįstantis, originaliu keliu einantis muzikantas jaunystėje įkvėpimo sėmėsi Brazilijoje ir JAV, grojo įvairiose grupėse, o nuo praėjusio dešimtmečio pradžios klausytojus stebina brandžiais soliniais darbais. Naujausias jo darbas - pernai išleistas albumas „Arkhangelsk", kupinas lyriškų nuotaikų ir savo idėja primenantis neegzistuojančio filmo garso takelį.

„Vilnius Mama Jazz" scenoje susitiks džiazo istoriją jau kelis dešimtmečius kuriantys muzikai - čekų bosininkas Miroslavas Vitousas ir šveicarų trimitininkas Franco Ambrosetti.

M.Vitousas dar praėjusio amžiaus septintame dešimtmetyje rado savo vietą JAV džiazo elite. Su Herbie Hancocku, Milesu Davisu, Chicku Corea ir kitomis džiazo įžymybėmis bendradarbiavęs čekas aukso raidėmis savo vardą į muzikos istoriją įrašė, kartu su Wayne'u Shorteriu ir Joe Zawinulu įkurdamas įtakingą grupę „Weather Report". Ne itin dažnai koncertuojantis M.Vitousas šiuo metu daugiausia dėmesio skiria kompozitoriaus darbui.

F.Ambrosetti jau 47 metus džiaugiasi karjera profesionalioje scenoje, grojo ir įrašinėjo albumus su Michaelu Breckeriu, Mike'u Sternu, praėjusių metų mūsų festivalio svečiu Johnu Scofieldu ir kitais tituluotais džiazo meistrais.

Leonidas Šinkarenka - vienas labiausiai vertinamų Lietuvos džiazo bosininkų - šįmet festivalyje „Vilnius Mama Jazz" koncertuos su publikos pamėgtu ir visada laukiamu kolektyvu „Jazz 4". Tai projektas, nuo kurio L.Šinkarenka prieš dešimtmetį pradėjo savo, kaip grupių lyderio, karjerą.

Su amerikiečių atlikėjais Eva Cornelious, Chipu Crawfordu ir kitomis kviestinėmis žvaigždėmis muzikinius projektus praeityje rengusi grupė - ketvirtį amžiaus džiazo gerbėjus džiuginančio L.Šinkarenkos karjeros pažiba, kiekvieną sykį sugebanti nustebinti atradimais ir gaiviu požiūriu į melodingą džiazo muziką.

Festivalio „Vilnius Mama Jazz" iniciatyva į sceną sugrįš „Džiazo nublokšti". Tai Lietuvos džiazo žvaigždžių rinktinė, praėjusio dešimtmečio antroje pusėje koncertais svaiginusi daugybę šalies muzikos gurmanų.

1995 metais susikūręs, du albumus išleidęs kolektyvas atgimęs pasirodys beveik nepasikeitusia sudėtimi: vokalistė ir fleitininkė Neda Malūnavičiūtė, pučiamųjų instrumentų virtuozas Vytautas Labutis, kontrabosininkas Eugenijus Kanevičius, pianistas Artūras Anusauskas ir perkusininkas Gediminas Laurinavičius primins publikai senosios savo programos perliukus ir atliks nemažai naujų kūrinių.

Festivalio metu „Utenos" pramogų arenoje taip pat veiks virtuali Dainiaus Labučio fotomeno paroda „Retrospektyva 2002 - 2007".


Šiame straipsnyje: Vilnius Mama Jazz

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių