Gyventojus apklausė, bet ar į nuomonę atsižvelgs? (papildyta)

Konservatoriai džiaugiasi surengę gyventojų apklausas, o opozicijoje esantys politikai mano, kad gyventojų nuomonė taps figos lapu abejotiniems valdančiųjų darbams pridengti.

Giriasi savo žygdarbiu

Kauniečiai pasakė „Ne“ transporto eismui Laisvės alėjoje, tačiau pritaria valdininkų ketinimui kraustytis į naują pastatą. Dėl Nemuno salos užstatymo ir savivaldybės noro valdyti Kauno tarptautinį oro uostą miesto gyventojai tvirtos nuomonės neturi. Tai paaiškėjo atlikus gyventojų apklausas, kurias rugsėjį užsigeidė daryti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija.

Vytauto Didžiojo universiteto studentai apklausė 591 kaunietį iš planuotų 600. Pagal specialias metodikas atrinkti skirtingo amžiaus ir įvairiose miesto vietose gyvenantys respondentai.

„Nieko stebuklingo nesitikėjome. Atsakymus buvo galima prognozuoti“, - rezultatus įvertino miesto meras Andrius Kupčinskas. Ar gyventojų išsakyta pozicija paskatins miesto valdžią greičiau priimti kokius nors sprendimus, meras kol kas nekalba. Jį labiausiai džiugina ne apklausų rezultatai, o pats faktas, kad Kaunas vienas pirmųjų pasinaudojo Vietos savivaldos įstatyme numatyta teise apklausti gyventojus.

Apklausas sutikę atlikti Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) sociologai kritikavo miesto valdžią už tai, kad klausimai respondentams buvo suformuluoti netinkamai, prieš tai nepasitarus su specialistais. VDU dėstytojams, kuravusiems procesą, ypač užkliuvo klausimai dėl Nemuno salos užstatymo ir naujo savivaldybės pastato numos, nes respondentai nukreipiami tam tikra linkme. Į siūlymus keisti klausimų formuluotes savivaldybė neatsižvelgė.

Žaliąją zoną pamiršo?

Kauniečių teiraujantis apie savivaldybės pastato nuomą iš karto nuteikiama, kad taip bus siekiama sumažinti ūkines išlaidas ir pagerinti valdymo efektyvumą. Rinkiminėje partijos programoje deklaravę, kad sieks saugoti žaliąją zoną Nemuno saloje, apklausoje konservatoriai vardijo, kokie statiniai galėtų iškilti šioje vietoje - kongresų rūmai, atviras baseinas, sporto aikštelės ar kiti kultūrinės, sportinės ar rekreacinės paskirties statiniai. Apie žaliąją zoną net neužsiminta. A.Kupčinskas pripažino, kad Vietos savivaldos įstatymas nėra tobulas, nes nenumato įvairesnių atsakymų galimybių, tačiau sociologų pastabų ir kritikos nesureikšmino.

„Džiugu, kad kauniečių nuomonė dėl Nemuno salos keičiasi. Statant sporto ir pramogų rūmus, miestiečiai palankiau žiūri ir į kitus statinius“, - džiaugėsi miesto meras. Neoficialiai kalbama, kad konservatoriai jau turi konkrečių susitarimų dėl Nemuno salos užstatymo.

Miesto politikai ne kartą pabrėžė, kad apklausų rezultatai yra rekomendacinio pobūdžio ir neįpareigojantys. Taip galima pasiteisinti, jeigu gyventojų nuomonė nepalanki, tačiau prireikus įgyvendinti sumanymą kauniečių išsakyta pozicija gali tapti svariausiu argumentu.

„Į apklausų rezultatus miesto vadovai atsižvelgs tada, kai bus patogu, nes turi gerą saugiklį -rekomendacinį pobūdį. Gyventojų nuomonė yra tarsi figos lapelis nuogam kūnui pridengti“, - įsitikinęs socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Gintautas Labanauskas. Rengiant gyventojų apklausas politikas pasigedo objektyvumo, o klausimus prilygino senam anekdotui, kur studento per egzaminą klausia: ar ne vatais matuojama elektros galia?

Žmonės nieko nežino

„Jeigu klausiant apie savivaldybės pastatą būtų parašyta, kad valdininkų perkėlimas kainuos 70-200 mln. litų, atsakymai būtų kitokie. Kaip jiems reikės, taip ir padarys, o žmonių nuomone tik prisidengs“, - ironiškai apklausų rezultatus įvertino Liberalų ir centro sąjungos frakcijos seniūnas Arvydas Garbaravičius. Jo teigimu, žmonėms trūksta informacijos. Kita vertus, respondentai negalėjo laisvai išsakyti savo nuomonės. A.Garbaravičius priminė, kad praėjusioje miesto tarybos kadencijoje konservatoriai pasisakė prieš Nemuno salos užstatymą, o dabar nuomonę kardinaliai pakeitė.

2005-aisiais konservatoriai siūlė rengti vietos referendumą, kuriame kauniečiai turėtų nuspręsti, ar Nemuno sala yra tinkama vieta pramogų ir sporto rūmams statyti. Tuomet sociologinių tyrimų bendrovės atliktos gyventojų apklausos duomenimis, 68 procentai pritarė sporto rūmų Nemuno saloje statybai. Kauniečių klausta ir dėl „Akropolio“ statybos miesto centre. Pritariančiųjų ir nepritariančiųjų „Akropolio“ statybai skaičius buvo beveik vienodas: už pasisakė 40, prieš - 48, o 12 procentų prisipažino neturį nuomonės.

Apklausų rezultatai ketvirtadienį bus pateikti miesto tarybos nariams. Sprendžiant klausimus dėl apklausų rengimo miesto politikai daug ginčijosi, ar tikslinga tai daryti. Tai buvo daroma posėdžio pradžioje. Gyventojų nuomonę atspindintys rezultatai artimiausiame posėdyje bus palikti dienos pabaigai, kai visi skuba užbaigti darbą. „Tai nereiškia, kad gyventojų nuomonė mums nerūpi. Laikomės tarybos darbo reglamento, pagal kurį atskaitos pateikiamos priėmus visus sprendimus“, - išsisuko miesto meras.

Artimiausiu metu ketinama surengti dar vieną gyventojų apklausą dėl seniūnijų skaičiaus mažinimo. Miesto valdžia nesivargina informuoti miestiečių, kodėl reikia jungti seniūnijas ir kaip keisis gyventojų aptarnavimas. Apie ketinimus pertvarkyti seniūnijas nekalbėta ir su seniūnais. Savivaldybei nesilaikant sociologinių apklausų metodikos, VDU atsisakė rengti šią apklausą. Gyventojus turėtų apklausti Kauno technologijos universiteto (KTU) studentai. 

Apklausų rezultatai

Ar esate girdėjęs apie Kauno miesto savivaldybės svarstymus tapti Kauno oro uosto dalininke?

Teigiamai atsakė 33,7 proc. respondentų, neigiamai - 66,3 proc.

Ar Kauno miesto savivaldybė turėtų tapti tarptautinio Kauno oro uosto dalininke ir dalyvauti oro uoste valdyme?

Teigiamai atsakė 39,3 proc. respondentų, neigiamai - 18,6 proc., dar 42,1 proc. atsakė nežinantys.

Ar pritartumėte siūlymui Laisvės alėjoje vakarais organizuoti variklinio transporto eismą?

77 proc. respondentų nepritaria siūlymui organizuoti variklinio transporto eismą vakarais Laisvės alėjoje. Tam pritaria 14,4 proc. apklausos dalyvių, neturi nuomonės - 8,6 proc.

Ar likusioje Nemuno salos dalyje galėtų iškilti statiniai (kongresų rūmai, atviras baseinas, sporto aikštelės ar kiti kultūrinės, sportinės ar rekreacinės paskirties statiniai)?

52,1 proc. respondentų mano, jog saloje galėtų iškilti statiniai. Pasisakančiųjų prieš yra 33,3 proc., 14,6 proc. neturi nuomonės.

Ar tikslinga visus Kauno miesto savivaldybės darbuotojus perkelti į vieną-du pastatus, siekiant sumažinti ūkines išlaidas ir pagerinti valdymo efektyvumą?

73,6 proc. mano, kad perkelti Kauno miesto savivaldybės darbuotojus į 1-2 pastatus būtų geras sprendimas. Tik 12,2 proc. jų mano, kad tai nebūtų tikslinga. Neturinčių nuomonės gyventojų yra 14,2 proc.


Šiame straipsnyje: konservatorių apklausos

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių